Hopp til hovedinnhold

Krim og spenning for barn

Fra omslaget til Purriot og den forsvunne av Bjørn F. Rørvik

Det er ikke bare voksne som kan fylle opp koffertene med krim og spenning til påskeferien. Vi har også mange spennende tips for barn. 

Dillstadbanden 1. Kunstkuppet av Jens Lapidus

Mamma maser på at Jonathan skal gå ut og finne på noe, men hva? Han har ingen venner i nærheten og liker best å sitte inne og mekke på oppfinnelsene sine. Det vil si, helt til Zasha flytter inn i samme hus. Og begynner i samme klasse. Da begynner det å skje noe, og plutselig har de dannet Dillstad-banden: en tyvebande i det godes tjeneste.

Kunstkuppet

Pokaltyven av Lars Mæhle

Det er Kalle Bergs aller første dag i 4B på Maribakken skole. Kalle er en sjenert og engstelig gutt, og det ville vel være å ta i å si at han gleder seg. Heldigvis har Eskil Holmen, som også går i 4B og er alt annet enn sjenert og engstelig, bestemt seg for å bli Kalles nye bestevenn. Og ikke bare det, de skal starte en detektivklubb sammen! Men det er ikke bare-bare, på verdens kjedeligste skole. De har knapt rukket å ankomme skolegården før de oppdager at noen har brutt seg inn og stjålet skolens gjeveste pokal, som 4B har vunnet i slåball! Kalle og Eskil står overfor et vaskeekte mysterium, og detektivklubben er et faktum, enten Kalle vil eller ei ...

Pokaltyven

Dyrehagedetektivene av Mona Grivi Normann

Serie om dyrehagedetektivene Hanna og Theo. Passer for ferske lesere.

Dyrehagedetektivene

Hilde tar saken-serien av Hilde og Matthew Lysiak

Ni år gamle krimreporter Hilde Lysiak er hovedperson i sin helt egen bokserie inspirert av nyhetssaker Hilde har dekket i virkeligheten! I denne første boka har det vært et innbrudd i Orange Street. Noen har stjålet muffins, og ganske snart forsvinner en pai også. Hilde og søsteren hennes, fotografen Izzy, må intervjue vitner og følge spor. Kan Hilde løse saken i tide til at hun kan publisere nyhetssaken sin på nettet?

Hilde tar saken

Det magiske detektivbyrået av Sally Gardner

9 år gamle Emily Vole er en kul jente som er adoptert av kjipe fosterforeldre, og har arvet en forlatt butikk. I butikken oppdager hun en magisk verden hun ikke visste eksisterte. Noen av overraskelsene hun oppdager er blant annet en eventyrlig heks, et skummelt sett med gylne nøkler og et tog fullt av mystiske kaniner. Med hjelp av en snakkende katt og en forferdelig eventyrforsker blir det opp til Emily å redde feene og komme til bunns i nøkkelmysteriet. Dette er Agatha Christie for barn, hvor mysteriene blir løst med magi.

Det magiske detektivbyrået

Zombiefeber av Kristina Ohlsson

Det skjer mystiske og ekle ting i den lille byen Eldsala. Hvorfor er vepsene så innpåslitne og våkne midt på natta? Hva er det som gjør at menneskene blir syke med feber og røde øyne? Blir de faktisk forvandlet til Zombier?? Ingen voksne vil tro på Herbert og venninnen Sally når de advarer mot zombier. Snart er det natt og det skraper på ytterdøra...

Zombiefeber

 

Skoddefyrstens hevn. Bok 1 i Krimteam Siri & Max-serien av Lars Mæhle med illustrasjoner av Thomas Kirkeberg og Christian Bloom.

En mørk og tåkefull natt skjer det et mystisk innbrudd i Sandras Dyreklinikk i koselige, lille byen Heimvik, Det skjer en forbrytelse til, men den blir ikke oppdaget! Alt tyder på at det er den skumle Skoddefyrsten som står bak. Lensmannen står uten spor, men heldigvis for ham, har han modige Siri og kloke Max til å hjelpe seg. Det er ikke alltid løsningen i krimbøker er som du tror. Her ble i alle fall jeg overrasket. Det har til sammen kommet tre bøker om Krimteam Siri & Max.

skoddefyrsten

 

Søt jente 13 av Liz Coley.

Angie var 13 år den natten hun forsvant sporløst. På telttur med speiderne, listet hun seg stille ut for å gå på toalettet. Det var det siste noen så av henne, selv om hele skogen der de var på tur ble gjennomsøkt. Nesten alle trodde hun var død. Så plutselig, tre år etter, står hun på dørstokken hjemme hos foreldrene. De tre årene er visket ut av hukommelsen hennes. Hun tror fullt og fast på at hun fremdeles er 13 år. Hva er det Angie har opplevd som er så grusomt at hun ikke husker det? Hvor har hun vært de siste tre årene? Som leser blir du etter hvert usikker på om du har lyst til å vite det. Dette er ikke boka for den som får mareritter om natta!

