Hopp til hovedinnhold

Lesetips: Hva er humor? av Markus Gaupås Johansen

5080 Nyhetskanalen Foto: NRK

Denne definisjonsboka forklarer hvorfor vi ler, og hvordan humor har blitt et verktøy for makthaverne.

Hva er humor av Markus Gaupås Johansen

Markus Gaupås Johansen er kjent fra 5080 Nyhetskanalen og Satiriks på NRK. Han har også skrevet tekster for andre humorprogrammer på kanalen. Han er ikke, som han selv formulerer det, født morsom. Han har nærmet seg feltet med den innstillingen at humor er et fag som kan læres, og det er jo helt sant.

Denne boka inngår i Universitetsforlagets serie med små grå "Hva er"-bøker, og følger sjangerkravene. Den er saklig og har fotnoter, men tar heldigvis ikke alt det gøye ut av temaet humor (det skulle tatt seg ut). Johansen forklarer hvorfor vi ler av naboen, av klønete folk og av absurditeter, og hvorfor japanerne ikke forteller vitser om koreanerne og kineserne.

Som satiriker blir Johansen ofte spurt av media om han tror humor kan endre på skjevheter i samfunnet. Svaret han gir i denne boka er et tydelig NEI. 

Få politikere har blitt latterliggjort mer enn Donald Trump, uten at det har endret noe særlig på folkemeningen om ham. Det er vanskelig å kritisere noen man ler av. President Barack Obama var en så god komiker på scenen at det var lett å glemme at han var leder for verdens største militærmaskin, og sto for ti ganger flere droneangrep enn forgjengeren George W. Bush. Obamas "komiske slør" var en bevisst strategi fra Obamas stab, mener forfatteren.

Lån bøker av Markus Gaupås Johansen på Sølvberget.

Google+