Hopp til hovedinnhold

Likte du Normal people av Sally Rooney?

Fra tv-serien Normal people

Boka Normal people av Sally Rooney ble en umiddelbar suksess. Nå har den også blitt en populær TV-serie. Når både boka og TV-serien er slukt vil du kanskje lese noe som gir deg den samme følelsen? Her har vi samlet boktips for deg som elsker Normal people.

Tekster fra forlagets omtaler.

 

Forventning av Anna Hope

Da denne boka kom ut i England ble den en umiddelbar snakkis, forfatteren ble sammenliknet med Sally Rooney, og både kritikere og lesere trykket den til sitt bryst. Det er en bok som angår oss alle. Den gransker hva det vil si å være menneske, å være datter, mor, kone, opprører, arbeidstaker. De fine sprekkene mellom det man trodde det skulle bli og der man endte opp - drømmene og smerten - en tilgjengelig og gripende roman om å finne sin plass i livet.

Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda

Saman er ein mindre aleine er ei stor og medrivande forteljing om fire menneske, Camille, Philibert, Franck og Paulette, som av ulike grunnar kjem til å møtast. Det er ein kjærleiksroman, ein roman om livet, om relasjonar og kokkekunst. Handlinga utspelar seg i området rundt Eiffeltårnet i Paris.

Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda

Et lite liv av Hanya Yanagihara

Fire klassekamerater fra Massachusetts flytter til New York for å gjøre karriere. De er alle blakke, rotløse, og har bare hverandres vennskap og ambisjoner å støtte seg på. Det er snille, kjekke Willem - en fremadstormende skuespiller, JB - en snartenkt, noen ganger grusom maler som søker innpass i kunstverdenen, Malcolm - en frustrert arkitekt som jobber i et prominent firma, og den tilbaketrukne, strålende, gåtefulle Jude - gjengens sentrifugalkraft. Over flere tiår blir relasjonene dypere og mørkere, preget av avhengighet, suksess og stolthet. Deres største utfordring er å innse at Jude, nå en talentfull rettsadvokat, blir en stadig mer nedbrutt mann, hjemsøkt av traumer av en grad han frykter han ikke er i stand til å overvinne.

 

Et lite liv av Hanya Yanagihara

Og ditt navn er mitt av André Aciman

Elio tilbringer sommeren sammen med foreldrene i et gammelt hus på den italienske rivieraen. Der slumrer han i varmen, leser, spiller piano, flørter med jentene. Men da familiens sommergjest Oliver kommer, oppstår det følelser i Elio som han ikke er forberedt på, og de to begir seg ut på et sommereventyr de aldri vil glemme. Sanselig og utilslørt skildrer Andre Aciman hva som kan skje mellom to mennesker som berører hverandre på det dypeste – og hvordan kompliserte følelser også er de enkleste. 

 

Og ditt navn er mitt av André Aciman

Den hemmelige historien av Donna Tartt

En eksentrisk lærer underviser en gruppe håndplukkede studenter i klassisk gresk ved et college i Vermont,USA. Richard Papen søker om plass i gruppen, og får omsider positiv respons. Gruppen har nesten ikke kontakt med resten av fakultetet. Som medlem av den lille kretsen, oppdager Richard hemmeligheten deres. De har begått et drap fordi de ble iaktatt under en seanse i en skog. Men beæret som han er over å få være med, reagerer ikke Richard. Heller ikke da et nytt drap planlegges.

 

Den hemmelige historien av Donna Tartt

 

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah er en rikt fortalt historie som foregår i vår moderne, globaliserte verden. Den er Chimamanda Ngozi Adichies mektigste roman til nå; modig, gripende, humoristisk og sår. Det er en roman som utspiller seg på tre kontinenter og skildrer en rekke liv, men først og fremst er det en roman om kjærlighet.

 

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Queenie av Candice Carty Williams

Queenie Jenkins can't cut a break. Well, apart from the one from her long term boyfriend, Tom. That's definitely just a break though. Definitely not a break up. Then there's her boss who doesn't seem to see her and her Caribbean family who don't seem to listen (if it's not Jesus or water rates, they're not interested). She's trying to fit in two worlds that don't really understand her. It's no wonder she's struggling. She was named to be queen of everything. So why is she finding it so hard to rule her own life?

