Hopp til hovedinnhold

Les bøkene om Thor Heyerdahl

Les bøkene om Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl er en av tidenes mest kjente nordmenn. Vi feirer hundreårsdagens hans med de beste bøkene om ham.

Heyerdahl ble født 6. oktober 1914 i Larvik, og døde 18. april 2002 i Colla Micheri, Italia. Hundreårsjubileet har blitt feiret med en rekke arrangementet landet rundt i år. 
Her er noen av bøkene han selv skrev:

Kon-tiki ekspedisjonen: Boken som filmen fra 2012 er basert på. Ekspertene tok ikke Heyerdahl på alvor da han påstod at Polynesia var blitt befolket av sør-amerikanske indianere. De hadde jo ikke båter. Men de hadde balsaflåter, sa Heyerdahl. Ennå nektet ekspertene å tro ham. Men i 1947 gjennomførte han og fem kamerater flåteseilasen fra Callao i Peru til atollen Raroia i Tuamotu-gruppen: Kon-Tiki ekspedisjonen. Her forteller Heyerdahl om ekspedisjonen, og i bokas etterord redegjør han for en rekke oppdagelser i dennes kjølvann.

Heyerdahls beste: Boka skildrer Thor Heyerdahl og kona Livs bryllupsreise til sydhavsøya Fatuhiva i 1937. Opprinnelig planla de å tilbringe resten av livet på øya og leve som naturmennesker. Slik gikk det ikke, men her ble den første av Heyerdahls vandringsteorier født. Boka forteller om Heyerdahls kjærlighet til naturen og til menneskehetens felles kulturarv. Kon-Tiki ekspedisjonen: Ekspertene tok ikke Heyerdahl på alvor da han påstod at Polynesia var blitt befolket av sør-amerikanske indianere. De hadde jo ikke båter. Men de hadde balsaflåter, sa Heyerdahl. Ennå nektet ekspertene å tro ham. Men i 1947 gjennomførte han og fem kamerater flåteseilasen fra Callao i Peru til atollen Raroia i Tuamotu-gruppen: Kon-Tiki ekspedisjonen. Her forteller Heyerdahl om ekspedisjonen, og i bokas etterord redegjør han for en rekke oppdagelser i dennes kjølvann. Aku-Aku: Boka skildrer ekspedisjonen til Påskeøya og utgravningene av ruinbyen Morongo Uta. Den forteller om det begivenhetsrike oppholdet på øya, fylt av spenning, mystikk og dramatisk fortettede situasjoner.

I Adams fotspor: I denne erindringsreisen deler forfatteren opplevelser, refleksjoner og spørsmål fra et langt, begivenhetsrikt liv med leseren, i en kronologisk springende fortelling. 

Skjebnemøte vest for havet: I 1992 skrev forfatteren: "I år "feirer" man at det er 500 år siden Columbus oppdaget Amerika. Denne boken handler ikke om Heyerdahls eventyrlige oppdagelsesreiser. Det er indianerne, urbefolkningene i Nord- og Sør-Amerika, som kommer til orde. Deres møte med den hvite mann etter Columbus` skjellsettende reise 1492."

Ra: Forfatteren forteller fra sine Ra-ekspedisjoner. I mai 1969 la han og seks andre deltagere fra forskjellige land ut på en ferd fra Marokko til Vestindia i sivbåten Ra, bygd av papyrus etter gammelegyptisk modell. Etter en seilas på 5000 km måtte mannskapet forlate båten øst for Barbados. Ferden ble gjennomført med Ra II i 1970. Hensikten var å påvise at slike sivbåter kan ha seilt over Atlanterhavet for 5000 år siden, og dette bidrar til å forklare arkeologiske funn i Amerika som tyder på en forbindelse over havet i forhistorisk tid.

Biografier

Biografier har vi også flust av. Her er kun et utvalg av det vi har på hyllene.

