Hopp til hovedinnhold

Julegavetips fra gjengen på Barnebiblå

Julegavetips fra gjengen på Barnebiblå

Liker du å gi harde gaver til jul? Kjenner du mange lesehester? Her er kjekke julegavetips fra oss på Barne- og ungdomsbiblioteket.

Julegavetips fra Siri

D-for-tiger_productimage

 D for tiger av Lene Ask

D for tiger er noe så komplisert som en lettlestbok om hvor vanskelig det kan være med bokstaver. En fin hverdagshistorie om dumme lekser, en mamma som maser og en tiger som ikke må våkne. For alle som nettopp har lært å lese, og som syns bokstavene kan være umulige å holde styr på av og til.

Passer for barn fra 5 - 9 år.

 

robinhund

Det var ikke jeg! sa Robinhund av Alice Bjerknes Lima de Faria

Av og til er det veldig bra å ha en storebror! Særlig når ingenting går som planlagt, og alle andre er dumme. Det var ikke jeg! sa Robinhund er en vakker bildebok som tar de minste barna på alvor, og skildrer barnehage-hverdagen på mesterlig vis.

Passer for 3 - 7 år.

Julevalp

Julevalp av Eldrid Johansen

Julevalp er den sjette boka i lettlest-serien om Bjørnar og valpen hans. Det nærmer seg jul, og Bjørnar gleder seg til vise Hjalmar snø, og ta ham med på juleforberedelser. Det er bare det at Hjalmar ikke helt forstår hva snø og jul er! En super julebok for ferske lesere.

Passer for barn fra 4 - 8 år.

 

vaskedamen

Vaskedamen av Anna Fiske

Familien til Lotten skal få vaskehjelp. Lotten lurer på hvem hun vaskedamen er, og hvordan det blir når hun skal støvsuge inne på rommet hennes. Det viser seg å bli starten på et nytt vennskap. Vaskedamen er en varm og fin tegneserie for barn, som gjerne kan leses mange ganger.

Passer for barn fra 7 - 10 år.

bisk

Bisk i farta av Bjørn Ousland

Bisk i farta er den andre tegneserien om valpen Bisk, som denne gangen har fått ski til jul av bestefar. Da det endelig blir snø drar Bisk og Siss på skitur, men plutselig har de gått seg bort! Da er det lurt å kunne fjellvettregler. Spennende og lettlest tegneserie for de yngste.

Passer for barn fra 3 - 7 år.

Julegavetips fra Gunhild

MM_DenStoreSkrekken

Den store skrekken og andre bøker i serien om Monster Maud av A.B: Saddlewick

Maud skiller seg ut på skolen sin og kommer ofte i trøbbel på grunn av sin interesse for det makabre. Hun elsker krypdyr og har ei rotte som kjæledyr, mens tvillingsøsteren Milly danser ballett i rosa tutu og har en hvit kanin som kjæledyr. En dag får læreren nok av rampestrekene til Maud og hun blir utvist og flyttet til Råttenskogen barneskole. Dette er en skole for ekte monsterbarn og Maud kommer i klasse sammen med vampyrer, zombier, skjeletter og spøkelser. For første gang er Maud interessert i å gjøre det bra på skolen! Men først må hun overbevise læreren om at hun fortjener sin plass på monsterskolen. Dette er en litt ekkel, men aller mest morsom bok som er fin å lese selv for de som går i 3.-5. klasse. Det har kommet fire bøker i serien.

Passer for barn fra 7 - 10 år.

vi er

Vi er i en bok og Det er vanskelig å vente! av Mo Willems

Det er kommet to bøker på norsk om grisen Gisse og elefanten Gerhard. Disse to bestevennene blir man lett glad i! I første bok blir de fylt av skrekkblandet fryd når de oppdager at de befinner seg inni en bok, og at de kan bestemme hva leseren skal si. Dette er humoristiske bøker med genial vri. Bøkene er gitt ut som lesetreningsbok for de som nettopp har lært å lese, men fungerer også utmerket som bildebok til høytlesning for yngre barn.

Passer for barn fra 5 - 9 år.

