Hopp til hovedinnhold

Likte du Dei sju dørene av Agnes Ravatn?

Likte du Dei sju dørene av Agnes Ravatn?

Blant desse finn du kanskje noko som liknar: romanar med både drap og andre kriminalgåter, urovekkjande stemningar og dirrande spenning, filosofiske og moralske dilemma, ja nokre har til og med ein stor dose humor eller ein ein viss feel-good-appell.  Rett og slett eit alternativ til dei tradisjonelle politi og detektiv-forteljingane på krimhylla

Dei sju dørene av Agnes Ravatn

Agnes Ravatn si bok er ein slik utradisjonell krim, ja i den grad at mange bibliotek er i tvil om sjangeren og plasserer boka både på krimhylla og i seksjonen for romanar og noveller. At boka er spennande er det ingen tvil om og ho er blant dei som er nominert til Rivertonprisen for 2019. Forlaget presenterer boka slik:  "Litteraturprofessor Nina Wisløff er i ei brytingstid. Arbeidet hennar kjennest mindre og mindre relevant, og huset hennar skal snart rivast. Mannen er travel helsebyråd, og forholdet til den kyniske legedottera er ikkje det beste. Då leigebuaren deira, Mari, forsvinn sporlaust, går det ikkje lang tid før politiets etterforsking stansar opp. I det stille begynner Nina å nøste opp i kva som kan ha skjedd, og det ho finn, får store ringverknader.  Dei sju dørene er ein urovekkande roman om mørke løyndommar og farleg nysgjerrigheit"  

Terapeuten av Helene Flood

Terapeuten av Helene Flood

Sara er en ung psykolog som driver privatpraksis for ungdom i det store huset hvor hun bor sammen med den ambisiøse og overarbeidede ektemannen Sigurd. De står midt oppe i oppussingen av den store villaen de har arvet, da Sigurd legger igjen en søt beskjed på svareren til Sara. Så blir han borte. Huset føles med ett truende. Fottrinn høres på loftet, og ting forsvinner for så å dukke opp igjen. Boka skildrer forvirringen som oppstår i et menneske når omgivelsene plutselig ikke går i hop.

Liane Moriarty: Ni vilt fremmede

Ni vilt fremmede av Liane Moriarty

Ni mennesker ankommer et avsidesliggende spahotell, vel vitende om at trass luksus, velvære og meditering, vil disse ti dagene bli krevende.  Frances Welthy, kommer til «Villa Ro» med vond rygg og knust hjerte. Hun undrer seg over de andre gjestene: de fleste av dem ser ikke ut som de trenger et kuropphold.  Den som likevel fascinerer henne mest, er den karismatiske eieren. Har hun virkelig svarene Frances ikke engang visste at hun søkte? Skal Frances legge tvilen til side og kaste seg inn i alt spahotellet har å tilby - eller skal hun dra mens hun fortsatt kan? Det tar ikke lang tid før de andre gjestene spør seg om det samme.

Gerbrand Bakker: Omveier

Omveier av Gerbrand Bakker

En kvinne forsvinner. Hjemme i Amsterdam blir mannen hennes avhørt av en vennlig politibetjent. Kvinnen leier et gammelt hus i Wales og begynner med blanke ark, langt borte fra den vanskelige og vonde. November blir desember. En mutt sauebonde slakter et lam, en lege sitter og røyker på det folketomme legekontoret, kvinnen får ny sveis hos den lokale frisørdamen. Av de ti hvite gjessene ved huset er det bare fire igjen. Og hva skal hun gjøre med den vennlige, men ubestemmelige gutten som kommer hoppende over hagemuren en tåkete ettermiddag. Julaften går ektemannen og politibetjenten om bord i fergen til Hull. De kommer stadig nærmere, det begynner å haste.  

