Hopp til hovedinnhold

Likte du Stoner?

Foto: CappelenDamm

Mange falt for denne boka av John Williams, har du lyst å lese noe som ligner? 

Vi har noen forslag, noen klassikere og noen av nyere dato.  Du vil møte mennesker som lever sine liv uten ytre dramatikk i disse romanene, men likevel leseopplevesen kan være vel så intens som en spenningsroman.  En av disse er

Resten av dagen av Kazuo Ishiguro

Ishiguro vant Nobelprisen i litteratur i år og denne boka fra 1989 har fått sin fortjente renessanse.  Dette er fortellingen om en mann og en kvinne som møtes igjen etter mange år.  En gang i mellomkrigstiden elsket de hverandre, men det ble aldri de to.  De var ansatt på et engelsk gods, men butlerens pliktfølelse overfor herskapet hindret ham i å  leve ut sin kjærlighet.  Vemodig og vakkert skrevet - og dessuten filmatisert av James Ivory med Anthony Hopkins og Emma Thompson.  Både boka og filmen anbefales på det varmeste 

Foto: Cappelen

Morsdag av Graham Swift

Har noen trekk til felles med Ishiguros roman.  Den har også et tilbakeblikk på  1920-tallet og et kjærlighetsmøte mellom en godseiersønn og en tjenestepike.  Mange godseierfamilier er preget av sorg over tapet av de unge mennene som falt i første verdenskrig.  Samtidig må de se i øynene at godsenes storhetstid går mot slutten og tjenestefolkene får nye muligheter i samfunnet, noe som i høy grad gjelder den unge jenta i historien. 

Swift : Morsdag

Ensomheten i Lydia Ernemans liv av Rune Christiansen

Denne romanen handler om  Lydias hverdag som veterinær, hennes forhold til menneskene hun omgås på det lille stedet hun bor.  Hun bor alene og setter pris på ensomheten.  Romanen er både dvelende og intens på samme tid.  Iflg. Morgenbladets anmelder «etterlet den seg eit påtakeleg velvære».  Nytelse, velbehag og «innbyr til ro» er andre merkelapper som kritikerne bruker. 

Ensomheten i Lydia Ernemans liv

Et godt liv av Jens M. Johansson

Simon hadde et godt forhold til sin nylig avdøde svigermor.  Gjennom hennes etterlatte brev og notater, samt hans egne minner om henne, tegner Johansson et rikt kvinneportrett.  Til tross for feilskjær og motgang forsikret hun sin datter og svigersønn at hun hadde et godt liv.   I denne prosessen blir Simon tvunget til å tenke gjennom hva som er viktig i livet og han ser på sin egen lille familie med nye øyne.  Hva er et godt liv?

Et godt liv av  Jens M. Johansson

Et helt liv av Robert Seethaler

Andreas Egger kjemper seg gjennom en karrig barndom og halter seg videre inn i voksenlivet. Gjennom tiår etter tiår følger leseren den hardtarbeidende Andreas gjennom krig, nød og uår, men også i gode tider. Han møter Marie, som han forelsker seg i.Et stillfaren fortelling om en vanlig mann, om de store og små øyeblikkene som gjør oss til dem vi er, om å se det spesielle i det ordinære. (Utdrag fra BS’ omtale)

Foto: CappelenDamm

Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway

En bitteliten roman, ca 100 sider, om en mann og en fisk, kan det bli stor litteratur da? Om livet?  Ja det kan det, for når alt kommer til alt, er det ikke så mye som er viktig i livet.  Denne romanen handler om det som er det viktige.  Hemingway har dessuten sin knappe stil,  så leseren må tenke litt selv også.  Boka kom ut i 1952 og ble muligens tungen på vektskåla da Nobelprisvinneren for 1954 skulle deles ut.

hemingway

Der fire veier møtes av Tommi Kinnunen

En sammensatt familieroman der vi følger fire personer gjennom tre generasjoner.  Eldst er jordmora Marja. Hun er ei  kvinne med bein i nesa, sterk og selvstendig.  Hun takler både yrkeslivet og det å bli alenemor.  I boka følger vi henne, men også tre andre fortellerstemmer slipper til:  Datteren Lahja, hennes mann Onni og deres svigerdatter.  Og slik blir alle famliehemmlighetene avslørt for leserne.  Vakkert og vemodig.  

Der fire veier møtes av Tommi Kinnunen

Vingebelastning av Helga Flatland

Oslo i 2014:  Andreas har både jobb, leilighet og samboer og er tilsynelatende lykkelig.  Likevel kommer han i en slags krise og blir sykmeldt en tid. I denne perioden reflekterer han over sitt eget liv, omgivelser og relasjoner. Helga Flatland imponerer med sin evne til å skildre vår moderne hverdag og hva vi sliter med.  Presist og gjenkjennelig.

Foto: Aschehoug

Dager i stillhetens historie av Merethe Lindstrøm

Det har  hendt noe i familien og det snakker de aldri om.   Det har foreldrene blitt enige om og det har de levd godt med mange år.  På terskelen til alderdommen endres imidlertid dette og det usagte kommer fram i dagen.  I skarp kontrast til dramaet som utløses, beskrives det hele i et lavmælt og dempet språk. En stor leseopplevelse

Lindstrøøm: Dager i stillhetens historie

Google+