 

Queenie av Candice Carty williams

En dag av David Nicholls

Det er 15. juli 1988. Natten etter eksamensfesten, den aller siste dagen på universitetet, møtes Emma og Dexter for første gang. I morgen skal deres veier skilles. Eller kanskje ikke? Hvor er de på akkurat denne dagen om ett år? Og året etter det? Og hvert eneste år som følger? Og vil de noensinne finne ut hva de vil med hverandre? David Nicholls har skrevet den ultimate feelgood-boka om kjærlighet og vennskap, frykt og forelskelse - en roman full av uimotståelig dialog og skarpe observasjoner, og preget av en stor, stor ømhet.

 

En dag av David Nicholls

Idioten av Elif Batuman

 Idioten beskriver livets usikkerheter på terskelen til voksenlivet. Det er et portrett av kunstneren som ung kvinne, en roman ikke bare om å oppdage, men også om å oppfinne seg selv. Året er 1995. E-post er et nytt fenomen. Tyrkisk-amerikanske Selin går sitt første år på Harvard. Hun melder seg opp i ukjente fag, blir kjent med den karismatiske Svetlana og starter en lengre e-postutveksling med en eldre matematikkstudent, ungarske Ivan.

 

Idioten av Elif Batuman

Formål ekteskap av Jeffrey Eugenides

Det er tidlig på åttitallet. De kule kidsa leser Derrida og lytter til Talking Heads, mens Madeleine skriver om Jane Austen og George Eliot og deres strev for å få heltinnen gift. Samtidig må hun velge, karismatiske Leonard, eller Mitchell som er besatt av tanken på at Madeleine er skjebnebestemt til å bli hans.

 

Formål ekteskap av Jeffrey Eugenides

Skjebne og raseri av Lauren Groff

Alle historier har to sider. Alle forhold har to perspektiver. Og noen ganger er ikke nøkkelen til et godt ekteskap sannheter, men hemmeligheter. Som tjuetoåringer er Lotto og Mathilde vakre, glamorøse, forelsket, med en lovende fremtid foran seg. Ti år senere er ekteskapet deres fortsatt gjenstand for misunnelse. Samtidig ligger det en elektrisk spenning der - er ting er mer kompliserte enn det kan se ut til? Vi følger Lotto og Mathildes ekteskap gjennom tjuefire år.

 

Skjebne og raseri  av Lauren Groff

Alt jeg vet om kjærlighet av Dolly Alderton

Humoristisk og selvbiografisk om den lange frustrerende veien til å bli voksen og finne ut av alt sammen.  Om festing, dating, venner, jobb, livet og kjærligheten. Her er det både humor og alvor. Og mye å kjenne seg igjen i! Dolly bretter ut om erfaringene sine. Boken har blitt kalt alt fra 'Sex and the city for milleniumsgenerasjonen' til 'virkelighetens Bridget Jones'. (Ingunn Øvrebø-Uldal)

 

Alt jeg vet om kjærlighet av Dolly Alderton

Alle andre av Sally Rooney

Alle andre (originaltittelen er Normal people) er boka TV-serien er basert på. Connell og Marianne vokser opp i den samme irske småbyen, men der ender likheten dem imellom. Den gnistrende tiltrekningen mellom skolens kjekkeste gutt og den smarte, rike, venneløse jenta er og forblir deres hemmelighet. Og da de møtes igjen på universitetet i Dublin er rollene byttet om, men tiltrekningen mellom dem like komplisert og elektrisk. Alle andre er en kjærlighetsroman, en fortelling om hvordan et menneske kan forandre livet til den andre. 

Alle andre av Sally Rooney

Samtaler med venner av Sally Rooney

Frances og Bobbi er unge intellektuelle studenter og forfatterspirer. Nick er skuespiller og gift med forfatteren Melissa. Når deres veier krysses fører det til vennskap, utroskap, løgner, selvbedrag og drama. De skarpe intellektuelle dialogene og det mellommenneskelige dramaet gjorde dette til en fantastisk leseropplevelse!  Denne boka blir også filmatisert. (Ingunn Øvrebø-Uldal)

Samtaler med venner av Sally Rooney

Google+