 

Morderens ape av Jakob Wegelius

Har du lyst på en annerledes og spennende historie, anbefaler jeg Morderens ape.Selv likte jeg den veldig godt. Og tenk, bare fordi jeg syntes forsida så kjedelig ut, var det så vidt at jeg lot den få en sjanse!

 Sally Jones er maskinist ombord på lasteskipet Hudson Queen. Det er dårlige tider og hun og Chiefen, den finske sjømannen Henry Koskela, må ta de oppdragene de får. En dag blir de lurt inn i en felle av Alphonse Morro og båten deres går på grunn. Chiefen er rasende og under jakten på Morro, faller Morro i vannet og kommer ikke opp igjen. Snart sitter Chiefen i fengsel, anklaget for mord og rundt om i byen spres ryktet om at  gorillaen hans, Sally Jones, er blodtørstig og gal. 

Sally snakker ikke menneskespråk, men hun VET at Chiefen er uskyldig og for å få ham frikjent reiser hun ut i verden for å oppspore den eneste som kan frikjenne han.  

morderens ape

 

Casinetto-gjengen. Nicolays hemmelighet av Andrew P. Kroglund

Lene Marie, Johanna og Lisa bor i boligområdet Casinetto i Oslo. De har kjent hverandre siden de var små, så når Lisa oppdager at det er noe mystisk med nyinnflyttede Nicolay i klassen, er det en selvfølge at de andre tår til for å hjelpe henne å finne ut hva det er. Jentene vet dessverre ikke hvilken farlig smuglerliga de er i ferd med å rote seg bort i.

Det fins to bøker om Casinetto-gjengen. Bok nummer to, Farlig date, er en virkelig påskekrim. Den foregår i dagene rundt påske og handler om at slett ikke alle er den de gir seg ut for å være på internettet. Bøkene kan leses fra 10 år.

 

Las Vegas-Mysteriet  Bok 16 i serien om Kunstdetektivene av Bjørn Sortland og Trond Bredesen. 

Tenk, Bjørn Sortland har skrevet om Kunstdetektivene i 16 år! Da han begynte på bøkene om familien Bergvik som drar på tur til Venezia, hadde han tenkt at det skulle bli fem bøker. Leserne ville det annerledes og familien har etter hvert forhindret den fæle skurken Stig Svartvik i å stjele kunstverk  i store deler av verden. I Las Vegas-mysteriet er det som vanlig full action fra første side. David, onkel William og resten av familien blir viklet inn i en kamp på liv og død mot den onde Svartvik. En Elvis-skikkelse er involvert og både store og små blir kidnappet. 

las vegas

 

Hardy Junior. Fang tyven! av Franklin W. Dixon

Mange voksne leste bøkene om tenåringsdetektivene Frank og Joe Hardy da de selv var barn. Bøkene om Hardyguttene begynte å komme ut i 1950 og det ble gitt ut mye over 100 titler. Selvsagt var Frank og Joe detektiver allerede da de gikk på barneskolen. I Hardy Junior-serien er de 8 og 9 år gamle og får ofte hjelp av bestekompisen Chet. I boka «Fang tyven» forsvinner det mange penger fra et skrin. Frank og Joe skal delta i en dataspillkonkurranse og kommer ikke pengene tilbake, blir konkurransen stanset!

Bøkene er lette å lese og passer for de mellom 6 og 10. Biblioteket har ti bøker i serien. 

 

Operasjon Sjørøver Bok 11 i serien Detektivbyrå nummer 2 av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes. 

Det skjer mye mer i uskyldige, små byer enn vi tror. Hadde det ikke vært for Tiril, Oliver og hunden Åtto i Detektivbyrå nummer 2, ville de andre 935 innbyggerne i den lille byen Elvestad blitt oversvømt av forbrytelser. I Operasjon Sjørøver havner detektivene på skattejakt etter at de har funnet en gammel tallerken som en gang tilhørte den beryktede sjørøveren Timian Blest. 

Sjørøver

 

Stuarts mirakuløse mysterium av Lissa Evans

Krise! 10 år gamle Stuart Horton må flytte fra alle vennene sine til en bitteliten og kjedelig by, bare fordi mor har fått ny jobb. I tillegg viser det seg at de nye naboene er jenter, plagsomt nysgjerrige trillingjenter. Stuart syns det er forferdelig, for jenter kan han ingenting om. Men så finner han en lapp fra grandonkel Tony, en forsvunnet magiker. Der står det «hvis jeg ikke kommer hjem igjen, er verkstedet mitt, og alt det det inneholder, ditt. Hvis du kan finne det …» Det er flere som jakter på det verkstedet inneholder og plutselig er Stuart midt oppe i et eventyrlig mysterium. Kanskje det er lurt å få hjelp fra en nysgjerrig jente eller tre?

