Hopp til hovedinnhold

Julegavetips

Julegavetips

Vi selger ikke bøker på biblioteket, og det er ikke helt innafor å gi en lånt bibliotekbok i julegave. Men ved tanken på alle de harde pakkene under treet, kunne vi ikke dy oss. Her er Sølvbergets julegavetips, fordelt etter mottakerens alder. God jul, og lykke til med forberedelsene! 

 

 

1-7 år 

Johannes Jensen tar nattoget av Henrik Hovland og Torill Kove 

I den fjerde boka om den nervøse og sjarmerende krokodillen Johannes Jensen, får vi bli med når han skal ta nattoget for første gang. Han gruer seg veldig, men, som kjæresten Frida sier: «En gang i livet må vi alle reise til Bergen. Det kan virke skummelt, men er ikke farlig.» Dette er en morsom og fin bok om å anerkjenne at noe er skremmende og å komme seg gjennom det likevel. Anbefales for både redde og uredde barn i 3 til 7-årsalderen. 

Anbefalt av Maria. 

Johannes Jensen tar nattoget

 

Lykke og ulykken av Hilde Hodnefjeld 

Av bildebøker likte jeg veldig godt Lykke og Ulykken, om Lykke som lever med en pappa som er redd for alt, og stadig må forholde seg til hans redsel. Hun må gjøre det hun kan for å stoppe/hindre farens frykt. For eksempel må hun ikke se svarte katter gå over veien, gå under stiger osv. Selv om boka tar utgangspunkt i at farens angst er overtroisk, tar den frykten hans på alvor og viser hvordan et barn kan påvirkes av foreldres bekymringer. Den var veldig fin! Passer særlig for barn fra 4 til 7 år. 

Anbefalt av Sofie. 

Lykke og ulykken

 

Der Agnes bor av Marit Larsen og Jenny Løvlie 

Marit Larsen kan mer enn bare musikk og har skrevet en poetisk og var bildebok, akkompagnert av Jenny Løvlies detaljrike og vakre illustrasjoner. Den handler om 5 år gamle Agnes som bor i en bygård, der det en dag flytter inn ei ny jente. Agnes vil gjerne bli kjent med Anna, men Anna vet ikke at hun finnes. Hvordan skal hun bli kjent med henne? Passer godt for barn fra 3 til 6 år, og voksne som setter pris på estetikken og språket i boka. 

Anbefalt av Maria. 

Der Agnes bor

 

Alle sammen teller av Kristin Roskifte 

Årets vinner av en velfortjent Nordisk råds litteraturpris for 2018. Dette er en tellebok, men også så mye mer! Vi beveger oss fra 0 til 1000 mennesker, gjennom sammenflettede historier med detaljerte illustrasjoner. Boka handler om samholdet oss mennesker i mellom, der alle sammen hører til og alle sammen teller. Bakerst i boka finnes det morsomme let-og-finn-oppgaver. Lesningen av boka kan tilpasses barnet, så boka passer helt fra 2 til 3 år og godt opp i skolealder. 

Anbefalt av Maria. 

Alle sammen teller

 

Rot og Bjørne leker gjemsel av Hege Østmo-Sæther Olsnes 

Et gavetips til yngre lesere, er bøkene om de svært forskjellige bestevennene Rot og Bjørne. I denne boka leker de gjemsel, men Bjørne vil telle til 100 og lete med lupe, mens Bjørne teller til 5 og vil lete raskest mulig. Det blir naturligvis gnisninger, men heldigvis blir det raskt god stemning igjen. Med enkel tekst og humoristiske illustrasjoner er dette en morsom leseropplevelse for både barn og foreldre. Jeg tenker den kan leses allerede fra 1,5 til 2 år og oppover. 

Anbefalt av Maria. 

Rot og Bjørne leker gjemsel

 

Hvordan lager man en baby? og Alle har en bakside av Anna Fiske 

To svært gode og morsomme faktabøker for barn, om kroppene vi alle har. 

