Hopp til hovedinnhold

Jakten på sannheten

Jakten på sannheten

Ved å fremstille de tragikomiske livene til noen av historiens fremste logikere, har tegneserieromanen Logicomix klart det umulige: å gjøre vitenskapsteorien både gripende og spennende.

 

1+1=2???

Hovedpersonen og fortelleren er ingen ringere enn den britiske akademikeren Bertrand Russell (1872-1970). I form av et langt foredrag – som kan minne om Bill Brysons populærvitenskapelige klassiker En kort historie om nesten alt – leder han oss gjennom en intens jakt etter det logiske grunnlaget for matematikken og selve logikken. Men det som gjør historien levende og gripende er at vi får stifte bekjentskap med flere av Russells MEGET sære kolleger. Blant dem er en ung Ludwig Wittgenstein som har vervet seg i den østerrikske hær. Ikke av tvang. Heller ikke for penger, eller for å kjempe for sitt fedreland. Men for endelig å møte den virkelige virkeligheten som ville trigge ham til å skrive sitt første mesterverk! Wittgensteins nye ideer leder til at Russell blant annet må forkaste et over 300-sider langt bevis for at 1+1=2! 

 

Sannhet og galskap

Fellesnevneren for alle disse logikerne er at de er grensesprengende nevrotiske og desperate etter stabilitet. De har derfor flyktet inn i den pålitelige logikken og matematikken. Men de unge teoretikerne er altså så nervøse og usikre, og samtidig lynende intelligente, at de ender opp med å sette store spørsmålstegn ved fagenes grunnlag. Én etter én innser de at det kanskje ikke finnes noen absolutt visshet eller et logisk system som kan lede dem til sannhetenes sannhet, noe som gjør at deres allerede skjøre tilværelse rakner fullstendig, og kaster dem inn i galskapen.

Lån boka her

Google+