Då eg las denne boka fekk eg sterke assosiasjonar til ein annan roman av Agnes Ravatn, nemleg Fugletribunalet som kom for nokre år sidan og fekk strålande kritikkar.  Du får den samme gåsehudkjensla ved lesing av denne som av Bakker si Omveier

Foto: Gyldendal

Landsbyen av Julie Zeh

Den vesle tyske landsbyen Unterleuten er et vakkert sted med uberørt natur og sjeldne fuglearter. Det er lett å bli henført av de alderdommelige navnene på stedene omkring og av bygdeoriginalene som har slått rot der etter Berlinmurens fall. Landsbyen har sine egne lover: Dersom du kommer inn på en fest med femti gjester, håndhilser du på alle. Om noen fornærmer deg, er det godt ment. Problemer løses uten politiets hjelp. Men det ulmer under overflaten, og planer om en vindmøllepark gjør at gamle uenigheter blusser opp igjen. Snart er alt ute av kontroll. Landsbyen er en samfunnskritisk roman med høyt tempo og humoristisk brodd.

Elin Hilderbrand: Det perfekte paret

Det perfekte paret av Elin Hilderbrandt

Det er bryllupssesong og spenning i luften. Et storslått og luksuriøst bryllup ender med katastrofe før vielsesseremonien i det hele tatt har begynt. Brudens forlover blir funnet druknet i Nantucket havn bare timer før kirkeklokkene skal slå. Og alle gjestene er med ett mulige gjerningspersoner. Politietterforsker Ed Kapenash og kollegene hans har et omfattende gjestegalleri å avhøre, og oppdager at ethvert bryllup er et minefelt. Og det perfekte paret - det finnes ikke.  Feel-good-krim

Hermann Koch: Middagen

Middagen av Hermann Koch

Rundt et bord på en dyr restaurant sitter to par: Paul og Claire, og Serge og Babette. Aperitiffen kommer på bordet, stemningen virker god, men Paul er nervøs. Han har nemlig oppdaget at tenåringssønnen og nevøen skjuler en helt forferdelig hemmelighet. Spørsmålet er om Paul skal fortelle de andre tre det han vet.  Men det viser seg at det er flere rundt bordet som har noe å skjule. Og etter som middagen skrider fram, blir den ene nervepirrende episoden etter den andre rullet opp helt til den rystende sannheten går opp for leseren.  Middagen er en mesterlig psykologisk thriller som har høstet flere priser og strålende kritikker.

C.J. Sansom: Opprør

Opprør av C J. Sansom

Henrik 8. er død og England er på vei inn i kaos og dyp splittelse. Den radikale protestantismen skaper forvirring i det religiøse liv, landet befinner seg i en håpløs krig mot Skottland og økonomien er i ferd med å kollapse. Til dette kommer sult og magre år i landbruket, og en bondestand som har fått nok av utbytting og griske landeiere. I hele landet vokser et bondeopprør i styrke og omfang. Fribonden Robert Kett samler frustrerte bønder omkring seg i tusentalls, i et opprør som skal bli et av de største i landets historie. På en høyde utenfor Norwich oppretter de en leir og tar over makten i Englands nest største by. Prinsesse Elizabeth, den avdøde kongens yngste datter, har gitt Matthew Shardlake i oppdrag å etterforske mordet på en slektning i Norfolk. Etterforskningen bringer Shardlake fra London og til Norwich, og snart også inn i hjertet av bondeopprøret: Robert Ketts stadig voksende leir på Mousehold Heath. Her utfordrer opprørslederen den rojalistisk trofaste London-advokatens syn på rett og galt, lov og orden. Landet står på randen av borgerkrig, i London forbereder myndighetene seg på krig mot opprørerne - og Shardlakes strategiske evner og moralske kompass stilles på hittil ukjente prøver.

Leïla Slimani: Vuggesang

Vuggesang av Leïla Slimani

Musikkprodusent Paul og juristen Myriam ønsker å fortsette å leve som før selv om de har barn. De vil ha kontroll over karrieren, invitere venner på mat- og vinkvelder og samtidig gi barna en god oppvekst. Til dette trenger de hjelp. Da den finner den middelaldrene Mary Poppins-aktige barnepiken Louise er alle problemer løst. Louise kommer raskt inn i familien, hun handler, lager mat og passer på barna. Snart er hun uunnværlig. Men Paul og Myriam aner ikke noe om hennes mørke sider og den grenseløse sårbarheten til kvinnen de har betrodd sine barn til. Helt til tragedien en dag rammer. Romanen  er spennende som en thriller, men det er også en original roman om klasse, rase, morskap - og om det destruktive i måten vi organiserer våre moderne liv på.

