Hva leter du etter?

Les någe løye!

BOK: Det finnes forskjellige meninger om hva som er humor, vi vet det. Likevel tror vi at mange vil like disse bøkene. Vi har forslag til morsomme bøker for både store og små. Bonus: en film å le av.

Eli Gunn Buvik humrer når hun trekker fram Mo Willems' bøker om to gode vennene, elefanten og grisen. Grisen er smart og elefanten er ikke fullt så
smart. Hva gjør han når det lander en fugl på hodet hans? Og hvordan er det å vente på noe? De drar på biltur sammen og en gang er de i en bok! Bøkene er kjempemorsomme å lese høyt og Eli Gunn anbefaler å begynne med Vi er i en bok. Bøkene passer for alle, men er nok ment for dem mellom 3 og 8

Mac Barnetts bøker om Miles og Niles er ment for litt større barn: 9-10-åringer (men barenbibliotekarene hevder de passer for barnslige 50-åringer også). De to guttene er pøbler og i utgangspunktet konkurrenter, men oppdager etterhvert at de har en felles fiende, nemlig rektor. Det blir helt nødvendig å slå seg sammen for å ta rotta på ham. Hvem vinner?

Siv-Merethe Søbyes humortips for ungdom

Det var for noen år siden det begynte å komme serier som En pingles dagbok, Dustedagboka og Timmy Tabbe. Disse er veldig populære og mange kjenner disse godt. Her er noen tips til dem som har lest alle og som vil ha mer humor under leselampa. Carl Hiaasen skriver småhumoristisk miljøkrim med litt crazy hovedpersoner: Rett i dass, Drit og dra og Uhu.

Gareth Jones' Arvingene er en ganske sprø fortelling om et tvillingpar som slett ikke er gode venner, men tvertimot stadig prøver å drepe hverandre. En blanding av grøss og humor. Denne passer for barn på mellomtrinnet og i ungdomsskolen. Tappertvillingene er heller ikke verdens beste venner, ser det ut til. Hvorfor skulle de ellers gå til krig mot hverandre? Det er Geoff Rodkey som skriver om 12-åringene Claudia og Reese, og han skriver på en litt uvanlig måte: fortellingene er sammensatt av SMSer, chat og andre digitale tekster. David Walliams er en annen morsom forfatter, selv om bøkene hans har en liten sår undertone. Av ham har vi bøker på både norsk og engelsk, samt lydbøker. Prøv for eksempel Gangster-bestemor, Rotteburger eller Demontannlegen.

Gunhild Nordbøs forslag

Anton og andre uhell av Gudrun Skretting. Anton sin far forteller ham at han er et resultat av «et rift i gummien» og det får Anton til å tenke store og viktige tanker om meningen med det hele. Han bestemmer seg for å gjøre noe meningsfullt, og får hjelp av sin handlekraftige venn Ine til å finne en kjæreste til faren. De melder faren på strikkekurs, for der kan han jo treffe mange damer! Men det går ikke helt som Anton og Ine har planlagt, og snart står forviklingene i kø. Dette er en litt sår men veldig morsom bok for ungdom om vennskap, forelskelse og identitet.

Sceneskrekk - Verdens kuleste gjeng 1 av Maja Lunde. Bjørg er ei litt sjenert jente som plutselig blir valgt ut av Helena, den nye jenta i klassen, til å være med i gjengen sin. Helena vil nemlig ha Verdens kuleste gjeng, og plukker med seg Bjørg (med verdens dølleste navn), Ivan (skolens peneste og dummeste) og Alfred (skolens supernerd) til å bli med. Ifølge Helena er de så kule at ingen har oppdaget det enda, men det er kun spørsmål om tid. Helena har store planer for gjengen. De skal danne band og spille på konsert, selv om ingen av dem har spilt tidligere. Kan det gå bra? Boka er morsom, lettlest og rikt illustrert med tegneserieaktige illustrasjoner av Tegnehanne. Det finnes fire bøker i serien Verdens kuleste gjeng, du finner dem på ungdomshylla.

Til slutt ei bildebokbok: Timothy mister seg sjølv av Rune Markhus. Timothy er rett og slett i ferd med å miste seg sjølv! Først mister han ei tann, og så ramler tåa av og deretter den eine armen. Til slutt er det bare hovudet igjen av Timothy, og han må trille rundt omkring. Timothy tar ei tube lim og vil lime seg sjølv saman igjen, men korleis var det nå eit menneske ser ut? Han bur aleine ute i skogen, og har ingen spegel. Han tar med seg kroppen sin i ei tralle og triller ut i verda for å spørje om hjelp. Dette er ei absurd og humoristisk bildebok for alle aldrar.