I Hvordan lager man en baby? besvarer prisbelønte Anna Fiske dette rødmefremkallende spørsmålet, både enkelt og grundig. Med sine barnlige, fargerike tegninger og et ærlig og direkte språk, har hun laget en inkluderende, morsom og anvendelig bildebok. Her er normalen romslig, både hva gjelder kropper, familiesammensetninger og veier til å få et barn.   

I Alle har en bakside tematiseres kroppen som helhet, og vi er innom emner som ulike kropper, hygiene, hva man kan gjøre med kroppen, og ikke minst: Hvor grensene går for hva som er greit å gjøre med sin egen og andres kropp. Spørsmål som "Hvor er det greit å være naken?" og "Hvor har du lov til å ta på andre uten å spørre?" formidles med humoristiske forslag og legger til rette for viktige samtaler. Begge bøkene passer godt til høytlesning for barnehagebarn eller til å lese selv for større barn. 

Anbefalt av Maria. 

Hvordan lager man en baby

 

Bjørnen sover : Om alt bjørnen gjør før den legger seg av Bjørn Arild Ersland og Per Dybvig 

Bjørnen sover gjennom hele vinteren, uten å spise, drikke eller gå på do. Men hvordan greier den det? Og hva gjør den egentlig før den legger seg? Boka er delt i to deler der vi i den første delen får følge en bjørn fra den våkner om våren til den går i hi igjen før vinteren. Den andre delen gir oss interessante og morsomme fakta. Vi får svar på hvordan bjørnekroppen fungerer, lærer hva man bør gjøre i møte med en bjørn og vi får et innblikk i det aller nyeste innen bjørneforskning. Passer for nysgjerrige lesere fra 5 til 10 år. 

Anbefalt av Gunhild. 

Bjørnen sover  Om alt bjørnen gjør før den legger seg

 

 

7 - 12 år

Olivias liv: Annenhver uke av Heidi Linde  

I den første boka i denne serien, treffer vi Olivia som bor annenhver uke hos mamma og pappa. Hun trives godt i den tilværelsen, med liv og røre hos mamma og alle bonussøsknene, og som enebarn hos pappa og samboeren hans. Men da det begynner en ny jente i klassen går ikke Olivias liv på skinner lengre, og nyheten om at pappas samboer har en baby i magen er også vanskelig å ta imot. Boka er både munter og sår, og holder seg tett på følelseslivet til skilsmissebarnet uten å svartmale. Passer godt for barn fra 9 til 12 år, og kanskje særlig barn med to hjem. 

Anbefalt av Maria

Olivias liv Annenhver uke

 

Morten og Mahdi av Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi 

Morten og Madhi er to nesten-ungdommer som møter hverandre i bakgården. Fra første stund er de både konkurrenter og venner, og gjennom 10 humoristiske historier følger vi guttenes hverdag og fritid sammen. Youtube, fotball, tv-spill, svømmehall, utelek, problemløsing og drømmer om fremtiden portretteres godt. Denne tegneserien er gjenkjennelig og underholdende for barn fra 9 til 12 år – og for foreldrene deres også. 

Anbefalt av Maria

Morten og Mahdi

 

Insektenes hemmelige verden av Anne Sverdrup-Thygeson 

I fjor ga biologiprofessor Anne Sverdrup-Thygesen ut en bok om insekter for voksne, og i år kommer hun med bok til yngre lesere. Her finner du fortellinger om insekter som lever i Norge, enten det er nede i vannet i sjøer og bekker, i skogen, i hagen din eller inne i huset ditt. Du kan lese om mygglarver som puster med snorkel, og om maur som melker bladlus for sukkervann. Du lærer hvordan flua klarer å gå opp ned i taket på rommet ditt, hvorfor myggstikk klør og hvilket insekt som faktisk var det aller første dyret i verdensrommet. Insekter og småkryp er både kule, ekle og litt plagsomme, men mest av alt er de supernyttige for oss mennesker - vi hadde ikke klart oss uten dem. Boka er vakkert illustrert av Nina Marie Andersen. Passer for unge mennesker som er interessert i naturen og liker snodige fakta. Fra 6 til 12 år. 