Bare-i-Brooklyn_productimage

Bare i Brooklyn av Una LaMarche

Dette er en fantastisk kjærlighetsroman fra New York. Hovedpersonene er Devorah som kommer fra en ultraortodoks jødisk familie og Jaxon som har karibisk opphav. Selv om de bor like i nærheten av hverandre i Brooklyn kommer de fra to helt forskjellige verdener. Tilfeldigheter gjør at de første gang møtes i en heis som har satt seg fast mellom to etasjer på grunn av strømstans. De to blir forelsket. Det er strengt forbudt for Devorah å treffe gutter, og hun må ta stilling til hvor mye hun vil risikere for kjærligheten. Det er lett å kjenne seg igjen i livet og følelsene til de to ungdommene samtidig som at det er fascinerende og interessant å lese om en hverdag så forskjellig fra vår. Anbefales for ungdommer og unge voksne.

Passer for ungdom fra 13 og oppover.

 

m

M for mistet av Elin Lindell

Dette er første bok i en serie om Hjørdis som går i fjerde klasse. Hun foretrekker å skrive Jørdis, uten den styggeste bokstaven som finnes, nemlig H. Alle dumme ting begynner på H, som for eksempel halsbetennelse og Harry, som er en kjempeirriterende gutt som går i klassen. Jørdis er klassens beste i fotball og har en bestevenninne som heter Judit. En dag begynner en ny jente i klassen og det blir utfordrende for Jørdis både når det gjelder fotball og bestevenninne. Denne boka er gjenkjennelig og morsom, men også alvorlig og en smule pinlig, siden den også handler litt om pubertet.

Passer for barn fra 8 - 11 år.

 Julegavetips fra Eli-Gunn

molekyler

Vi er molekyler av Susin Nielsen

Tretten år gamle Stuart er genial, men sosial analfabet. Fjorten år gamle Ashley er superpopulær men ikke særlig skolesmart. Når Stewart og faren hans flytter sammen med Ashley og moren hennes er det duket for forviklinger.  Stewart prøver å være 89.9 prosent lykkelig over forandringen, men Ashley er 110 prosent forbanna. De er helt forskjellige, men en ting har de felles, de er laget av molekyler. Dette er ei morsom, sjarmerende, rørende og en underholdende bok.

Passer for ungdom fra 12 - 15 år.

trappa

 Den hjemsøkte trappa av Jonathan Stroud

 De siste femti årene har gjenferd herjet England. Barn med spesielle evner, som kan se eller høre døde, blir brukt som agenter. Hver natt reiser de rundt og oppsøker spøkelser som de  prøver å utslette. Lucy har vært agent siden hun var åtte. Hennes spesielle evne er å høre gjenferdene og forstå deres historie. Nå har hun reist til London for å søke jobb i et agentbyrå, men ingen vil ha henne. Helt til hun kommer til Lockwood og co. Der får hun nye oppgaver, ikke alle oppdrag blir gjort like vellykket, så for å gjenopprette ryktet sitt, tar de på seg oppdraget med å fjerne spøkelsene i Englands mest hjemsøkte hus. Ei spennende og interessant bok som river leseren med seg til neste side!       

Passer for ungdom fra 12 - 15 år.                                                                                                                              

 

happy

Happy ending, liksom? Av Nina E. Grøntvedt

Det er første dag på ungdomsskolen. Oda snubler foran alle og får kallenavnet Bambi. Og verre skal det bli. For alt er liksom helt annerledes her; lærerne, elevene og ikke minst friminuttene. Heldigvis finner Oda seg et hemmelig hjørne på skolebiblioteket. Det er der hun først oppdager VERDENS BESTE BOK: «Romeo og Julie». Av en som heter Shakespeare. Hvordan er det MULIG å skrive så ROMANTISK om noe så DRAMATISK som KJÆRLIGHET? Oda får mye å tenke på.

Passer for barn og ungdom fra 9 - 13 år.

 

Svartle

 Svartle av Håkon Øvrehus

 Svartle er en frittstående fortsettelse av Brageprisvinnerboka Brune som kom i 2013. I Svartle  er det Atle som blir til superhelten Svartle, og som får hjelp av vennene Brune og Blåse. Atle har lyst til å imponere en ny jente som har flyttet inn i det gamle bakeriet. Han tror at hvis han blir berømt og kommer i avisa, vil den nye jenta bli imponert av han og vil like ham.  Derfor tyvlåner han den nye premiehøna til ordføreren. Men forsøket går ikke helt etter planen, det blir spenning og forviklinger,  hva som skjer videre vil vi ikke røpe her.

Passer for barn fra 8 til 10 år.

