Hopp til hovedinnhold

Klassikeren: Veggen av Marlen Haushofer

Marlen Haushofer Veggen

Klar for mer isolasjon etter koronaen? Les Marlen Haushofers roman Veggen.

Handlingen er enkel: Ei kvinne blir isolert på hytta (helt konkret, hun er sperret inne av en usynlig vegg). Hun må lære å klare seg selv med det lille som finnes i den verdenen som plutselig er blitt bitteliten.

En klassiker åpner for mange tolkninger. Veggen av Marlen Haushofer har blitt lest som en feministisk roman: Boka kom to år etter Berlinmuren reiste seg, og mennesker ble holdt fra hverandre med en fysisk mur. I 2021 har alle kjent fysisk isolasjon på kroppen, etter 15 måneder med korona. Men nå som vaksineringen går sin gang, tåler du kanskje å lese Veggen i sommer?

Marlen Haushofer (1920-70) er en av Østerrikes viktigste forfattere i etterkrigstiden. Veggen er hennes hovedverk, og fikk et globalt publikum da den ble oversatt til engelsk i 1990.

Lån Veggen på Sølvberget.
Veggen ble filmatisert i 2012. Lån filmen på Sølvberget.

Hør podcasten:

Flere klassikere:

VEGGEN

Forfatter: Marlen Haushofer
Utgitt: 1963
Handling: En middelaldrende kvinne reiser til en avsidesliggende hytte. Like etter innser hun at hun er fanget inne i dette vesle, ubefolkede området av en slags «vegg». Det er umulig å komme ut. Hun må etter hvert prøve å tilpasse seg livet alene.

Google+