Hopp til hovedinnhold

Kandidatene til Årets bok 2021

Kandidatene til Årets bok 2021

I år er det 22 år siden Sølvberget startet med lesekonkurransen Årets bok for barneskolene i Stavanger. Det som er ekstra kjekt i år er at alle bøkene som leses forblir på skolebibliotekene etter at konkurransen er over. Det vil si at enda flere elever får tilgang til ny og god barne- og ungdomslitteratur.

Lesekonkurransen er basert på at læreren leser høyt for elevene. Etterpå skal hver elev stemme på den boka de likte best.

Det er 304 påmeldte klasser totalt i år, og det vil si ca. 7000 elever. Av de 304 påmeldte klassene var det 116 klasser i lesekategorien 1.-2. klasse, 102 klasser i lesekategorien 3.-4. klasse og 86 klassere i lesekategorien 5.-7. klasse.

Vi trekker også hvert år en vinnerklasse i hver kategori. Vinnerklassene får gavekort i bokhandel til å kjøpe bøker til skolebiblioteket, diplomer, hver sin valgte bok av en av de som de skulle lese til konkurransen, noen små overraskelser og ellers heder og ære!

Her er en oversikt over bøkene.

 

1.- 2. klasse

To små riddere av Bjørn F. Rørvik. Illustrert av Alice Lima de Faria

Ridder Rosenbusk og Bang er to gode venner som synes det er litt skummelt å være riddere. En dag kommer kongen og roper at prinsessen har blitt borte. Han tror hun er blitt tatt av dragen. De to små ridderne har ikke så lyst å redde prinsessen, for en drage er jo ikke noe kosedyr akkurat! De to ridderne er heller ikke noe særlig interessert i prinsessen, men siden de to er de eneste ridderne igjen på slottet er de fint nødt til å ordne opp i dette.

To små riddere

 

Polititjuven av Marianne Gretteberg Engedal

Politi og røvar Kjell er fødd inn i ein tjuvefamilie, men er ikkje tjuv lenger. Det er ingen i verda Kjell likar så godt som Pølse-Per, og det er ingenting i verda Pølse-Per likar så godt som pølser. Men rett før skulen skal på overnattingstur i skogen, flyttar det ein politifamilie til byen. Politijenta Perit skal bli med på klasseturen. For Kjell endar alt seg når Perit blir ein polititjuv; ho stek bestevennen Pølse-Per.

Polititjuven

 

Bak den svarte porten av Anders Bortne. Illustert av Skinkeape

Det er Halloween, men Olivia har ingen å gå knask eller knep med. Hun bestemmer seg for å gå alene. Først er det litt skummelt å gå helt for seg selv, men Olivia blir modigere og modigere jo lenger hun går. Men; det store huset bak porten er fortsatt uhyggelig. Kanskje til og med litt ekstra uhyggelig akkurat i kveld. En bildebok om redsel, mot og uventet vennskap.

Bak den svarte porten

 

3.- 4. klasse

Apestjernen av Frida Nilsson

Jonna er 9 år gammel og bor på et barnehjem i Sverige. En dag svinger en skitten gammel Volvo opp foran barnehjemmet. Det er en gorilla som bor i byen som kommer og hun ønsker å adoptere et av de foreldreløse barna.Hun velger Jonna, men Jonna vil ikke ha en stor og klønete gorilla til mamma. Forresten har hun hørt at gorillaer spiser små barn…. Da Jonna blir vant til gorillaen og den rotete gården hennes, vil kommunestyret sende henne tilbake til barnehjemmet. Hva skal Jonna gjøre nå? Hun har aldri vært lykkeligere enn det hun er nå.

Apestjernen

 

Fiskebolleboks-raketten av Anna R. Folkestad. Illustrert av forfattaren

Følg draumen din! Nils og faren er snart ferdige med det gigantiske byggeprosjektet sitt: å lage ein rakett av fiskebollebokasr. Ja, ein fiskebolleboks-rakett! No er det kun få dagar att til den siste knappen kjem i posten, sjølvaste oppskytningsknappen. Då kan faren endeleg få reise rundt månen og oppfylle den store familiedraumen. Og det blir vel veldig bra? Spør Nils med eit bleikt smil rundt munnen. Ja, kjempebra, smiler faren attende. Men er ikkje stemma hans litt skjelven?

Fiskebolleboks-raketten

 

Regnbuesommer av Camilla Otterlei. Illustrert av Tiril Valeur

Det er sommer. Simone kjeder seg mens hun teller ned til vennene hennes kommer hjem fra ferie. Men så blir hun kjent med gamle onkel Henry og den nye nabogutten Aaron. Aaron er den kuleste Simone har møtt! Hun blir helt rar inni seg når han smiler til henne. Venninna Leah vil ha Aaron med i den nye diskodansgruppa si for å vinne høstens store talentkonkurranse. Men hva vil egentlig Aaron? Hvorfor digger han Elvis-musikk? Og het han virkelig noe annet der han bodde før?

Regnbuesommer

 

5.-7. klasse

Slottet av Agnar Lirhus

Tolv år gamle Tor og vennene bryter seg inn på Slottet en natt for å ta hevn på Tommy som ikke har invitert dem i årets kuleste badebursdag for klassen. Slottet er et luksushotell og Tommy er sønnen til eieren, og det som begynner som en uskyldig hevnaksjon utvikler seg plutselig til noe langt mere dramatisk. For i vinduet får Tor øye på ei jente som ikke ser ut som en vanlig hotellgjest og merkelige ting begynner å skje.

Slottet

 

Kys mik av Mari Grydeland

Saras bestevenn, Jonathan, har fått diabetes. Jonathan er speidergutt, og nå vil foreldrene til Sara at hun skal være med ham på speidertur, mørkredde Sara. Det har begynt ei ny, altfor kul jente i klassen deres, Emmy. Emmy har både speiderkniv og speiderdrakt, og er ikke redd for noe. Sara må passe på så ikke Emmy kommer henne i forkjøpet. Sara har begynt å få lapper med «Kys mik» skrevet med runeskrift på pulten, i sekken og i postkassa. Men hun aner ikke fra hvem. Ikke det at vil hun kysse noen heller.

Kys mik

 

Cybjørg av Ida Therese Klungland

Hvordan redde verden når du må lade hver tredje dag? Cybjørg har alltid følt seg annerledes enn de andre i Nord-Maldal. De beste vennene hennes er en lyktestolpe og et aggregat, og hun har både brødskiver og batterier i matboksen. Alle de andre i den lille dalen er helt vanlige, særlig Gyda og Arnold som er de kuleste i klassen. Men når to ondskapsfulle skurker legger ondskapsfulle planer, trengs det kanskje en uvanlig person for å redde dagen!

Cybjørg

Google+