Hopp til hovedinnhold

Julegavetips fra Barnebiblå

Julegavetips fra Barnebiblå

Vi på Barnebiblå liker harde pakker til jul. Vil du ha julegavetips, sjekk lista over våre favorittbøker.

Fram til skolestart                                                                       

Monsterpest1

Monsterpest og Monster i mørket av Kalle Güettler m. fl.

Dei som vart kjende med Storemonster og Veslemonster i Nei! Sa Veslemonster og Store monster græt ikkje kan gle seg til meir monstermoro med to nye bøker om dei to venene.

I Monsterperst har store monster blitt syk, han har fått monsterpest! Heldigvis kommer lille monster forbi og koker suppe, henter kaldt vann og leser for han. Men uansett kva lille monster gjør så blir ikkje store monster nøgd. Han vil heller ha snop og høyre på hardrock. Dette er ei humoristisk og tankevekkande bok om kor  fint det er å ha ein ven når ein  en syk, og kor viktig det er at ein tek vare på kverandre. Det er tre bøker til om store monster og lille monster.

I Monster i mørket handlar det om å vera redd.

En bok av Herve Tullet.

Boken inneholder bilder med fargede sirkler. Boka forteller hva barnet skal gjøre. Barnet trykker, rister og snur på boken, og på neste side har sirklene flyttet på seg. Dermed er leken i gang.  Ei morsom og lærerik bok som de voksne også fryder seg over.

Rumpemelk fra Afrika av Erlend Loe.

Boka handler om Marko som kjeder seg, dessuten er han tørst. Han har ikke lyst på vanlig melk. Han vil ha rumpemelk fra Afrika. Foreldrene har aldri hørt om slik melk og ber ham om å slutte å tøyse. "Da drar jeg til Afrika og henter rumpemelk selv" sier Marko… Tro om han finner rumpemelk?

Jakob og Neikop Tjuven slår tilbake av Kari Stai.

Jakob og Neikop tar opp jakten på tyven som rømte fra et fengsel, de ender opp med å bli lurt trill rundt. Heldigvis ender alt godt til slutt… En ny klassiker fra Kari Stai om Jakop og Neikop.

Tambar og Eventyrsverdet av Tor Åge Bringsværd.

Alle vet at Askeladder og troll er gamle fiender. Så du kan tenke deg at familien Dovre blir rimelig bekymret når en Askeladd er observert i byen! Mammaen til Tambar bare gråter, mens pappaen mener de burde rømme ut av byen. Tambar har imidlertid ikke tenkt til å la seg skremme…

 

Fra 1. til 4. klasse

Jeg kunne spise en ku av Gro Dahle.

Her finner du dikt om sultne gulvtepper, mystiske muffins og sprøe pepperkakehjerter.

pæra

Den utrolige historien om den kjempestore pæra av Jakob Martin Strid

En dag får elefanten Mitcho og katten Sebastian en flaskepost med brev fra borgermesteren, som befinner seg på Den mystiske øya. I flasken ligger et frø, som de to vennene planter. Over natten blir frøet til en kjempestor pære, som de igjen forvandler til et hus!

Den nye borgermesteren har tidligere innført mange regler i Solby, blant annet at det ikke er lov til å dyrke pærer. Og her begynner historien om en lang reise mot Den mystiske øya, og kanskje en gjenforening med borgermester Bjergstrøm.

Ella og de andre av Timo Parvela

Ella og de andre er første bok i serien om Ella og vennene hennes, som går i andre klasse. På skolen synes Ella det er skikkelig gøy. Av og til syns læreren også det. Ingen steder skjer det så mye moro som på skolen, syns Ella. For eksempel i svømmehallen når læreren sier at ingen får gå i vannet før han blåser i fløyta. Hvordan høre fløyta ut, vil Pekka vite. Læreren blåser og vips er alle i bassenget ... Det er flere bøker i serien om Ella

Mesterdetektiv Tim & co Av Klaus Hagerup og Hilde Hagerup

Tim og storesøster Jenny er med mamma og pappa på fjellet. De har kjøpt den gamle hytta til Fattig-Lars, og nå skal de se på vidunderet før de skal på karneval på hotellet like ved. Hytta viser seg å være i fryktelig dårlig stand, men når de drar på karnevalet, begynner det å skje saker og ting. Diamantringen til rike fru Cornelia er borte! Heldigvis er Tim like smart som mesterdetektiven Sherlock Holmes. Han er spesialist på å løse mysterier. Sammen med politibetjent Olsen tar han saken. Jenny er ikke like smart, men hun er skikkelig flink til å gå på ski. Og det kommer veldig godt med når man skal fange skurker i vinterfjellet ...