Julegavetips fra Ann-Helen

Bæ, bæ lure lam av Mark Sommerset

Billedbok med rampestreker, det er ikke ofte vi har det! Enkel og morsom bok om et lurt lam som kjeder seg, helt til en ikke så smart kalkun dukker opp. Kalkunen får øye på noe som ligner bæsj på bakken, men lammet overbeviser kalkunen om at dette er lurepiller som man blir smart av. Kan det stemme da?

Passer fra 3 år.

Hjertet mitt hopper og ler av Rose Lagercrantz

Dette er bok to om Danni som nå går på skolen uten bestevenninnen Ella Frida. Danni holder plass i klassen til bestevenninnen, men læreren mener at Danni må være med Mikkan og Vikkan i klassen. Dette blir helt feil når gutten som Mikkan og Vikkan vil ha til kjæreste heller vil være med Danni. Jentene blir uvenner, og Danni stikker av fra skolen.

Passer fra 6 år.

Tilbake til villmarken, første bok i serien Kattekrigerne av Erin Hunter

Fantasy serie om katter. Vi møter Rødpus, en vanlig huskatt som blir utfordret av villkattene i skogen nær hjemmet. En huskatt som han vil aldri klare seg som villkatt i katteklanene som styrer skogen. Rødpus tar i mot utfordringen, og han vinner plass i Tordenklanen. Vi følger med han i Tordenklanen og de andre klanene i skogen. I hverdag, i fare og kamp. Noe annet for Fantasy-lesere, og spennende for lesere som elsker katter!

Passer fra 10 år.

Julegavetips fra Siv

Ivy Pocket og diamantmysteriet av Caleb Crisp

Møt Ivy Pocket! Verdens vakreste, dyktigste, vennligste og smarteste tjenestepike. Det er i alle fall det hun mener selv. Ivy er fullstendig overbevist om at hun er en  gave til menneskeheten, vi som lesere forstår at hun egentlig er en vandrende katastrofe. 

En morgen våkner Ivy i Paris, helt alene. Grevinne Carbunkel, som Ivy har jobbet for, har rømt i løpet av natten. "IKKE følg etter meg!" står det på lappen hun etterlater seg. For å komme tilbake til London, påtar Ivy seg å frakte den verdifulle Klokkediamanten. Og heretter tar handlingen helt av. Mysterier, grøss, spøkelser og humor, denne boka har alt. 

Passer fra 10 år. 

 

 Farger av Hevré Tullet.

Hva hender når man blander fargene? Hevré Tullet har skapt en fantastisk, lekende og helt magisk bok om fargelære som kan tas fram om og om igjen.

Første side starter med en liten grå prikk og et spørsmål: «Er du klar?» Så kommer det instruksjoner til leseren om hva man må gjøre for å lokke fram fargene. Hva skjer hvis du forsiktig stryker litt blått på den gule flekken? Hva skjer med gult og rødt når du lukker boka hardt igjen?  Hva med rødt og blått hvis du heller boken mot høyre?

Bokhandelen lanserer boka som en fagbok for de mellom 3 og 5. Jeg vil påstå at denne kan brukes langt opp i skolealderen. I tillegg er den et funn for alle voksne som liker å leke.

 

Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand

I denne gjennomillustrerte biografien for barn, får du vite masse om livet til verdens beste forfatter, Astrid Lindgren. Selv om boka er skrevet for barn, er den interessant for oss voksne fans også. I små kapittel kan vi følge livet  hennes fra begynnelse til sluttfår også vite mye om hvordan de litterære skikkelsene hennes oppsto og hvem i Astrids eget liv de er basert på. Da Astrid og søsknene var små, lekte de for eksempel «ikke-røre-gulvet leken,» akkurat som Pippi gjør med Tommy og Annika.  Norge. Lisa Aisatos vakre illustrasjoner må bare ses, boka er en visuell nytelse. 

Passer for alle som liker Astrid Lindgren. 

La det snø av John Green

Vil du kose deg med kjærligheten, julemagi og kyss i jula? Denne boka har undertittelen "En jul, tre kjærlighetshistorier" og er skrevet av tre forskjellige forfattere. En snøstorm skaper kaos for innbyggerne i den lille byen Gracetown. Et tog kjører inn i en snøfonn, ei jente begir seg ut i uværet, en minigris dukker også opp og til tross for masse forviklinger går alt bra til slutt. Akkurat som det skal i en julefortelling!  Her finner du ikke et eneste lite mord eller grøss, bare humor og romantikk. 

Passer for de som liker kjærlighetsbøker. 

Google+