Hopp til hovedinnhold

Julegavetips fra Sølvberget

Janne Stigen Drangsholt Winterkrigen

Pakketips til dine samfunnsengasjerte, humoristisk anlagte, spenningselskende, reflekterte, romantiske eller historieinteresserte venner.

Penelope er syk av Ole Robert Sunde

Bok: Penelope er syk av Ole Robert Sunde

«Dette er ei forteljing om ein mann som går ein liten tur, han observerer og reflekterer over det han ser og let tankane flyga. Men så: det han eigentleg tenkjer på, er at heime har han ei kjær kone som er alvorleg sjuk. Det blir meir og meir vanskeleg å ikkje tenkja tilbake på livet med henne, samt det uungåelege: ei framtid utan henne. Romanen er både vakker og sørgeleg, men med fine innslag av klokskap og humor. Og framfor alt velskriven. Boka var ei av dei første eg las i 2018, men framleis er det ei av dei eg har lese i år som har gjort størst inntrykk på meg.» (Anbefalt av Eli)

Stå imot si nei til selvutviklingen

Bok: Stå imot. Si nei til selvutviklingen av Svend Brinkmann

«Kravet om selvutvikling er gjennomgående i dagens samfunn. Det holder ikke bare å være den samme gamle lenger. På jobben skal vi rasjonaliseres, omorganiseres og effektiviseres. Hjemme skal vi være sunnere, friskere, gladere og mer positive. I Stå imot tar den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann et satirisk oppgjør med denne tenkemåten. Hva om vi ikke bør utvikle oss - men heller lære oss å stå stille? Hva om livet ikke handler om å finne seg selv - men i stedet om å avfinne seg med seg selv? Stå imot er et befriende, overbevisende og vittig skråblikk på hastighetens tid.» (Anbefalt av Siri)
Passer for: En perfekt julegave til alle grinebitere som er lei av coacher og endringsentusiaster.

 

Leksikon om lys og mørke

Bok: Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

"Min far er redd for hunder! Hvis du leser Simon Strangers Leksikon om lys og mørke, forstår du kanskje hvorfor. Som liten avisgutt i krigens Trondheim balanserte han seg fram til døra i Rinnans bandekloster mens hundene glefset etter beina hans. Simon Stranger begår det fantastiske kunstsykket å beskrive sin jødiske families lidelser samtidig som han klarer å menneskeliggjøre Henry Oliver Rinnan." (Anbefalt av Siv.)

vi er

Bok: Vi er et lite land, men et stort folk av Hans Kristian Amundsen

"Amundsen var Jens Stoltenbergs høyre hånd da terroren rammet Norge 22. juli 2011. I denne boken følger du Stoltenberg og hans stab fra tragedien rammet Norge og 4 uker frem i tid. Perioden beskrives gjennom åtte store taler, syv taler i bisettelser, minneord og artikler i perioden 22.juli til 21.august.. Boken passer for alle som er interessert i norsk historie, politikk og samfunnsliv. Den sier noe om kommunikasjon, ordets makt og hvordan snakke til et land i krise. Den sier også mye om embetsverkets rolle og betydning for demokratiet. Forfatteren døde brått på en joggetur sommeren 2018 og boken er sluttført av hans enke, Karen Marie Berg og hans nære venn Jens Stoltenberg." (Anbefalt av Thina)

Ut av ensomheten

Bok: Ut av ensomheten av Benedict Wells

"Las nettopp ferdig "Ut av ensomheten" av Benedict Wells. Tårene rann på slutten (ok, eg er lettrørt). Vakkert språk. Lavmælt, passe sentimentalt og filosofisk om korleis livet går, om familie og kjærleik, om korleis barndommen formar deg, men korleis du også tar val som styrer livet. Følgjer hovudpersonen frå han er liten til han er nærmare femti år, eit heilt halvt liv. " (tilrådd av Silje)
Passar for: Alle som har likt Robert Seethaler og John Irving.

fine

Bok: Eleanor Oliphant is Completely Fine av Gail Honeyman

"Ei anna bok eg også vil nemne, er "Eleanor Oliphant is Completely Fine" av Gail Honeyman. Boka handlar om (overrasking) Eleanor Oliphant og hennar syn på verda. Den tar også opp aktuelle tema som depresjon, einsemd og om det å få vener, om barndom og om sosiale antenner. Boka er skrive med så utruleg mykje humor og varme, eg lo og gret om kvarandre fleire gongar." (tilrådd av Silje)
Passar for: Dei som vil ha ei bok med både humor og alvor og som lar deg få ta del i det å sjå på verda på ein kanskje litt annleis måte.