 

Fra 4 klasse til 7. klasse

Den rikeste gutten i verden av David Walliams

Jon Knoll er 12 år og styrtrik. Han bor sammen med faren i et kjempehus og har alt som kan kjøpes for penger. Han har kjempestore widescreens i alle rom, 500 par Nike joggesko, egen vannsklie fra rommet sitt, en krokodille, et eget fotball-lag som trener han og han får 12 millioner til 12-årsdagen sin. Men det Jon Knoll ønsker seg er en venn!
Han går på en snobbeskole med bare rike barn, men de mobber han. Grunnen til at Jon og faren er rike er nemlig at faren hans har funnet opp et dopapir som vasker på ene siden og tørker på andre. Det er også det som gjør at de andre barna erter Jon Knoll. Nå vil Jon begynne på en helt vanlig skole og bli en helt vanlig gutt og kanskje få en helt vanlig venn.

stuarts mirakuløse mysterium

Stuarts mirakuløse mysterium av Lissa Evans

Stuart Horton, 10 år og liten for alderen, flytter til den gudsjammerlig kjedelige byen Beeton, langt unna alle vennene sine. Der møter han April, May og June, de uutholdelige trillingene i nabohuset – og alt blir enda verre!Men i Beeton begynner også det merkeligste eventyret i Stuarts liv. En blikkboks med gamle mynter fører ham ut i jakten på den forsvunne grandonkelen og hans verksted – et verksted fullt av tryllerier og magi!
Stuart finner spor han kan følge og oppgaver han må løse, men det som i starten ser ut til å være en morsom liten gåte, blir etter hvert til et farlig oppdrag, og Stuart skjønner snart at han ikke vil være i stand til å avslutte oppdraget alene.                                                                       Lissa Evans roman er en fantastisk blanding av humor, fantasi og intelligente gåter, og er allerede blitt belønnet med gode kritikker og prisnominasjoner.

Dustedagboka av Rachel Renne Russel

Nikki er ny på skolen, og drømmer om en plass i SKP-gjengen (Søt, Kul og Populær). Men ingen ser hennes vei, og hun fortvilelsen er overveldende. I håp om å bli innlemmet ønsker hun seg en Iphone, men i stedet kjøper moren en dagbok. En ordentlig dustete dagbok! Motvillig begynner Nikki likevel å skrive - om SKP, ikke minst den skremmende og dødskule MacKenzie, og om den helt skjønne Brandon, som blir tilegnet både dikt og dagdrømmer. Her er motgang og gleder, skrevet i dagbokstil, supplert med små tegninger og store bokstaver med mengder av utropstegn når frustrasjonen blir for stor. Dustedagboka er en serie bøker, det er kommet ut to på norsk hittil.

 

Ungdomsbøker. Fra 8. klasse og oppover

Dødelig kaos 1 av Matt Dickinson

Romanen tar utgangspunkt i det man innen kaosteorien kaller sommerfugleffekten. Den starter med at en sommerfugl kryper ut av puppen sin i Wiltshire i Storbritannia, letter fra et eiketre og flyr sin vei. Dette får betydning for livene til ei rekke mennesker som ikke har noe med hverandre å gjøre, og for noen blir livet forandret for alltid. Romanen følger den unge klatreren Kuni på Mount Everest, flykapteinen Tina Curtis, Jamie og Will som skulker skolen, den afrikanske gutten Bakili som blir angrepet av bavianer og amerikaneren Shelton.

Beutiful Creatures: Vakre skapninger av Kami Garcia & Margareth Stohl

I en by uten overraskelser kan én hemmelighet forandre alt.
En dag dukker Lena Duchannes opp på skolen, og Ethan Wate kjenner henne igjen fra drømmene sine – bokstavelig talt!
Men Lena har skremmende krefter. Sammen må de to kjempe mot en forbannelse som har herjet familien Duchannes i generasjoner - og innen Lena fyller 16, må hun velge mellom den gode og den onde siden.

Mørke hemmeligheter, magiske krefter, alvorlige valg og dyp kjærlighet – Vakre skapninger har alt som skal til for å fange leseren. Boken kommer på kino i 2013.

Sannsynligheten-for-kjærlighet-ved-første-blikk

Sannsynlighet for kjærlighet ved første blikk av Jennifer E. Smith

Det hun trodde skulle bli den verste dagen i livet hennes, utvikler seg til noe ganske annet. Hun er på vei fra New York til London for å være med i farens bryllup. For første gang skal hun møte stemoren sin. Og selv om hun er 17 år gammel, må hun innrømme at hun ikke har tatt verken skilsmissen eller farens nye romanse nevneverdig heroisk. På flyplassen møter hun briten Oliver.  Skjebnens lunefulle timing får fritt spillerom i denne historien om familiebånd, nye sjanser og den første kjærligheten. Hadleys flysete er nemlig ved siden av Oliver.  I løpet av 24 timer vil disse to overbevise deg om at kjærlighet ved første blikk er mulig og at den kan dukke opp når du minst venter det.

Google+