Boka kan fint leses høyt for mindre barn. De mellom 9 og 12, leser den selv.

 

Motemysteriet En bok i serien LasseMajas Detektivbyrå av Martin Widmark og Helena Willis.

I den lille byen Valleby er alle travelt opptatt med å skape klær til den store motefremvisningen som skal være på Torget. Den verdensberømte designeren Jean Pierre skal kåre de to best kledde innbyggerne og premien er en tur til Paris. Men nå er det krise! Jean Pierres elskede lille hund, Lulu, er forsvunnet og nå har det dukket opp et trusselbrev. Heldigvis er klassekameratene Lasse og Maja på saken. Men rekker de å finne kidnapperen i tide til moteoppvisningen?

Mote

 

Kine Cox og Detektivjentene. Oppdrag marsvingåten av Kate Pankhurst

Marsvin er det fineste jeg vet, så selvsagt måtte jeg lese marsvingåten! Boka er skrevet i dagbokform og handler om Kine Cox og venninnene hennes Agnete Christie og Sara Holmes. (Navnene deres er en voksenspøk.) Jentene elsker å være detektiver, så da læreren deres påstår at hun har sett et marsvinspøkelse, tar de saken. Om de løser den? Kine er tøff og smart, så det kan godt være.

Hittil har det kommet tre bøker på norsk. De er lettleste og passer godt for de mellom 6 og 10.

 

Milla og midnattsmysteriet av Berit Bertling

Hester og krim, hva er vel bedre enn det? Milla og venninnene Freddy og Oda er hestegale. På en ridetur med ponniene sine dumper de tilfeldigvis over en flokk ustelte, utsultede hester. Selvsagt må de prøve å gjøre noe for stakkars dyra, selv om bonden på gården jager dem vekk! Men hjelper det å kontakte Mattilsynet? Og hvem stjeler for og utstyr i stallen der de rir?

Boka er den første i en serie på seks og kan også lånes som lydbok. Passer best for de mellom 9 og 12.

Milla

 

Purriot og den usynlige mannen av Bjørn Rørvik og Ragnar Aalbu

En annen forfatter som tøyser med navn, er Bjørn Rørvik. Hans mesterdetektiv heter Purriot. Spør de voksne om de har lest eller sett en Poirot-krim noen gang! I denne boka må Purriot og kona hans, Paprika, reise helt til Hurlumheia for å prøve å fange en usynlig overfallsmann. Både Bestemor Blom og den lille gutten Per Sille har blitt slått ned. Kanskje var det et spøkelse?

 

Sølvgutten av Kristina Ohlsson.

Hvem er gutten med de gammeldagse klærne og hvorfor sier han aldri noe når Alladin prøver å snakke til ham? Kommer han virkelig fra flyktningebåten nede i havna slik mamma og pappa tror eller er han et spøkelse, slik som gamle Ella påstår? Hun forteller historier om den mystiske «Sølvgutten» som fremdeles leter etter kirkesølvet som forvant for over hundre år siden. Men da kan det i alle fall ikke være Sølvgutten som stjeler mat fra mamma og pappas restaurant! Alladin og venninnene Billie og Simona bestemmer seg for å løse mysteriene både om maten og sølvet.

Utrolig velskrevet spenningsroman! Kristina Ohlsson vant Sveriges Radios Barnens Romanpris for sin forrige bok om Alladin og Billy, Glassbarna. Hun fortjener en pris for denne boka også. Den tredje boka om Alladin, Billie og Simona heter Steinengler

sølvgutten

 

Diamantjakten av Ingeborg Dybvig.

Faren til Clara er en kjent fotograf med oppdrag over hele verden. Av og til får Clara bli med ham. Denne gangen skal de til moteuken i Paris hvor far skal ta bilder av den kjente, norske designeren Mons Meier. Ofte får kjente designere låne verdifulle smykker til showene sine og plutselig, midt under en motevisning, forsvinner et verdifullt diamantsmykke. Hvem er tyven?

De som har lest andre bøker om Clara, vet at hun tiltrekkes av mysterier, er nysgjerrig og liker å løse gåter.

Diamantjakten

 

Rød som blod av Salla Simukka.

17 år gamle Lumikki går på kunstlinje på videregående. Hun er fast bestemt på å holde på med sitt og ikke bry seg om hva de andre elevene på skolen holder på med. Hun er bare så nysgjerrig; den dagen hun finner fem hundreurosedler hengende til tørk i mørkerommet på skolen; MÅ hun finne ut av hvor de kommer fra. Det viser seg at tre av elevene har funnet plastposer med blod og pengesedler i. Snart er Lumikki innblandet til halsen i mord og narkotika. Og ja, boka er blodig!

Boka passer best for 14+. Det kommer til sammen tre bøker i serien om Lumikki. Navnet betyr forresten Snøhvit på norsk …

Google+