Hopp til hovedinnhold

"Karikaturen": Mer enn morsom

"Karikaturen" av Anders Bortne

Anders Bortne kommer til Kapittel-festivalen i september for å snakke om sin bok Karikaturen. Den begynner som satire over mediesamfunnet, men blir etter hvert mye mer.

Dette er Anders Bortnes tredje roman. Tidligere har han skrevet om musikere som lykkes sånn passelig, i Et bra band (2005). Ismannen (2011) handlet om en mann som er verdensmester i isbading.

Med Karikaturen treffer Bortne tidsånden perfekt. Hovedpersonen er tegneren Bård Anderssen, som blir nasjonalkjendis etter at en gammel, islamkritisk karikaturtegning havner på trykk i Dagsavisen ved en feiltakelse. Anderssen må gå i dekning av hensyn til egen sikkerhet. Boken begynner i det tegneren kommer tilbake fra skjul. I andres øyne er han en frontkjemper for ytringsfriheten. Den sanne versjonen om hvordan tegningen ble trykt på grunn av en glipp på Dagsavisens desk (det er alltid desken som har skylden!), er omverden ikke interessert i.

Karikaturen handler i liten grad om islam, pressefrihet og sensur. Mye av Karikaturen kan leses som en lettbeint satire over prateklassen i Oslo, og flere av romanfigurene ligger tett på virkelighetens kjente mediefolk.

Humoren dominerer i første halvdel av historien, men Bortne gjør mer enn å underholde. Gradvis rulles tegnerens bakgrunnshistorie opp, hvor det årelange av og på-forholdet til journalisten Cecilie står sentralt. Den siste tredelen av romanen treffer definitivt hardest, hvor forfatteren går tilbake til hovedpersonens oppvekst som skilsmissebarn. Det ropes sjelden på "Den store norske skilsmissebarnromanen", men Bortnes skildringer av en oppvekst mellom to foreldre river godt. Hovedperson Bård Anderssen er en mann som går langt i sin selvutslettelse for å navigere gjennom livet, uten at det fører så mye godt med seg.

Slutten skal jeg ikke røpe, men tegneren Bård Anderssen finner til slutt en slags fred, både med sin rolle i offentligheten og med egen oppvekst.

Anders Bortne:
Karikaturen
Tiden forlag 2014
Lån boken på Sølvberget.

Anders Bortne

Forfatter (f.1973) opprinnelig fra Ålesund, nå bosatt i Oslo. Debuterte med Et bra band i 2005, og har også en fortid som musiker i gruppene Kaare Joao, Corado og Whopper.

Google+