Hopp til hovedinnhold

Krigen 1940-1945: Bilder og boktips

Krigen 1940-1945: Bilder og boktips

9. april er det 75 år siden Norge ble invadert av tyske styrker, og 8. mai er det 70 år siden frigjøringen. Vi stiller ut aviser, Aftenbladets leserbilder og gir relevante boktips.

IMG_0531

Stavanger Aftenblad ser i disse dager nærmere på hvordan krigsårene påvirket menneskene i Rogaland. Avisen har blant annet samlet inn en rekke leserbilder. Disse bildene har vi fått tillatelse til å stille ut i 1. etasje på Sølvberget. I 1. etasje er det også stilt ut en rekke relevante bøker om krigsårene. 
Sjekk også ut Aftenbladets artikkel "Alt du trenger å vite om 2. verdenskrig"

Utstilling

I Møteplassen i Sølvbergets 1. etasje vises utstillingen “Disse inntrykkene kommer frem ganske stadig” fra 9. april til 27. april. Gjennom portretter, sitater og lydopptak presenterer denne utstillingen 25 gjenlevende  krigsseilere og deres ektefeller som alle representerer de menneskelige omkostningene, enkeltmennesket og mangfoldet  i krigsseilernes historie.

Utstillingen er finansiert og utviklet  av Stiftelsen Arkivet og supplert med litteratur fra Stiftelsen Arkivets fagbibliotek.

IMG_0559

Relevante boktips fra Sølvbergets ansatte:

Vi anbefaler temalisten om krig på våre særemnesider. Og disse:

"Gutten i den stripete pyjamasen" av John Boyne

Boyne_GuttenIDenStripete_Steg

Dette er en bok for unge lesere. Den tar noen åpenbare lettvinte løsninger, og banaliserer til en viss grad et veldig alvorlig tema: jødeutryddelsen under andre verdenskrig. Men dette kan være en god inngang til et alvorlig tema – jeg kan tenke meg at unge mennesker vil ha vanskelig for å glemme denne boken etter å ha lest den.
Bruno bor sammen med mor, far og søsteren i Berlin. Han er ni år og har det trygt og godt. ”Røveren” kommer på besøk til faren. Røveren er altså føreren. Faren blir utnevnt til kommandant i en utryddelsesleir i Polen, dit familien flytter. Bruno vet ingenting om de grusomheten faren er en del av.

Når familien kommer fram viser det seg at de bor rett ved en stor fangeleir. Bruno forstår ikke hvorfor menneskene må ha et høyt gjerde rundt seg og hvorfor de må gå i pyjamas hele dagen. Bruno tror stedet heter Alt-trist, fordi alt er så trist her, men det er åpenbart Auswitch det er snakk om.
Bruno treffer Shmuel langs gjerdet i leiren, en gutt i stripete pyjamas. Han er akkurat like gammel som Bruno og de to guttene utvikler et spesielt vennskap. Dette er en god bok med en tankevekkende slutt.

Sigrun Hetland Grøtteland


"Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai" av Mary Ann Schaffer

guernesy

Det aller verste var å spare på lyset, for da kunne man ikke lese om kvelden. Det er et av medlemmene i Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai som sier dette. Under 2. verdenskrig var kanaløya okkupert av Tyskland og øybefolkningen levde islolert fra resten av Storbritannia i flere år. Trøsten for mange var vennskapet i denne foreningen - og gleden over litteratur.
Etter krigen kommer forfatteren Juliet Ashton i kontakt med litteraturgruppen. Hun blir så nysgjerrig på historien at hun besøker øya og blir kjent med dem. Hun fascineres av menneksene og fortellingene, og skjønner snart at hun har stoff til en ny bok.
Historiene blir fortalt gjennom brev til og fra Juliet. Forfatteren har lykkes godt i lage et portrett av avsenderne, og forholdet mellom avsender og mottaker. Stemning, personlighet og humør avspeiles i måten de formulerer seg på. Det er friskt, sjarmerende, elegant og underholdende.
Jeg ble glad i denne boken, og anbefaler den varmt. Og for leseforeninger er den jo et must!

