Hopp til hovedinnhold

Klart du kan lese Kielland på stranden!

Prosjektleder for Kiellandsenteret på Sølvberget Stine Honoré anbefaler å friske opp Kielland-kunnskapen i sommer

Neste år åpner Kiellandsenteret på Sølvberget, og det er vel en fin anledning til å lese seg opp på Stavangers mest kjente forfatter?

Kiellands romaner er ganske korte og tar derfor liten plass i kofferten. Dessuten er de perfekt ferielektyre; de byr på humor, melodrama, besk satire, ulykkelig kjærlighet, drømmer og lengsler. Prosjektleder for Kiellandsenteret på Sølvberget, Stine Honoré, har laget en oversikt over de bøkene du bør ha lest for å sette deg inn i forfatterskapet.

 

Garman og Worse
Garman & Worse (1880)

«Garman & Worse» er Kiellands debutroman, og regnes ofte som hans mesterverk. Som i mange av Kiellands romaner møter vi her et stort persongalleri, og handlingen er lagt til en anonym kystby på Vestlandet. Selv om byen aldri nevnes ved navn er det ingen tvil om at det er sin egen hjemby forfatteren bruker som modell i tekstene. Fortellingen om det tradisjonsrike handelshuset og om livet i borgerskapet drives av intriger og maktspill, svik og uforløst kjærlighet. Boken problematiserer konflikten mellom det nye og det gamle, mellom fattig og rik, og mellom kultur og natur. Her får man også poetiske naturbeskrivelser med havet og Kiellands kjærlighet til jærlandskapet som gjennomgangstema.

 

Skipper Worse (1882)

Har man først lest «Garman & Worse» er det en god idé å lese «Skipper Worse» i samme slengen. Handlingen i denne boken er lagt til midten av 1800-tallet, til forfatterens egen barne – og ungdomstid. Stavanger var i enorm vekst, og sildefiske og skutefart dominerte bybildet. Her møter vi noen av de samme karakterene som i «Garman og Worse», og forfatteren retter et kraftig angrep mot religiøst hykleri, maktmisbruk og pengebegjær. Romanen er fin å lese før Tall Ships Races går av stabelen i slutten av juli, slik at man kan gjenoppleve Stavangers storhetstid som seilskuteby, da byens stolte skuter lå tett i tett nede ved havnen – gjerne med en skipper Worse ved roret.

 

Gift (1883)

Savner du skolen og synes ferien blir for lang? Da er romanen «Gift» midt i blinken. Dette er kanskje Kiellands mest kjente roman, alle husker Lille Marius som strever med å pugge latin og huske «flere byer i Belgia». Romanen ble utgitt i 1883, og er basert på forfatterens egne erfaringer som elev ved Kongsgård skole. Boken er et angrep på hykleri og dobbeltmoral, og kan leses som et oppgjør med et utdatert skolevesen og med konfirmasjonsundervisningen som alle ungdommer var tvunget til å gjennomføre.

 

 

 

Kjell Arild Pollestad: «Kielland privat. Et brevportrett tegnet av ham selv» (2006)

Alexander Kielland regnes som en stor brevskriver, og nærmere 2000 av brevene hans er bevart. Kielland omtalte brevet som lyden av et vennskap langt borte, og som en fortrolig samtale i skriftlig form. Gjennom hele livet brevvekslet han med familie, venner og forretningsforbindelser, og ikke minst med andre forfattere og kunstnere. Han regnet selv brevene som en del av forfatterskapet, og de er i dag like mye lest som hans romaner og noveller. Brevene gir et innblikk i mennesket, forfatteren og samfunnskritikeren Alexander Kielland. De viser hans omtanke for sine nærmeste, hans vidd og humor, men også hans hang til melankoli og tunge tanker. Denne utgivelsen presenterer et utvalg av dikterens brev. Språket er bearbeidet og modernisert, noe som gjør den både lettlest og underholdende.

 

Vigdis Hjorth: «Å tale og å tie. Essay om litteratur» (2018)

Denne utgivelsen er Vigdis Hjorth sitt bidrag til norsk litteraturdebatt, og det nyeste som er skrevet om betydningen av Kiellands litteratur. Med utgangspunkt i fire ulike forfatterskap presenteres ulike perspektiver på hvordan man som forfatter fremstiller seg selv. Teksten er basert på Kiellandforelesningen som Hjorth holdt på fjorårets Kapittel-festival. Forelesningen ble holdt med utgangspunkt i spørsmålet «Hvorfor er litteratur viktig?».  Hjorth tar utgangspunkt i Alexander Kiellands dagboknotater som skulle danne utgangspunktet for hans egen selvbiografi, et prosjekt som aldri ble realisert. Essayet problematiserer temaer som glemsel, erindring og det å skrive sitt eget liv.

Hjorth- forelesningen finnes også som podkast på Sølvbergets nettsider

 

Lån bøkene på biblioteket

Sølvberget har en omfattende samling av bøker av og om Alexander Kielland .

Husk at du kan laste ned bøkene gratis på biblioktekenes eboktjeneste – eBokBib , og du finner også alle Kiellands bøker på bokhylla.no .

Google+