Anbefalt av Gunhild 

Insektenes hemmelige verden

 

Etter leggetid av Kristoffer Kjølberg 

Kanskje årets favoritt, for min del! Denne tegneserien handler om Sebastian – en leseglad gutt som drømmer om å bli som sin store romanhelt, krimreporter Rosenkrantz. Sebastian er reporter i skoleavisa, sammen med redaktør Glenn og fotograf Stine, men synes ikke det er spennende nok å skrive referat fra elevrådsmøte. Da han legger ut på tokt på nattestid, snubler han øyeblikkelig over det ene mysteriet etter det andre, som gjør stor suksess blant avisleserne i skolegården. Historien er både enkel, spennende og humoristisk, og passer perfekt for barn fra 8 til 12 (selv om både jeg og 6-åringen min har ledd godt av denne boka sammen). 

Anbefalt av Maria

Etter leggetid

 

Godt nok junior: Sunne matgleder for unge kokker av Margrethe Gausel 

I denne kjekke og appetittvekkende kokeboka for barn har Maggi Gausel samlet oppskrifter på sunn mat som frister. Rettene er enkle å lage, og med sunne ingredienser som havregryn og cottage cheese gjemt i deigen, blir det meste næringsrikt uten å drepe matlysten til kresne barn. Boka har målgruppe fra 9 år, men er også et fint utgangspunkt for kjøkkentid med yngre barn. 

Anbefalt av Maria

Godt nok junior Sunne matgleder for unge

 

Jenteboka: Nina og Ellens guide til puberteten av Nina Brochmann og Ellens Støkken Dahl 

Da de unge legene, Nina og Ellen, møtte Stavanger-elever under årets Kapittel-festival var det nærmest hallelujastemning i gangene etterpå. For en viktig, grundig og tilgjengelig bok som virkelig klarer det den prøver på: Å svare på alt det unge jenter lurer på, men ikke burde trenge å google seg til svar på. Jenter fra 9 til 12 år er bokas hovedmålgruppe, men her kan nok både mødre og fedre også lære mye. 

Anbefalt av Maria

Jenteboka Nina og Ellens guide til puberteten

 

 

13-16 år

Respekt: En sexbok for gutter av Inti Chavez Perez 

Guttenes kroppsbok retter seg mot en eldre målgruppe – tenåringer, men er ikke mindre viktig for det. Du skal være litt modig for å gi bort en ungdomsbok med «sex» i undertittelen, men denne boka er virkelig god. Hovedtemaet i boka er respekt, for seg selv og andre, gjennom temaer som flørting, kroppens utseende, sex, forelskelse (uansett kjønn) og gutterollen. Som forlaget skriver: «Dette er boken alle tenåringsforeldre vil at sønnen deres skal lese.» 

Anbefalt av Maria

Respekt En sexbok for gutter av Inti Chavez Perez

 

10 blinddates av Ashley Elston 

Dette er en fantastisk morsom og underholdende romantisk bok for en som går på ungdomsskolen, men også for alle andre over 14 år som liker å lese feel good historier med kjærlighet og intriger. For hør bare her: Det Sophie ønsker seg mest til jul, er å få være litt alene hjemme sammen med kjæresten Griffin. Da foreldre bestemmer seg for å feire jul sammen med Sophies høygravide søster, er hun overlykkelig. Men forholdet til Griffin får en brå slutt, og med knust hjerte rømmer Sophie til besteforeldrene, der resten av slekten er samlet for å feire jul. Sophies bestemor får høre hva som har skjedd, og kommer på en idé som skal hjelpe barnebarnet ut av kjærlighetssorgen: Alle familiemedlemmene skal få arrangere en blinddate for Sophie. Det blir en rekke dater som ikke ligner noe Sophie har opplevd før. Da Griffin overraskende dukker opp, blir Sophie mer forvirret enn noensinne. For kanskje har hun utviklet følelser for noen andre? 