Eli Seim

 


"Glassrommet" - Simon Mawer

glassrommet

Handlingen i denne romanen er lagt til den lille byen Mesto på den tsjekkiske landsbygda i 1930-årene. Det rike ekteparet Viktor (jøde) og Liezel Landauer lever et ekstravagant og bekymringsløst liv i sitt store moderne hus av glass, lys, stål og betong og et flott glassrom, men nazismen kommer stadig nærmere og levesettet deres endrer seg dramatisk. 
Her skildres forbudt og lovlig kjærlighet, skam og ondskap. Kunst, arkitektur og klassisk musikk er viktige momenter i deres liv, men gradvis blir noe mye mørkere overskyggende: Holocaust.
Jeg syntes boka var litt tung å komme inn i, men ble absolutt fenget av handlingen etter hvert.

Carolyn Fjeld

 


"En gang skal vi fortelle hverandre alt" av Daniela Krien

Dette er en kjærlighetsroman og en roman om Europas nære fortid (Øst-Europa) fortalt i et sanselig og emosjonelt språk. 
Maria er snart sytten og leser mye (Hamsun og Dostojevskij). Hun bor på en gård rett øst for den tysk-tyske grensen som snart ikke finnes mer (handlingen er lagt til 1990). Hun bor sammen med gårdssønnen Johannes, men er tiltrukket av den 40 år gamle Henner som bor alene på nabogården, og er uglesett av landsbyens innbyggere. 
Dette var en spennende bok med et for mange ukjent tema og en original vri.

Carolyn Fjeld

 


"Gjennom et kaldt land" - Jachym Topol

topol

Boken starter med at den navnløse og naive jeg-fortelleren er på flukt. Han er født og oppvokst i den tsjekkiske byen Theresienstadt, som var en interneringsleir for jøder under annen verdenskrig. Handlingen er fra nåtiden og innbyggerne, forsøker å hanskes med minnet om folkemordets redsler ved å bygge den nå forfalne byen om til et opplevelsesenter for turister. Men innsamlede midler går til drikke og dans og oppbygging av senteret går i stå. Myndighetene jevner det meste av Theresientadt med jorden og vår navnløse helt flykter til Hvite-Russland. 

Han kommer i kontakt med en gruppe idealister som vil bruke hans internasjonale nettverk for innsamling av midler fra Theresienstadt. Flere av disse har krysset grensen mellom engasjemet og galskap og de vil bygge et opplevelsessenter under jorden i Chatyn. Forfatteren fletter grusomhetene fra krigshendelser i Tsjekkia og Hvite-Russalnd inn i en uforutsigbar, men lettlest fortelling. Disse fortellingene fester seg varig til minnet til leseren.
Topol skrildrer en iskald verden. Onskapen er uforståelig og ingen mennekser har rene motiv. Boken gjør inntrykk, har fokus på forskjellen mellom øst og vest som gir grunn til ettertanke. Anbefales, til tross for et lite spennende omslag.
Sissel Arna Dahle


"Brente skygger" av Kamila Shamsie

brente

Nagasaki august 1945: Hiroko har nettopp sagt Ja til sin tyske kjæreste Konrad. Så faller bomba og hun må gå videre alene. Hun velger å reise til Dehli hvor Konrads søster Ilse bor, og de to kvinnene utvikler et vennskap som varer livet ut. Hun treffer også Sajjid som hun gifter seg med. Mens de er på bryllupsreise opprettes staten Pakistan og de nektes tilbakevending til India. Sajjid er muslim, og dermed må de flytte flytte til Karachi. Nok en gang får en historisk begivenhet store konsekvens for Hiroko. 
I Dehli var det klasseforskjell som syntes å være den viktigste skillelinja, men etterhvert som tida går i Karachi, blir etniske og religiøse grenser mer tydelige. Mot slutten av boka er det Hirokos sønn og Ilses sønn og sønnedatter som inntar hovedrollene og handlingen forfytter seg til Afghanistan og New York.
Vi blir vitne til mye brutalitet, vold og konflikter, men også varme forhold mellom mennesker. Kamila Shamsie byr på fine menneskeskildringer i et vakkert språk. 

Eli Seim

 

Lesetips fra Barne- og ungdomsbibliotekets Siv-Merethe Søbye:

20061229132114min_b_s_k

"Min bestemor strøk kongens skjorter" av Torill Kove. Cappelen, 2000. Filmen ble Oscarnominert i 1999.