Belinda Bauer: Bristepunktet

Bristepunktet av Belinda Bauer

Det er en kvelende varm sommerdag og elleve år gamle Jack og hans to søstre sitter i en ødelagt bil og venter på moren. 'Jeg blir ikke lenge', sa hun. Hun kommer aldri tilbake. Og livet til barna slik de kjenner det, har endret seg for alltid. Tre år senere har Jack blitt fjorten og han er fortsatt sjefen i familien. Han passer på søstrene og ser til at ingen finner ut at de er alene i huset. Men en dag finner han ut sannheten om hva som skjedde med moren. Nominert til Booker-prisen i 2018

Kerstin Ekman: Hendelser ved vann

Hendelser ved vann av Kerstin Ekman

En St. Hanskveld tidlig i 70-årene ankommer lærerinnen Annie Raft bygden Svartvattnet i Nord-Sverige. Hun er på vei til et kollektiv oppe i fjellene for å bo sammen med kjæresten Dan. På en myrlendt plass i skogen støter Annie på et telt med to drepte unge mennesker. Først 18 år senere blir mordet oppklart. Omkring denne kriminalgåten har forfatteren bygget opp en fortelling der hun trekker inn mytiske elementer, psykologi og skarp samfunnsanalyse. Ekmans roman Hendelser ved vann mottok Nordisk Råds Litteraturpris i 1994. 

Mikael Niemi: Koke Bjørn

Koke Bjørn av Mikael Niemi

Det er sommeren 1852 i bygda Kengis langt nord i Sverige. Prosten Lars Levi Læstadius' åndelige vekkelse treffer samer og tornedalinger med uant kraft. Truffet blir også Jussi - en fortapt samegutt som prosten finner i grøftekanten, tar til seg og gir et navn. Samtidig forsvinner en tjenestejente, så en til, i de dype skogene. Folk drar ut for å jakte på den slagbjørnen som de antar herjer i sognet, men prosten frykter at det er en langt mer skremmende morder som er på ferde. Sammen med Jussi finner han spor av en ondskap som trenger seg stadig nærmere. Koke bjørn er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest.

Frode Grytten: Flytande bjørn

Flytande bjørn Frode Grytten

Flytande bjørn handlar om eit drap, to brør og litt for mange pressefolk. Ei varm sommarnatt i Odda kjem situasjonen ut av kontroll. Ein ung gut forsvinn, og konfliktar mellom ulike grupper i lokalsamfunnet når eit klimaks. Ein lokal journalist grev under overflata for å finne ut kva som har skjedd, samstundes som hans eiga framtid står på spel. Frode Grytten skildrar eit lokalsamfunn som blir sett under press ei rekordvarm sommarveke. Flytande bjørn er ein rikhaldig roman: spennande krimintrige, sterk samfunnskritikk, svart humor og nydeleg kjærleik. Handlinga er fortetta og skriven inn i eit stramt og medrivande plott. 

Donna Tartt: den lille vennen

Den lille vennen av Donna Tartt

Den lille vennen er en bred episk roman og handler om en familie som blir rammet av en forferdelig tragedie. Sønnen blir bestialsk myrdet hjemme i hagen i Mississippi, og familien går nærmest i oppløsning av sorg og fortvilelse. Den før så trygge amerikanske familien får livene sine snudd på hodet. 12 år gammel bestemmer den drepte guttens søster seg for å finne ut hvem som myrdet broren, og hvorfor dette skjedde. Hun vil ha hevn. Dette er en bok om en mørk og okkult verden der barn spiller en sentral rolle. Donna Tartt sier selv i et intervju: "Dette er en bok om barn, men ikke for barn". Romanen er en skikkelig pageturner for det store romanpublikum, om sorg, hevn, familiebånd og rettferdighet. 

Agnes Matre: Kledd naken

Kledd naken av Agnes Matre

I det lille og idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tar alle vare på hverandre, men hva skjer den dagen idyllen sprekker, og en av deres egne gjør det utenkelige? Etter en fuktig fest på en dans i bygda blir Iselin brutalt voldtatt av en nær venn av familien. De tette båndene i det lille bygdesamfunnet, og skammen over at hun har satt seg selv i en situasjon der han kunne forgripe seg, gjør at hun velger å holde overgrepet for seg selv. Et valg som får fatale konsekvenser når ryktene i bygda begynner å svirre, og gjerningsmannen blir mer og mer truende. Iselin er svært preget av overgrepet, og det blir ikke bedre av at overgriperen til enhver tid lusker rundt henne og familien hennes

