Hopp til hovedinnhold

Liker du sterke fortellinger?

Fra omslaget til Brente skygger av Kamila Shamsie

Du venter kanskje på Lars Myttings nyeste bok Søsterklokkene?  Eller har du kanskje lest den og vil ha flere spennende og underholdende historier?  Vi har en liste her, håper du finner noe som varmer, gleder og underholder deg i mørketida

Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr

Andre verdenskrig er bakteppe for denne fortellingen. Vi får historien om en blind jente og en foreldreløs gutt på hver sin kant av Europa. Etter hvert flettes deres to historier sammen.  En vidunderlig, fengslende og uforglemmelig historie om motstandsarbeid, jakten på en verdifull juvel, radiobølger, krigens herjinger og sterke bånd mellom mennesker. 

Anthony Doerr:  Alt lyset vi ikke ser.  Foto: Forlaget

Lys mellom to hav av M.L. Stedman

Handlingen er lagt til Australia i tiden etter første verdenskrig. Ekssoldat Tom får seg jobb som fyrvokter og bosetter seg sammen med sin kone Isabel på en øde øy. De drømmer om et godt liv og mange barn, men Isabel blir etterhvert knust av sorg etter flere spontanaborter. En dag driver en båt i land, med en død mann og en 2 måneder gammel baby om bord. Hvem skal ta seg av barnet? En sterk historie om kjærlighet, om livet på en øy i en annet tid og om rettferdighetens grusomme dilemma. 

M. L. Stedman: Lys mellom to hav

Siste natt i Twisted river av John Irving

John Irving slik vi kjenner ham. De klassiske Irving-komponentene er på plass: Lett surrealistisk, et rikt og uvanlig persongalleri (og den stadig tilbakevendende bjørnen...) og komplekse og dysfunksjonelle familierelasjoner. Irving skriver godt og medrivende. (Basert på en omtale fra Ønskebok.) 

John Irving: Siste natt i Twisted River Foto: Gyldendal

Ned til elva av Leif Enger

Dette er en intens og poetisk fortelling om en familie som er på leting etter en bror og sønn som er på rømmen fordi han står overfor en drapstiltale. 11 år gamle Ruben forteller denne oppveksthistorien fra 1960-tallet og gir oss et intenst møte med det amerikanske landskapet, med kjærligheten og det å trosse selv de frykteligste fiender. 

Ned til elva av Leif Enger

Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafón

Vi befinner oss i trange, fuktige og tåkete bakgater i Barcelona. Grusomme hemmeligheter skrelles av lag for lag. Det er dystert, mørkt og snikende uhyggelig. Det er magisk, pompøst og helt vidunderlig. Dette er den gode fortellingen som jeg aldri vil skal ta slutt. (Basert på en omtale fra Ønskebok.)  

Vindens skygge

Historien om Edgar Sawtelle av David Wroblewski

Dette er en moderne oppvekstroman med handling fra Wisconsin på 70-tallet. Den stumme 14 år gamle Edgar er historiens midtpunkt. Livet på familien Sawtelles gård er harmonisk inntil farens bror Claude dukker opp og tragedien møter dem. Snart er Edgar på flukt i villmarken sammen med tre hunder. Dette er en storslagen, ambisiøs, gåtefull og hjerteskjærende historie om kjærlighet, sorg, sjalusi, maktkamp og om den sterke relasjonen som kan knyttes mellom mennesker og dyr.

David Wroblewski:  Historien om Edvard Sawtelle

Huset ved nattens begynnelse av Catherine Banner

Den foreldreløse Amadeo Esposito finner endelig et sted han føler seg hjemme på en liten øy utenfor Sicilia. Han ønsker å restaurere en gammel bygning og åpne et serveringssted sammen med sin vakre kone Pina, til tross for at lokalbefolkningen hevder at det hviler en forbannelse over huset. Slik starter sagaen om Esposito-familien - en fortelling om hemmeligheter, mysterier og kjærlighet. (Basert på en omtale av BS.) 