Anbefalt av Eli Gunn

10 blinddates

 

Leo av Katarina Bredow 

En helt nydelig og hjerteskjærende trist bok om Leo som går i 7.klasse. Han er forelsket i bestevennen Ellinor, men hun er forelsket i Viktor, den nye gutten i klassen. Leo har foreldre som krangler og en storebror som ikke bryr seg om regler. Et stykke ut i boka skjer det en tragedie.. Forfatteren er utrolig flink til å beskrive hva karakterene føler. Og hvordan de påvirker hverandre med hvordan de oppfører seg. Jeg følte at jeg ble så godt kjent med Leo, og ble så glad i han at jeg må nok lese de to andre bøkene i trilogien! Og boken lærte meg noe om vennskap og sjalusi, om foreldrekrangling og barn, og aller mest om sorg og kjærlighet. Passer både gutter og jenter. Målgruppen er kanskje fra omtrent 6. klasse til 9. klasse, men den passer også for voksne som vil forstå barna sine bedre. Eller har interesse for ungdomsbøker. Voksne vil garantert felle noen tårer når de leser denne! 

Anbefalt av Ingunn

Leo

 

Harpa av A. Audhild Solberg 

Til tross for en litt kjedelig tittel (spør du meg), er denne skrekkboka fryktelig spennende. Med godt driv og en urovekkende tone starter boka med det klassiske oppsettet «fire ungdommer på høstferie i en bygd ved skogen» og ender ikke før både liv og lemmer har gått tapt til det mystiske skogsvesenet «Harpa». Med ukjente familiehemmeligheter, forelskelse, dype skoger og høy puls, er dette en bok som treffer bredt. Solberg vant nettopp ARKs barnebokpris for denne boka, og jeg kan meddele at også voksne lesere blir svette i håndflatene under lesningen. Kan leses fra 12-13-årsalderen og anbefales som en utfordring til gutter og jenter som tror at bøker er kjedelige – de vil få en vekker. 

Anbefalt av Maria

Harpa

 

 

Til voksne

Kunsten å miste av Alice Zeniter 

Naima er født og oppvokst i Paris, hvor hun fremdeles bor. Hun graver i sin families fortid; bestefaren som var fjellbonde i Algerie men ble tvunget til å flykte til Frankrike da franskmennene tapte krigen, og familiens liv i Algerie og Frankrike.

Anbefalt av Carolyn

Kunsten å miste

 

Eg får aldri sjå verda igjen av Ahmet Altan 

Ahmet Altan fra Tyrkia ble arrestert i 2016 etter det mislykkede kuppforsøket. Han ble dømt til fengsel på livstid og sitter i fengsel utenfor Istanbul. 

Anbefalt av Carolyn

Eg får aldri sjå verda igjen

 

Lavterskeltilbud av Jens M. Johanson

Forfatteren Adam Berg sliter med å finne meningen med livet. Han får Kulturrådets store arbeidsstipend (700.000 kr.) for å skrive om «de virkelige arbeiderne» 

Anbefalt av Carolyn

Lavterskeltilbud

 

Ut av skyggene av Shazia Majid

Majid skriver om den første generasjons innvandrerkvinner i Norge, særlig pakistanske kvinners liv i Pakistan og Norge. Mange sterke historier! 