Oyinkan Braithwaite: Min søste er seriemorder

Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite

Historien starter med at Korede blir avbrutt i middagen av et nødanrop fra søsteren Ayoola, da vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Familien kommer først. For blod er tykkere - men vanskeligere å fjerne fra teppet - enn vann. (Forlagsomtalen) 'Min søster er seriemorder' er ei bok du leser i ett strekk ... fordi den makabre humoren, den lette kynismen og de vittige observasjonene er så medrivende. (Inger Bentzrud, Dagbladet)

Herve Le Corre: er det slik menneskene lever

Er det slik menneskene lever av Herve Le Corre

I fem år har Franck sett frem til dagen han skal slippe ut fra kasjotten - til lyset og lyden av fugler - og til gjensynet med broren, hans medskyldige i det mislykkede ranet. Men på parkeringsplassen foran fengselet er det ikke Fabian han møter, men brorens lett animerte, seksuelt impulsive kjæreste, Jessica. I påvente av at Fabian skal materialisere seg sammen med de 60.000 euroene som de fikk med seg fra brekket, blir Franck nødt til å friste en tilværelse i en punktert campingvogn på eiendommen til Jessicas foreldre- et alkoholisert og lite gjestmildt ektepar. Under en stekende sol kan ventetiden bli lang, og stemningene nå trykkokernivå. Er det slik menneskene lever? er en skittenrealistisk thriller, som skildrer mennesker i samfunnets randsone uten å dømme og med varme og omtanke

Rosens navn av Umberto eco

Rosens navn av Umberto Eco

Handlingen foregår i et italiensk benedictinerkloster år 1327. Dette er en tid med store omveltninger, kjetterbålene brenner rundt om i det sørlige Europa. Den britiske fransciskaner William fra Baskerville får i diplomatisk oppdrag å mekle mellom den fryktede pave Johannes XXII av Avignon og den tyske keiseren Ludvig av Bayern. Det opprinnelige oppdraget overskygges snart av uhyggelige og gåtefulle mord som følger slag i slag i sju skremmende døgn. Hver dag finner man en myrdet munk. Den skarpsindige og skeptiske broder William forvandles til en detektiv à la Sherlock Holmes som må løse klosterets gåte. 

Ferdinand von Schirach: Tabu

Tabu av Ferdinand von Schirach

Sebastian von Eschburg vokser opp i en gammel adelsfamilie der barn verken skal ses eller høres. Han er åtte år da han første gang får spise middag sammen med foreldrene, og ti da han blir plassert på kostskolen hvor både faren og bestefaren gikk. En kveld mens han er hjemme på sommerferie, våkner Sebastian av et smell. Faren har skutt seg. De neste årene begraver Sebastian seg i kostskolens bibliotek. Som voksen prøver han å finne et fotfeste i kunsten. Med fotografier og videoinstallasjoner vil han vise at virkelighet og sannhet er to ulike ting. Alt handler om skjønnhet, sex og menneskets ensomhet.  Da Sebastian von Eschburg blir tiltalt for å ha drept en ung kvinne, tar den hjertesyke, sigarillodampende advokaten Konrad Biegler på seg forsvaret. Ved å hjelpe kunstneren ser Biegler en mulighet til å redde seg selv. Men hvordan forsvarer man en mann som mener det er likegyldig om han har slått ihjel eller ikke? Ferdinand von Schirachs nye roman Tabu byr på et spennende rettsdrama med uventede vendinger, skrevet i forfatterens umiskjennelige kortfattede stil. Men det er også mye mer: Schirach har denne gang skrevet en poetisk og berørende roman om et helt liv.

Og vil du ha kosekrim heilt utan mord og blod, men med utru ektemenn og tenarar, tjuveri, bedrag og andre mysterier, då skal du lesa Alexander Mccall-Smiths serie om Damenes detektivbyrå nr. 1. Med kløkt og stor menneskeleg innsikt løyser Precious Ramotswe alle slags gåter i Botswanas beste - og einaste - kvinnestyrte detektivbyrå. 

MCCall Smith: Damenes detektivbyrå. Foto: Cappelen Damm

 

Bokomtalane byggjer på forlaga  eller distributørane sine

Google+