Humoristisk historie om bestemor som starter sin egen, private krig mot tyskerne etter at kong Haakon VII har måttet rømme fra landet. Væpnet med strykejern gjør hun, og mange andre i Norge, sitt aller beste for å stryke i stykker tyskernes uniformer. (Bildebok.)

Bøkene om Sofie og Kathrine av Grete Haagenrud. Gyldendal 1991-1995. Finnes også som lydbøker.

Historien om Sofie og Kathrine er forfatterens barndomserindringer. Den starter i 1944 i en liten by i Finnmark og omfatter dagligliv og lek, men også «russefanger», bomber og flukt. (Barnebok. )

"En gang" og "Så" av Morris Gleitzman. Gyldendal 2010.

Om den jødiske gutten Felix, Nazibarnet Zelda og opplevelsene deres under krigen. Felix er bare et barn og klarer ikke ta inn over seg at det finnes mennesker som ønsker å drepe ham, bare fordi han er jødisk. Sjarmerende og rørende historie. Dessverre har ikke forlaget oversatt den siste boka; Now. Gleitzman ble nominert til Astrid Lindgrenprisen og Carnegiemedaljen for En gang. (For mellomtrinnet og opp.)

over Grensen

"Over grensen" av Maja Lunde. Gyldendal 2012.  

Forrykende spenningsroman om søskenparet Gerda og Otto.  Mor og far skjuler jøder i kjelleren og blir arrestert etter en razzia hjemme hos dem. Tilfeldigvis blir ikke alle jødene funnet og Gerda og Otto bestemmer seg for å hjelpe to jødiske barn å flykte til Sverige. Da boka kom ut, ble det sagt at et filmmanus var på gang. Det kan bli en god film!

"Hitlers datter" av Jackie French.  Cappelen 2004.

Dette er en “tenk hvis-roman.”  Tenk hvis Hitler hadde en datter som han holdt skjult for alle. Tenk hvis hun bodde ute på landet og aldri opplevde krigen. Tenk hvis hun var glad i faren sin og ikke visste noe om hva han hadde gjort. Tenk hvis hun overlevde krigen og fikk vite det etterpå. Ville hun ha fortalt noen hvem hun var, da?

"Nærmere høst" av Marianne Kaurin. Aschehoug, 2012.

Smertelig vakker roman om livet til den jødiske familien Stern i Oslo. Ilse er forelsket i Herman som bor i samme gård, Miriam lurer på hva hun vil bli i livet. Året er 1942 og datoen 26.november, nærmer seg. Dagen over 530 norske jøder hentes inn og deporteres med skipet Donau.

Det har også kommet fagbøker:

9781423382300

"Hanas koffert" av Karen Levine.  Gyldendal 2010.

Kofferten sto på utstilling i et japansk holocoutsenter og undertittelen sier at dette er en sann historie. «Hana Brody. 16.mai 1931» Barna som så utstillingen begynte å lure på hvem Hana var og hvorfor kofferten henne var i Japan. Fukimo Ishioka, lederen for senteret, bega seg ut på en reise som til slutt ga henne Hanas historie. Den endte i gasskammeret i Auschwitz oktober 1944.

"Blücher synker" Axel Hellstenius. Cappelen Damm 2011.

Faktaløve som følger en ung, tysk soldat, Willy og ei norsk jente, Olaug gjennom 7. og 8.april 1940. Willy befinner seg om bord på Blücher. Olaug er stuepike på et hotell i Drøbak. Den 9.april kommer en av dem til å være død.

Og til slutt en gammel bok: Laila Thorsen. Finnmark brenner. Minner og dagboksnotater fra 1944-45. Tiden. 1981

Min mor var flyktning i sitt eget land under krigen.  For at morfar, som var utdannet los, ikke skulle bli tvunget til å jobbe for tyskerne, rømte familien fra Finnmark til slektninger sørpå. Barna hadde med seg en liten koffert med bøker og leker, resten måtte være igjen. Da de kom tilbake i 1946, kom de hjem til ingenting. Kun en nedbrent bygd. Tyskerne hadde gjennomført tvangsevakuering og tatt i bruk den brente jords taktikk.

Laila Thorsens familie nektet å la seg evakuere og gjemte seg i fjellene, i likhet med 25 000 andre finnmarkinger. Jeg blir alltid ekstra stolt over å være norsk når jeg leser i denne boka.

Google+