Anbefalt av Carolyn

Ut av skyggene

 

Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof og Mot normalt av Bjørn Hatterud

Jeg vil trekke fram to titler fra Samlagets serie Norsk røyndom, som består av korte sakprosabøker fra norske forfattere. Camara Lundestad Joof sin Eg snakkar om det heile tida er en opprørende, intens og øyeåpnende leseropplevelse om å vokse opp, og være voksen, med brun far og hvit mor. Språket er drivende og jeg, som leser, sitter igjen og tenker på hvordan jeg, som menneske, kan handle annerledes fremover. Bjørn Hatteruds bok, Mot normalt, handler om hans liv som funksjonshemmet, homofil og generelt ulik resten av bygdesamfunnet han vokser opp i. Tonen i boka er lun og beskrivende, og følger oss gjennom både det vanskelige og det fine. Ei bok om å ha alle forutsetninger for et hardt liv, som likevel etterlot meg rørt og med en varm følelse. Bøkene kan leses av alle, men er særlig fine til unge, utålmodige lesere som vil ha en bok på under 1 cm, eller estetikere som tiltrekkes av de vakre, prisbelønte omslagene. 

Anbefalt av Maria

Eg snakkar om det heile tida

 

Jeg er, jeg er, jeg er av Maggie O'Farrell

Jeg kan anbefale Jeg er, jeg er, jeg er av Maggie O´Farrell. Det er en kjempefin selvbiografisk novellesamling som tar for seg ulike øyeblikk i livet der hun virkelig kjente på livets sårbarhet. En skummel mann som legger kikkertreimen rundt halsen hennes på en skogstur, en fødsel som ender i keisersnitt, et stup i havet hvor hun plutselig ikke vet opp eller ned og lungene sprenger etter luft... Veldig personlig, men også universelt. Språket er veldig saklig, men det ligger mye følelser mellom linjene. Den siste novellen gråt jeg av. Veldig sterk lesning. 

Anbefalt av Ingunn

Jeg er, jeg er, jeg er

 

Smilefjes. Tommel opp. Regnbue av Victoria Durnak

Denne koste jeg meg skikkelig med! Den handler om Ivana som spionerer på Sunniva. Det er et oppdrag hun har fått av Kaja fordi Kajas forlovede er utro med Sunniva. Handlingen (som ofte utspiller seg på treningssenteret) er original og overraskende. Ivana observerer folk og legger merke til små morsomme situasjoner og detaljer. Hun får noen moralske kvaler etter hvert som hun liker Sunniva bedre og bedre.. Les og finn ut hvordan det går! Det er referanser til musikk, stalking på instagram, googling av diverse dilemmaer, og meningsløs tidsfordriv på YouTube. Tror litt unge voksne lesere vil like humoren! Det gjorde i alle fall jeg. 

Anbefalt av Ingunn

Smilefjes Tommel opp Regnbue

 

Gruppen av Mary McCarthy og Alle Andre av Sally Rooney

Det er to bøker eg har veldig lyst å gi bort til jul i år. Mary McCarthy si Gruppen (The group) og Sally Rooneys Alle andre (Normal people).  Førstnemnde er ein amerikansk roman som er gjenoppdaga og utgitt på nytt.  Me er tilbake i New York på 30-talet og følgjer ei gruppe kvinner i overgangen frå studentliv, til yrkes- og familieliv.  Sally Rooney tek oss til dagens Irland og her blir me kjent med to unge som strevar seg gjennom eit turbulent forhold .  Mykje er ulikt i dei to skildringane, men begge handler om det å være i startgropa på vaksenlivet, og det kan vera sårt og vanskeleg i alle tider. Eg likte desse to bøkene svært godt, og eg trur at dei passar for dei fleste som er eller har vore unge. 

Anbefalt av Eli

Gruppen av Mary McCarthy

 

Å kysse en ørken, å kysse en myr : 13 fribyforfattere 

Tretten nye stemmer fra hele verden. Denne boka har sin begynnelse i Aserbajdsjan, Egypt, Irak og Eritrea, i Syria, Libya, Tsjetsjenia og Iran. Med seg har den erfaringer som ligger fjernt fra den norske hverdagen: å ikke være trygg i eget hjem, å ikke få tenke høyt eller få elske den man vil, å måtte forlate livet sitt for å berge det. Men med seg har den også fortellinger om det vi alle har til felles: uregjerlige lyster, brå gleder og sårbarhet i møte med fødsel, kjærlighet og død. I denne antologien presenteres oversatte tekster av tretten fribyforfattere som har kommet til Norge fordi de er forfulgt i hjemlandet: Montaser Abdelmawgood, Haile Bizen Abrha, Manal Al-Sheikh, Sanaa Aoun, Ahmedur Rashid Chowdhury, Fatemeh Ekhtesari, Islam Elsanov, Ashur Etwebi, Benyamin Farnam, Ali Haydar, Mehdi Mousavi, Gunel Movlud og Nawzat Shamdeen. 