Til ungdomen Linn Skåber

Bøker: Snøsøsteren og Til ungdommen

"Likte også godt "Snøsøsteren" av Maja Lunde og "Til ungdommen" av Linn Skåber, begge illustrert heilt perfekt av Lisa Aisato." (tilrådd av Silje)
Passar for: Alle! 

isle of dogs

Film: Isle of dogs

"Den nyaste filmen til Wes Anderson, nemleg "Isle of Dogs". Animasjon og historieforteljing på sitt beste." (tilrådd av Silje)
Passar for: Alle Wes Anderson-fans og alle som ønskjer ei historie utanom det vanlege.

Sara Omar Dødevaskeren

Bok: Dødevaskeren av Sara Omar

«Romandebut hvor handlingen er lagt til Kurdistan 1986 og Danmark i nåtid. Hovedpersonen i boka, Frmesk, er uønsket av sin far fordi hun er jente. Hun vokser opp i et svært urolig område preget av vold, krig og folkemord. Dette er bakteppe for historien om et ekstremt utsatt jenteliv. Romanen har vakt stor oppsikt i Danmark med en rå skildring av hvor sårbare og utsatte kvinner kan være i muslimske miljøer, fra de er nyfødte og livet ut.» (Anbefalt av Dorthe)
Passer for: Den samfunnsengasjerte. 

Janne Stigen Drangsholt Winterkrigen

                                                                                          

Bok: Winterkrigen av Janne Stigen Drangsholt

«Den tredje frittstående boka om universitetslektor Ingrid Winter som har hendene fulle. Janne bekriver hvordan Ingrid sjonglerer kollegaer, barn, foreldre, søster, mann og egen karriere på humoristisk måte, samtidig som alvoret er veldig tilstede. At Kapittelfestivalen har en sentral plass i boka gjør den ekstra underholdende.» (Anbefalt av Dorthe)
Passer for: Alle som liker humor med en alvorlig undertone.

Alain Mabanckou Black bazar

Bok: Black Bazar av Alain Mabanckou

«Hovedpersonen i Black Bazar er en moteløve fra Kongo med sans for italienske dresser og Weston-sko. I kjølvannet av en opprivende kjærlighetssorg kommer han til forfatterkallet og begynner litt etter litt sitt nådeløse portrett av verden og menneskene. Med ironi og vemod maler Mabanckou frem et fantastiske persongalleri som har fått kallenavn etter sosial rang, hudfarge eller nasjonal opprinnelse. Boka er herlig politisk ukorrekt og krass, med en underliggende humor båret frem av selvironi.» (Anbefalt av Dorthe)
Passer for: Alle som liker historier fra andre kulturer og land.

Bodyguard TV-serie

TV-serie: Bodyguard

«Dette ble en stor hit for BBC One under august-premieren, med rundt 10 millioner seere. Høstens store nye seersuksess i England vises på Netflix. Serien som senterer seg rundt politimannen David Budd fengsler fra første scene. Krigsveteran Budd tjenestegjorde i Afganistan, sliter med PTSD. I hans nye jobb ved en spesialavdeling i Londons politi blir han satt til å beskytte innenriksministeren Julia Montague (Keeley Hawes, Line of Duty), en politiker som har sendt mange folk i krig gjennom politikken sin. Serieskaperen Jed Mercurio har allerede hintet om at serien vil fortsette, er seriens første sesong en lovende start for Bodyguard.»
Passer for: Alle som liker spenning.

Nøkkerosene av Anne Helene Guddal

Bok: Nøkkerosene av Anne Helene Guddal

«Stor litteratur om eksistensielle spørsmål og psykisk sykdom, i en nydelig liten roman.» (Anbefalt av Hild)
Passer for: Alle som ønsker seg en bok til refleksjon og ettertanke.  

The space between us

Film: The space between us

«Dette er en fin miks av sci-fi og romantikk. Planeten Mars har blitt kolonisert, og filmen handler om en gutt som via sosiale medier får et forhold til en jente på jorden. Han reiser fra Mrs for å besøke jenta, men siden han har vokst opp på en annen planet har kroppen problemer med å tilpasse seg forholdene på jorden. » (Anbefalt av Jose)
Passer for: Romantikere og sci-fi-interesserte av begge kjønn.

Hvitekrist av Tore Skeie

Bok: Hvitekrist av Tore Skeie

«Historiker Tore Skeie bruker mange historiske kilder for å rive glorien av Olav den hellige, i en spennende sakprosabok hvor blodet nesten drypper av sidene. Første bok i en serie om de norske middelalderkongene.» (Anbefalt av Åsmund)
Passer for: Historie- og true crime-interesserte.

Google+