"Den som kun tar spøk for spøk"

Det er få bøker som er bare morsomme, de fleste har en sårhet i seg. Den statiske mannen av Klaus Hagerup er en slik bok. En ensom, middelaldrende konsulent i teknisk etat tar et oppgjør meg seg selv og vil styre livet sitt i en ny retning. Han sier opp jobben og drar gjennom Europa som "statisk mann" - han stiller seg opp på gater og torg og håper på en slant fra forbipasserende. Han blir nok rikere på erfaringer enn på penger. Han opplever mye som er ellevilt og morsomt, kanskje mer for leseren enn for ham selv. Hagerup har en fin balanse mellom humor og sårhet som jeg setter stor pris på. Akkurat det samme gjelder Stille dager i Mixing Part av Erlend Loe. Bror Telemann har store tanker om seg selv og sitt virke som dramatiker og lever i sin egen verden selv om han har både kone og barn. I sommerferien kommer det til en samlivskrise, noe Bror velger å takle på en litt spesiell måte. Det undertegnede liker med disse bøkene er den de elleville påfunnene i kombinasjon med trist hendelser. Mye av moroa ligger også i godt formulerte dialoger og absurde hnedelser. Det er krever en hårfin balanse i språket for å få leseren til å fatte godhet for personene, le med dem, ikke av dem. Det mestrer forfatterne i disse to bøkene.

Dette ler Carolyn Fjeld av

Ingrid Winters makeløse mismot av Janne S. Drangsholt: Litteraturforsker Ingrid Winter jobber ved universitetet i Stavanger og har havnet i en jobbkonflikt. Samtidig har hun kjøpt drømmehuset, langt over takst, uten at hun får solgt det gamle. Hun er travel trebarnsmor som attpåtil må gå på FAU-møter med en intens møteplager. Problemene tårner seg opp. I tillegg blir hun sendt på jobbreise til Russland, og dummer seg ut. Morsom bok (selv om forfatteren kanskje drar det litt langt noen ganger), med alvorlig undertone.

Også Helene Uri harselerer over intriger og maktspill i universitetsmiljøet. I De beste blant oss befinner vi oss ved universitetet i Oslo. På Institutt for kommunikasjon snakker ingen med hverandre (!), og førsteamanuensisen leser alltid korrektur på yngre kollegers artikler slik at han kan stå som medforfatter. Her avdekkes åndssnobberi og forskningsjuks, og ambisjonene står ikke alltid i forhold til talent …

Bjørn Arild Ersland: Store hendelser i liten skala. Her møter vi Arne Sjølingstad som er bibliotekar ved fylkesbiblioteket. Han har jobbet i 30 år. Hans største prosjekter er en brosjyre for biblioteket og et forsøk med arbeidsplassbibliotek. Han har liten selvinnsikt, og føler det er et stort tap for arbeidsplassen når han nå skal gå av. Komisk og tragisk.

Mark Haddons roman Den merkelige hendelsen med hunden den natten. Christopher er 15 år og har Aspergers syndrom. Han er veldig flink i matematikk og systemer, men ikke så flink med mennesker. Og så tar han alt som blir sagt helt bokstavelig, og det kan føre til misforståelser og problemer.

Doppler av Erlend Loe. Andreas Doppler liker ikke mennesker, og føler at samfunnet går i gal retning. Han flytter ut i skogen rett utenfor Oslo. Der bor han sammen med en elg (!) Han protesterer mot A4-livet, og har et utenforblikk på samfunnet. Mest av alt hater han flinkheten. Erlend Loe skriver morsomt og tørrvittig.

Til slutt: Her er Harold. En komedie av Gunnar Vikene

Bjørn Sundquist spilller hovedrollen som møbelhandler Harold Lunde. Han går konkurs da Ikea åpnes i Åsane rett ved Lundes møbelbutikk. Etter at han har mistet både hjemmet og butikken drar han til Sverige med bobilen sin for å drepe Ikeas grunnlegger Ingvar Kamprad. Etter hvert får han med seg en 16 år ung kvinnelig haiker, som er enda mer tent på ideen enn ham selv. De klarer faktisk å kidnappe Kamprad … Filmen er basert på fortellingen I morgon er det måndag fra Saganatt av Frode Grytten

Og aller sist: Noen favoritter fra Rakel og Tomas.

Arnfinn Kolerud: Når ein først skal skyte nokon - Sprø bok om konflikar i ei nynorskbygd
Caroline Paul: Katt savnet - Festlige forestillinger om et katteliv
Dag Solstad: Roman 1987 - Bare hold ut første delen, så blir den supermorsom!
Douglas Adams: Haikerens guide til galaksen. Den sprøeste boka som fins!

Sjekk også ut vår podcast om humor i litteraturen Det er Bjørn Arild Ersland og Janne Stigen Drangsholt som samtaler om temaet

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