Catherine Banner:  Huset ved nattens begynnelse.  Foto: Vigmostad&Bjørke

Fuglesang av Sebastian Faulks

Handlingen i romanen utspiller seg før og under første verdenskrig og har tråder fram til 1970-tallet i England. Det er både en slektskrønike og en kjærlighetshistorie. Vi møter en ung engelskmann, nedbrutt etter en ulykkelig kjærlighetshistorie med en gift fransk kvinne. Han verver seg til krigstjeneste og befinner seg snart bak de tyske linjer, der døden og dramatikken herjer. (Forlagets omtale.) 

Sebastian Faulks: Fuglesang Foto: Vigmostad&Bjørke

Brobyggerne av Jan Guillou

Tre gutter fra et lite fiskevær på Vestlandet reiser til Bergen for å forsørge familien. De viser seg å være uvanlig teknisk begavet og blir utdannet jernbane- og brobyggere ved universitetet i Dresden. Planen er at de skal delta i byggingen av jernbanen mellom Oslo og Bergen, men kjærligheten vender om på alt.  Historien spenner vidt både i tid og sted og handler om fremtidsoptimisme, krig og kjærlighet. Første bind i en historisk romanserie. (Basert på forlagets omtale.) 

Jan Guillou:  Brobyggerne.  Foto: Vigmostad & Bjørke

Brente skygger av Kamila Shamsie

Brente skygger er et gripende drama som krysser generasjoner, kulturer og kontinenter. Mellom atombomben over Nagasaki i 1945 og angrepene på World Trade Center i 2001, transporteres leseren fra det ene krigsherjede landskapet til det andre; fra koloniherrenes herskapsvillaer til storbyens slumområder, den afghanske ørkenenes treningsleir og de rikes utsikt over Manhattan. En historie om hvordan brudd skaper ny kontinuitet, nye fiender og nye venner, og hver slutt en ny begynnelse. (Forlagets omtale.) 

Kamila Shamsie: Brente skygger.  Foto: Gyldendal

Arkitektens læregutt av Eilif Shafak

En fortelling om kjærlighet, vennskap og maktutøvelse i Istanbul på slutten av 1500-tallet. Jahan kommer til byen som elefanttemmer, men faller for sultanens vakre datter. Sjefsarkitekten ved palasset gir ham jobb, men farlige understrømmer truer hoffet og imperiet. Mektige krefter motarbeider både arkitekten og hans læregutt. Romanen bygger på historiske hendelser. 

Elif Shafak:  Arkitektens læregutt

Vi var familien Mulvaney av Joyce Carol Oates

Famlien Mulvaney lever et harmonisk og vellykket liv på familiegården helt til noe skjer på Valentine-dagen i 1976. Hendelsen blir dysset ned i byen og blir heller aldri snakket om i hjemmet. Den river i stykker familien og konsekvensene er tragiske, men fortellingen gir også håp om nye begynnelser. En rik historie om familie, kjærlighet, skyld og tilgivelse.

Joyce Carol Oates:  Vi var familien Mulvaney

1001 natt : den ukjente historien om to norske slaver i Alger av Vetle Lid Larssen

To nordmenn dro til sjøs i 1769, men ingen av dem ante hva som ventet: Et liv som hvite slaver i Afrika, en skjebne de delte med hundretusener av andre europeere. En dramatisk og storslagen beretning med forbløffende paralleller til i dag. På bakgrunn av omfattende research forteller Vetle Lid Larssen historien om de to nordmennenes kamp for å overleve i en brutal kultur på et fremmed kontinent. 

Vetle Lid Larssen: 1001 natt

Og bakom synger skogene av Trygve Gulbranssen

Dette er første bind i Bjørndal-trilogien, som også består av Det blåser fra Dauingfjell og Ingen vei går utenom. Bøkene ble en verdenssuksess da de kom ut på 30-tallet og er oversatt til mer enn 30 språk. Med utgangpunkt i bygdeliv på Østlandet på 1700-tallet får vi dramatiske opplevelser og sterke følelser formidlet gjennom smittende fortellerglede. Det handler om det ekte og allmenngyldige livet i denne storslagne slektskrøniken. 

Trygve Gulbranssen: Og bakom synger skogene. Foto: Aschehoug

Google+