Hopp til hovedinnhold

Klassikeren: 1984 av George Orwell

1984 av George Orwell

Mens livet ebbet ut, skrev George Orwell sitt mesterverk.

1984 ble en umiddelbar klassiker da den ble utgitt i 1949. George Orwells pessimistiske fremtidsvisjon om overvåkning, manipulasjon og undertrykking har blitt lest av stadig nye generasjoner, og orwellske begreper som nytale og storebror ser deg har blitt en del av språket.

1984 er ikke bare en skremmende og godt konstruert historie, den har også et klaustrofobisk språk som låser leseren fast i marerittet. George Orwell døde av langvarig sykdom i 1950, bare et halvt år etter at romanen ble utgitt.

Hør podcasten:

Flere klassikere:

1984

Forfatter: George Orwell
Utgitt: 1949
Handling: Foregår i et Storbritannia i 1984, omdøpt til Airstrip One, som sammen med Amerika, Oseania og deler av Afrika utgjør staten Oceania. Mesteparten av handlingen foregår i et mørkt og dystert bysamfunn, London, hvor «Storebror» alltid ser deg og Tankepolitiet til en hver tid overvåker innbyggerne. Hovedpersonen Winston Smith er en lavere funksjonær i Sannhetsministeriet. Han befinner seg i stor fare da hans hukommelse fortsatt fungerer, stikk i strid med styresmaktenes retningslinjer. I løpet av historien får Winston kontakt med motstandsbevegelsen.

Google+