Hopp til hovedinnhold

Lesetips: Vemod og glede

Lesetips: Vemod og glede

Gode bøker går ikke ut på dato. Sjekk ut fem litterære godbiter fra 2014. Christiansen, Bildøen, Smith, Linnestå og Hofstad Evjemo. 

Fordelen med å kikke et år eller to bakover er at det ikke lenger er ventelister på bøkene her på biblioteket. Derfor har jeg plukket ut fem svært gode romaner som rommer mye livsmot og varme. Dette var nok de bøkene jeg likte aller best i 2014: 

Rune Christiansen

Rune Christiansen : Ensomheten i Julia Ernemans liv.

- Den beste, vakreste, vareste fortellingen på lenge. Uten å løfte forfatterstemmen et eneste hakk - lavmælt og inderlig løfter Christensen et hverdagsmenneskes liv og skjebne over i helligdagsfølelsen.

Ikke ett ord for mye, alt formidlet i og mellom linjene. Ren poesi fra en trygg forfatter

 

Bildøæen sju dagar i august

Brit Bildøen : Sju dager i august

Handlingen er lagt åtte år etter 22.juli. Sofie er moren til Marie som ble drept på Utøya.

Dette er en glitrende bok om sorg, om samliv og mann og kvinne. Om truende naturkatastrofer og truende familieforhold

 

ildenlyse

Nils Henrik Smith : La ilden lyse over jord

Smith er fra Bryne og har skrevet seg opp i toppskiktet av norske forfattere med denne boka. Fortellingen starter med at vår helt på 62 år våkner opp på ukjent sted og er helt steds- og tidsforvirret. Så kommer tilbakeblikkene over et relativt langt liv (han er 62 år) fyllt av gleder, sorger, skam og lykke. Og OL på Lillehammer.

Nydelig språk og en imponerende innlevelse i det voksne, levde livet. Smith er selv 35 år.

 

Åsne Linnestå opphold

Aasne Linnestå : Opphold

Mikkel forteller. Han er fastlege og elsker sin kone Sylvia til vannvidd. Bokstavelig talt : Hun går inn og ut av vanviddet. Men Mikkel velger barna framfor sin elskede og forteller oss som lesere hvorfor. Nydelig historie som er flott flettet sammen med andre bihistorier.

Linnestå skrev i 2012 boka «Hagesang» der kunsteren Sylvia forteller den samme historier. Den leste jeg etterpå og den er også fin, men «Opphold» er best!

 

Eivind Hofstad Evjemo Velkommen til oss

Eivind Hofstad Evjemo : Velkommen til oss

Sella er gift med Arild. Vi følger dem fra de blir kjent med hverandre som unge til de som middelaldrende ektepar tusler rundt uten mye felles. En bølge av tristhet, av det som kunne vært ligger over dem. Boka handler om egen og andre sorg; naboen mister en datter 22.juli. Selv fikk de ingen egne barn med adopterer en gutt – Kim – som Sella aldri helt klarer å elske.

 
Google+