Anbefalt av Lotte 

Å kysse en ørken Å kysse en myr

 

Sterke kjensler og andre dikt av Kristin Auestad Danielsen 

Blant ting og tang i tradisjonen etter Olav H. Hauge og Gertrude Stein har Kristin Auestad Danielsen skrive ei samling dikt om heimstaden, heimen, romma vi bur i, og tinga vi omgir oss med. I eit lett og leikent språk som samtidig er prega av eit eksistensielt alvor, skriv ho om å vere barn, om å bli vaksen og om å vere mor, om fellesskapen mellom mor og dotter og om alle kvardagane som rommar livets drama. 

Anbefalt av Lotte 

Sterke kjensler og andre dikt

 

Hvem drepte faren min av Edouard Louis 

En kort og intens liten bok hvor vi møter forfatteren Edouard Louis, mer direkte politisk og enda mer personlig enn tidligere. Her går han til angrep på staten og dens håndlangere for å ha ødelagt faren både fysisk og psykisk, samtidig som han selv utvikler en større forståelse for hvem han har vært og er blitt. 

Anbefalt av Lotte

Hvem drepte faren min

 

Leave no trace (film)

Will og tenåringsdatteren Tom har i mange år levd alene og isolert i villmarken. Will lider av PTSD etter å ha deltatt i Irak-krigen, og det lille de tjener av penger kommer fra salg av medisinene hans. En dag blir de oppdaget, og brakt inn til politistasjonen for å ha campet i en offentlig naturpark. Så tar sosialkontoret og barnevernet over, og de blir tildelt en bolig på tomten til en juletrebonde, på betingelse av at Will utfører arbeid for husverten og ellers innretter seg etter hans regler. Tom begynner på skolen og får seg venner for første gang i sitt liv. Livet begynner så smått å nærme seg en slags normalitet, men den nye tilværelsen begynner snart å gå Will på nervene. Han takler ikke å være omgitt av mennesker, og haler en motvillig Tom med seg tilbake til villmarken. 

Leave no trace (film)

 

The Chain av Adrian McKinty

Det verste som kan skje:  barnet ditt blir borte og det viser seg at det er kidnappa. Kor langt vil du gå for å henne tilbake? 

Me møter ei fattig og sjuk kvinne som opplever dette scenariet og  det er intenst spennande å følgja henne i kampen for å oppfylla krava kidnapparane stiller. Boka er ikkje omsett til norsk, men med middels engelsk-kunnskaper går det greit å lesa denne på eit par dagar i juleferien

Anbefalt av Eli

The Chain

 

Vindbaronar av Hogne Hongset

Spenningsroman med ei superaktuelt tema: utbygging av vindmølleparker i norsk uberørt natur.  Kampen står mellom vindbaroner og lokale grunneiere på den ene sida og naturvernere på den andre.  Kor langt kan partene gå i denne kampen? I etterordet får leseren et innblikk i debatten om vindkraft og norsk natur

Anbefalt av Mette

Vindbaronar

 

Krattlandet av Chris Hammer

En krimjournalist reiser til en liten by i det tørkerammede Australia, et år etter en kirkemassaker. Hvordan har innbyggerne gått videre? Det blir en sammensatt og spennende intrige der journalisten avdekker hemmeligheter og blir trukket med i hendelsene. Hva kan man skrive og hva bør ligge? Og hele tiden steker solen …

Anbefalt av Elisabet

Krattlandet

Google+