Ragnar Kvam har skrevet en trebindsbiografi:

Thor Heyerdahl: Mannen og havet. Denne biografien handler både om Thor Heyerdahls livshistorie og hans profesjonelle karriere. Boka starter med Heyerdahls barndom og oppvekst i Larvik, går via bryllupet med Liv Coucheron Torp og deres opphold på stillehavsøya Fatuhiva, utviklinga av Heyerdahls teorier om hvordan Polynesia blei befolka og fram til og med Kon-Tiki-ferden.

Thor Heyerdahl: Mannen og verden. Andre bind handler både om Thor Heyerdahls livshistorie og hans profesjonelle karriere. Boken skildrer Thor Heyerdahls liv fra han som 33-åring blir verdensberømt etter Kon-Tiki-ferden, og fram til han som 55 år gammel leder den andre Ra-ekspedisjonen. Forfatteren beskriver bl.a. hvordan Heyerdahl møtte motstand i det vitenskapelige miljøet, men nektet å innordne seg etter vitenskapelige metoder.

Thor Heyerdahl: Mannen og mytene er tredje bind. Forlaget skriver:

"Thor Heyerdahl var en mann omgitt av myter - myter om seg selv og det han mente var vitenskapelige myter. Gjennom et omflakkende liv høstet han en berømmelse få nordmenn har blitt til del. Men det var en berømmelse som hadde sin pris. Thor Heyerdahl var skattet, men også forhånet. Kampene han førte kostet, og familielivet forble turbulent.

Dette tredje og avsluttende bindet i biografien om Thor Heyerdahl starter i 1977 med den omstridte Tigris-ferden. Seilasen fikk et annet utfall enn han hadde tenkt, og et halvt år senere stakk Heyerdahl Tigris i brann. Stirrende inn i flammene bød han 63 år gammel havet endelig farvel."

Arne Hjeltnes' biografi Thor Heyerdahl og papirbåten som forandret verden forteller om Thor Heyerdals ferd med sivbåten Ra over Atlanterhavet og tar for seg ideen, planleggingsfasen og mannskapet.

 

thumbnail (15)

Bente Roestad har skrevet flere bøker for barn og ungdom om den store eventyreren.

Thor Heyerdahl fra 2003 er en biografi. Boka forteller om Thor Heyerdahl, verdens mest berømte nordmann som dro av sted for å finne de palmeøyene og de fremmede folkeslagene som han drømte om da han var liten. Fordi han var eventyrer, fant han nye og overraskende svar på mange mysterier.

Kon-Tiki er en bok som tar oss med på Heyerdahls reise.

Erik Hesselbergs illustrerte bok Kon-Tiki og jeg må også nevnes. Denne skatten hører til barne- og ungdomsbiblioteket og ble utgitt i 1949. Her er hva forlaget skriver:

"En særegen og annerledes Kon-Tiki bok skrevet og tegnet av Kon-Tiki farer Erik Hesselberg! Erik Hesselberg, Thor Heyerdahls barndomsvenn, Picassos medarbeider, var kunstmaler og Kon-Tikis navigatør. ”Kon-Tiki og Jeg” er hans muntre, lærerike og høyst personlige beretning om turen fra Kirkebakken Borre til de polynesiske øyene. Boken ble utgitt i over 15 land og ble populær verden over.

Slik beskrives boken av radiotelegrafisten på Kon-Tiki og av kunstneren Carl Nesjar:”

-Når jeg som medlem av Kon-Tiki ekspedisjonen blar igjennom Eriks bok, så opplever jeg hele ekspedisjonen på nytt der begivenhetene trer fram i en levende og munter form, som utvilsomt vil appellere til både voksne og barn. Eriks tegninger sier mer enn ord.” (Knut M. Haugland, radiotelegrafist på Kon-Tiki)

-”Erik …var en fremragende akvarellmaler og tegner og han var enestående som ”raconteur” - historieforteller.” Kon-Tiki og Jeg” utstråler en varme som få andre reiseskildringer har. (Nesjar)

Google+