Hopp til hovedinnhold

Likte du Downton Abbey?

Likte du Downton Abbey?

Vil du lese om en annen tid med herskapelige hus, herskap og tjenere og drama? Her er boktipsene for deg.

Hemmelighetene på Nanreath Hall av Alix Rickloff

Cornwall, 1940: Røde Kors-sykepleieren Anna kommer tilbake til England og får vite at adoptiv-foreldrene hennes har mistet livet i et flyangrep. Samtidig stasjoneres hun på et militærsykehus på Nanreath Hall, hvor hun som barn bodde sammen med sin biologiske mor, lady Katherine Trenowyth. Kan oppdraget på militærsykehuset gi henne muligheten til å få vite mer om familien hun aldri egentlig har kjent? Etter hvert som Anna kommer nærmere familiehistorien, oppdager hun at den handler om uoppfylte drømmer, sorg og en hemmelighet det kan være risikabelt å grave i.

 

Hemmelighetene på Nanreath Hall av Alix Rickloff

Regler for god oppførsel av Amor Towles

På en jazzbar i Greenwich i New York i 1938 møter sekretæren Katey Kontent en bankmann med kongeblå øyne og vinnende smil. Det tilfeldige møtet forandrer Kateys liv hun får uventet innpass i de øvre kretser i New York. Regler for god oppførsel handler om en svunnen tid med glamour, drinker og omveltninger. Amor Towles skriver elegant og vakkert om kjærlighet, klasse, flaks og skjebnesvangre møter.

 

Regler for god oppførsel av Amor Towles

Huset Dilberne av Fay Weldon

Fay Weldon skapte den klassiske TV-serien "Herskap og tjenere", en forløper til Downton Abbey. Nå gjør hun igjen det hun kan aller best. Tar oss tilbake til den fascinerende   epoken i Storbritannia ved utgangen av det nittende århundre hvor vi gjennom tre uker følger livene til herskap og tjenere. Londons beste strøk, 1899: I herskapshuset til jarlen av Dilberne serveres det fortsatt ni retter til middag, og kvinnenes kjoler er drapert med diamanter, til tross for at familien står på    konkursens rand. Lady Isobel Dilbernes eneste løsningen er å gifte bort sin sønn Arthur til en velstående arving. Men hvordan skal hun  håndtere tjenerskapet som vet alt for mye om Arthurs fortid? Løsningen finnes i USA. Minnie O'Brien fra Chicago er rik nok, men datter av en brakkebaron og en vulgær mor med en tvilsom fortid. Et utforende valg når en britisk overklassefasade skal reddes.. Første bok i   trilogi.

 

Huset Dilberne av Fay Weldon

Toner av kjærlighet og krig av Santa Montefiore

Året er 1925 og det har gått mange år siden første verdenskrig var over. Men mye gikk tapt, og livet vil aldri bli det samme igjen. Deverill-familiens elskede hjem gjennom hundrevis av år, Castle Deverill, har brent ned til grunnen. Men den unge Celia Deverill er fast bestemt på å bygge opp igjen de triste ruinene til sin fordums prakt. Celia er godt gift og velstående, og hun må jo tross alt holde eiendommen innen familien. Men det er mørke skyer i horisonten. Finansmarkedet har begynt å skjelve og usikkerheten tar nok en gang overhånd. Dette er første bok i Santa Montefiores trilogi «Slottskrønikene». Omtalen er utarbeidet av BS.

 

Toner av kjærlighet og krig av Santa Montefiore

Tsarens helgen av Debra Dean

Xenia er født inn i kongelige kretser. Men hun er en eksentrisk drømmer og bryr seg lite om sosiale konvensjoner. Hun forelsker seg i den karismatiske soldaten og sangeren, Andrei. De gifter seg, og etter hvert får hun oppfylt sitt høyeste ønske om et barn. Når en tragisk visjon viser seg å bli virkelig,   knuser det Xenia, og den dype sorgen endrer livet hennes drastisk. En dag forsvinner hun sporløst. I denne elegante og stemningsfulle romanen, tar Dean oss med tilbake til Russlands ekstravagante kongelige liv på 1800-tallet. Her gjenskaper hun det fascinerende livet til Xenia av St. Petersburg, byens skyts helgen, og en av Russlands mest mystiske og elskede hellige skikkelser.

