Hopp til hovedinnhold

Legg ei fagbok under treet

Legg ei fagbok under treet

Kjenner du noen som liker å lese fagbøker? Her er våre beste julegavetips for de vitebegjærlige.

Bibliotekarene på Sølvberget leser ikke bare romaner. Vi sluker bøker om alt fra piratkopiering av musikk til lokalhistorie. Dette er svarene jeg fikk da jeg sendte ut en e-post og ba om tips til gode fagbøker.

Åsmund anbefaler

How music got free, what happens when an entire generation commits the same crime av Stephen Witt

Platebransjen hadde sin mest lønnsomme periode rundt årtusenskiftet. Hvordan kunne alt kollapse på bare noen få år? Stephen Witt  har skrevet en skarp, sarkastisk, faktatung  og fullstendig oppslukende dokumentar om hvordan grådighet, tyske nerder, bredbånd og et knippe utro plateselskapansatte snudde hele underholdningsindustrien på hodet.

 

Hild anbefaler

olav duun

Jeg vil anbefale Olav Duun – kunsten, døden og kjærlighetens dikter av Grethe Fatima Syéd. Jeg har ikke lest noe av Duun ennå – men etter å ha lest denne biografien gleder jeg meg til å ta fatt på forfatterskapet hans! Boken er utrolig godt skrevet, og krever ingen bakgrunnskunnskaper for å være interessant,(selv om kjennskap til Duun selvfølgelig ikke er en bakdel). Denne biografien er med andre ord spennende og god litteraturformidling, og passer for alle litteraturinteresserte.

 

Eli anbefaler

Humans of New York av Brandon Stanton

Noen kjenner kanskje Brandon Stantons facebookside Humans of New York der han portretterer mennesker han treffer på gata i New York.  Stanton er fotograf og de han tar bilder av forteller om seg selv.  Det kan være hva de tenker og gjør akkurat der og da, eller dypere betrakninger og seg selv, omgivelsene og livet. Direkte innblikk i gleder og sorg, fremtidsplaner, levd liv, skuffelser og håp.   Disse små portrettene har han satt sammen til en bok med samme tittel og den er helt nydelig!   En bok å bla i, gråte litt til og bli inspirert av.  Det er så mange skjebner der ute i verden og det blir til at man reflekterer over sitt eget liv. 

 Det fins også en norsk variant:  Oslofolk : en kjærlighetserklæring til byen : humans of Oslo av Iffit Qureshi

oslofolk

Boka har jeg ikke sett, men ta en titt på bildene hans her.

 

Christian anbefaler

den sjette utryddelsen

Om du likte Bill Brysons populærvitenskapelige klassiker En kort historie om nesten alt bør du håpe at Den sjette utryddelsen (2015) av Elizabeth Kolbert ligger under juletreet. Som tittelen antyder handler boka om utryddelse, og da utryddelse av dyrearter – nærmere bestemt den sjette store siden livets opprinnelse for ca. 3,5 milliarder år siden. Ubehagelig nok er også Kolbert av den oppfatning at utryddelsen i stor grad er påvirket av menneskelig aktivitet. Bøker av denne typen pleier gjerne å være tørre, dystre og tunge. Men Kolbert er journalist – ikke biolog eller zoolog – og hun klarer på ypperlig vis å formidle fascinasjonen, forbløffelsen og forskrekkelsen ved å stå ansikt til ansikt med denne tilsynelatende pre-apokalyptiske hendelsen. Samtidig evner hun å gjøre teksten levende, og merkelig nok underholdende, ved å fokusere på ildsjelene – ofte litt snodige typer – som gjør sitt ytterste for å bremse eller i det minste forstå utryddelsen.

  

Carolyn anbefaler

Folket på Gamlingen av Minna Suojaki, Anja W. Fremo og Pia Wall

Dette er en god bok for folk som er lei seg for at utendørsbassenget Gamlingen nå er borte, slukt av Ryfastprosjektet. Her kom folk kvart på fem om morgenen for å lage kaffe og havresuppe til andre trimmere, og diskusjonene i fellesbadstuen var ofte høylydt og intens. Det var liv og røre til ti på kvelden de fleste dager. Boka har mange flotte fotografier, teksten er for det meste om personene som er portrettert. Fin gavebok.

 

Fra Vestbredden av Leif Magne Helgesen

Presten Leif Magne Helgesen skrev over en periode i 2014 og 2015 øyevitneskildringer på bloggen Fra Vestbredden i Stavanger Aftenblad, nå samlet i denne boka. Her skildrer han sitt møte med palestinere og deres kamp for den daglige tilværelsen i et okkupert område. Den handler ikke om jøder mot muslimer eller israelere mot palestinere, men om verdighet, undertrykkelse og ufrihet. Det er en personlig beretning med et sterkt håp om fred.

 

Marianne anbefaler

Trines mat og Trines mat 2 av Trine Sandberg

trines mat 2

Disse har du garantert sett hvis du har vært innom en bokhandel i det siste. Jeg vil likevel nevne dem, rett og slett fordi Trine har blitt min helt det siste året. Oppskriftene hennes er enkle, og maten smaker himmelsk. Trines mat har ført oss fra dårlig ferdigmat til sunn og enkel mat laget fra bunnen. Tacoen, bollene, parmatorsken, linsesuppa… Alt er bare knallgodt. I den første boka er det mest middager, mens bok to har om lag halvparten middager og halvparten bakst.

Tidsskriftet Prosa har også laget en artikkel om den beste sakprosaen i 2015. Den kan du lese her.

Google+