Hopp til hovedinnhold

Klassikeren: Salamanderkrigen av Karel Čapek

Salamanderkrigen Karol Capek

En tsjekkisk forfatter så nazismen true, og skrev om det i form av en science fiction-roman.

Salamanderkrigen er Karel Čapeks mest kjente roman, og ble utgitt i 1936. Han fryktet for Tsjekkoslovakia ville bukke under for nazi-Tysklands ambisjoner, og Salamanderkrigen kan leses som et bilde på den politiske utviklingen på 1930-tallet. 

Čapeks roman er et angrep på all form for totalitarisme. Boken skildrer hvordan kjempesalamanderne utvikler seg fra å være menneskenes tjenende undersåtter til å bli deres likemenn, før de lærenemme og intelligente, men følelsesmessig avstumpede dyrene truer sine tidligere herrer til underkastelse. Samtidig er det en bok med mye humor.

Nazistene fikk med seg underteksten i Karel Čapeks tekster, og han havnet i Gestapos lister før Tsjekkoslovakia ble invadert i 1938. Forfatteren døde av lungebetennelse 1. juledag 1938. Da tyskerne kom til huset hans måneder senere for å arrestere ham, hadde de ikke fått med seg at han var død. I stedet ble hans kone tatt med til avhør. Broren, forfatteren Josef Čapek, døde i tysk fangenskap i 1945. Karel Čapek var den som introduserte ordet robot, av det tsjekkiske ordet for pliktarbeid, men det var broren Josef som oppfant det.

Alle klassiker-episodene:

Klassikeren - sesong 3:

Klassikeren - sesong 2:

Klassikeren - sesong 1:

SALAMANDERKRIGEN

Forfatter: Karel Čapek.
Utgitt: 1936.
Handling: Intelligente salamandere setter seg som mål å erobre verden.

Google+