 

Tsarens helgen av Debra Dean

Belgravia av Julian Fellowes

15. juni 1815 er alle viktige og ærbare medlemmer av British Society samlet på hertuginnen av Richmonds ball i Brussel. Dette er like før slaget ved Waterloo, og mange av de unge lovende mennene som deltar på ballet kommer allerede neste dag til å befinne seg på slagmarken. For familien Trenchard vil denne kvelden forandre alt. Men det er først 25 år   senere, da de fremadstormende Trenchards flytter inn i det fasjonable nye området Belgravia i London, at ringvirkningene fra ballet virkelig merkes. For i denne nye verden, hvor aristokratiet menger seg med de nyrike, finnes dem som foretrekker at hemmeligheter fra   fortiden forblir begravet. Historisk roman fra skaperen av TV-serien Downton Abbey.

 

Belgravia av Julian Fellowes

Tess av slekten d’Urberville av Thomas Hardy

Tess, det eldste barnet til en drikk-feldig bonde, blir tvunget til å oppsøke den adelige familien faren mener de er i slekt med. Hun blir voldtatt av sønnen i huset, Alec, og drar hjem der hun føder sønnen, Sorrow, som dør etter noen få uker. Noen år senere treffer Tess den unge prestesønnen Angel, som hun gifter seg med, mot hans families vilje. Da hun forteller ham om Alec og Sorrow, forlater han henne, og igjen er Tess alene. Det er som Alecs elskerinne Angel finner henne da han angrer sin oppførsel og reiser tilbake til Tess. Desperat prøver hun å bevise for ham at hun er villig til å gjøre hva som helst for å vinne tilbake hans kjærlighet og få hans tilgivelse. Tess er en sterk og selvstendig kvinne, som på tross av at hun prøver å gjøre det som er rett, blir møtt av   samfunnets dobbeltmoral og fordømmelse. Hun blir et offer for omstendigheter hun ikke har kontroll over, og konsekvensene blir fatale.

 

Tess av slekten d’Urberville av Thomas Hardy

Huset Longbourn av Jo Baker

Det er vaskedag hos tjenestejentene på Longbourn House, og Sarahs  hender er sprukne og røde. Livet  nedenfor trappen blir styrt av Mrs Hill, en husholderske med et ømt hjerte og en vilje av stål. Men hverdagslivet er i ferd med å forandre seg når det ankommer en ny mannlig tjener til Longbourn. Han bærer med seg hemmeligheter og en duft av hav. Handlingen i Jo Bakers roman er satt til tidlig på 1800-tallet på godset Longbourn, stedet der Jane Austens roman "Pride and prejudice" utspiller seg.

Huset Longbourn av Jo Baker

Bessys bok av Jane Harris

Skottland, 1863. I et forsøk på å   unnslippe fortida si, tar Bessy Buckley en jobb som tjenestepike i Edinburgh. Hennes nye arbeidsgiver er den vakre Arabella, men snart overrasker hun Bessy med stadig merkeligere anmodninger, bl.a. insisterer hun på at Bessy skal skrive dagbok over sine innerste tanker. Det virker som om Arabella har sine egne hemmeligheter, noe som innbefatter en nær besettelse av den tidligere, nå døde, tjenestepika Nora. Bessy blir fanget i et nett av galskap, spøkelser, sex og løgner, men hun er fast bestemt på å være lojal mot Arabella. Samtidig ønsker hun å finne ut hva som egentlig skjedde med Nora, og dette viser seg å bli  skjebnesvangert.

 

Bessys bok av Jane Harris

Nattergalen i Sunset Boulevard av Susan Meissner

Los Angeles, 1938: Etter et kjærlighetsbrudd reiser Violet Mayfield til Hollywood for å prøve lykken. Hun får jobb på filmsettet til «Tatt av vinden», der hun møter den ambisiøse og gåtefulle Audrey Duvall. De to unge kvinnene blir nære venner og opplever tilværelsen i Hollywood som et spennende eventyr - helt til sjalusi og svik får vennskapet til å slå sprekker. Hvor mye er Audrey og Violet villige til å ofre for vennskapet uten å sette sin egen lykke på spill?

Nattergalen i Sunset Boulevard av Susan Meissner

Lady Almina og virkelighetens Downton Abbey av Fiona Carnarvon

TV-serien Downton Abbey har begeistret mange seere i løpet av de siste årene. I denne boken får du historien om Lady Almina og hennes Highclere Castle, som har vært inspirasjonen bak den populære TV-serien. Det er en fortelling om en spesiell kvinne, om familien hun giftet seg inn i, om menneskene som arbeidet på slottet og om den viktige innsatsen de alle gjorde da det ble brukt som sykehus for sårede soldater under første verdenskrig. Ved hjelp av brev, dagbøker, fotografier, gjestebøker og husholdningsregnskap har forfatteren kunnet gjenskape fortellingen om et av Englands flotteste slott, og ikke minst om menneskene som bodde der. Fiona Carnarvon er i dag Highclere Castles husfrue.

Lady Almina og virkelighetens Downton Abbey av Fiona Carnarvon

Google+