Hopp til hovedinnhold

Isbjørnane kjem

Isbjørnane kjem

Isbjørnene har sin egen verdensdag den 27. februar. Vi har selvsagt mange bøker om dyrene.

Fra Norsk Polarinstitutt:

Isbjørnen er den største av verdens bjørnearter, og verdens største landlevende rovdyr. Denne mektige arten er for mange selve symbolet på Arktis. Den finnes i hele Arktis, og oppholder seg for det meste på havisen. Isbjørn er svært utsatt for menneskelig påvirkning, og trues i dag særlig av klimaendringer og miljøgifter. Polarinstituttet har forsket på isbjørn siden 1960-årene, og har høy internasjonal ekspertise. Instituttet har en av de tre lengste dataseriene på fangst-gjenfangst av isbjørn – årlig fra 1987.

Store Norske Leksikon oppgir at [n]ormalt har isbjørn en kroppslengde på 250–300 cm, med en 8–10 cm lang hale, skulderhøyde 120–140 cm, hanner er størst. Vekt for hanner fra 260–650 kg eller mer hvis de har lagret mye kroppsfett, for hunner 175–300 kg.

Verdens største rovdyr! Er det rart jeg har mareritt om dem av og til? Dukker opp i en snøstorm som en ninja med tenner. Dette alene, det mytiske og farlige ved dyret, gjør den selvfølgelig verd å bevare. Men den har ikke de beste forholdene for tiden. Endringer i Arktis gir den stadig mindre områder der den kan leve, og miljøgifter gjør også sitt for å forsure bjørnens indre liv (faktisk). Sult er antagelig den største dødsårsaken.

Miljøstatus i Norge oppgir at isbjørnbestanden i verden ligger på 20 000 - 25 000 dyr, ujevnt fordelt over hele Arktis. Det er en felles norsk-russisk bestand rundt Svalbard og i Barentshavet. Denne gruppen er på nesten 3000 dyr (telling fra 2004). Det er planlagt ny telling av den norsk-russiske bestanden i august 2015.

Mer om isbjørn fra Polarinstituttet:

  • Den regnes som sjøpattedyr fordi den tilbringer det meste av sitt liv på havisen og i havet, og i hovedsak spiser marine byttedyr.
  • Er i mange arktiske områder sterkt forurenset av miljøgifter transportert fra fjerne strøk. Miljøgifter kan bl.a. virke inn på hormonsystemet og dyrenes evne til å takle sykdom.
  • Kan bli over 30 år gammel.
  • Lever i hovedsak av sel, men isbjørnen kan overleve uten mat i over et halvt år, ved å senke stoffskiftet og tære på fettreserver.
  • Binner får første kull med unger i fem-seksårsalderen. To unger er vanlig å få i et kull. Isbjørnunger blir oftest født i desember eller januar, og veier rundt et halvt kilo ved fødselen.
  • I norsk og russisk Arktis er jakt på isbjørn forbudt, andre steder jaktes den stort sett etter fastsatte kvoter.
  • Isbjørnavtalen ble undertegnet av Norge i 1973. Den har som formål å beskytte isbjørnen og dens livsmiljø gjennom ulike tiltak.

Polar_Bear_ANWR_8

Bøker vi har om isbjørner

Her er noen av fagbøkene, naturfilmene, romanene og ikke minst barnebøkene vi har om isbjørner. Du finner dem stilt ut i faktabiblioteket.

 

Uten nåde: isbjørn og mennesker på Svalbard av Birger Amundsen

Forlagets omtale: På ekspedisjoner og forskningsopphold gjennom førti år har Birger Amundsen møtt isbjørn under alle tenkelige forhold. De aller fleste møtene har vært fornøyelige. Men det har også hendt at isbjørn har slått seg inn gjennom hyttevinduer, kommet travende uten å ense knallskudd, kasteknall eller rifleskudd i bakken. En morgen våknet Amundsen opp med en isbjørnbinne halvveis inne i teltet. Dette er en bok om menneskets jakt på isbjørn, med alle tenkelige midler. Gjennom å skildre de fem ulykkene der mennesker er drept av isbjørn på Svalbard de siste tiårene, gir Birger Amundsen et levende og intenst innblikk i forholdet mellom bjørn og mennesker. Det er også en historie om ensomme jegere, brutale avlivningsmetoder og jakt på profitt.

Isbjørnen av Kirsti Blom

Denne boka forteller om hvordan isbjørnen klarer å overleve, fra den blir født en julaften i ei mørk snøhule langt mot nord, til den er stor nok til å jakte etter sel og andre dyr på egen hånd.

Isbjørnliv av Kjell Reidar Hovelsrud

Roman. Tanum skriver: "Isbjørnmor føder sine to unger i et hi oppe i fjellskråningen. Vi blir godt kjent med de to isbjørnungene, hannbjørnen Sol og søsteren Måne, og de skaper mer enn en bekymring hos sin omsorgsfulle mor. I et dramatisk forlis med småbåt er det bare så vidt fangstmannen Oskar berger seg i land. Hans forhold til hundene er gripende, og i en storstorm blir Rødtass, Oskars lederhund, begravet under snømassene. Vi følger Oskars febrilske kamp om å redde sin venn fra snøen. Nadja kommer brått inn i Oskars liv, og da blir den isolerte ungkarstilværelse snudd på hode. Hun er en sterk kvinne som skaper spenning og nye følelser. Både Nadja og bjørnungene gir Oskar tøffe utfordringer - utfordringer han aldri ville vært for uten. Kjell Reidar Hovelsrud har mange overvintringer i felt på Svalbard. Gjennom forskning og fangst har isbjørn vært sentral for ham. Med dette har han skrevet en spenningsbok bygget på egne erfaringer fra Svalbard. En annerledes bok som setter dyrenes tanker og følelser i fokus. Her lever mennesker og ville dyr tett på hverandre."

Kapringen: isbryteren "Isbjørn" og evakueringen av Svalbard av Helge Gert Simonsen

Ikke at den handler om dyret, men den ser veldig spennende ut, og det foregår i isbjørnenes rike!

Klorerte organiske miljøgifter i isbjørn: forekomst, nivå og mulige effekter av Lars Kleivane

Fra 1994.

Isbjørnen fra Finnøy av Hanne Thomsen

Fra 1985.

Isbjørnen og dens verden av Thor Larsen

Fra 1978!

 

Fagfilmer om isbjørn

 

Isbjørn på nært hold (regi: Arne Nævra)

Rovdyr: spekkhoggere, isbjørner, bjørner (regi: John Downer)

Kjempeelg, brunbjørn og isbjørn på nært hold

 

Isbjørnens hemmelige liv (regi: John Downer)

Arne Nævras villmarksboks

 

 

The Arctic kingdom skrevet av Janet Hess

Documentary presenting rarely photographed Arctic wildlife, including narwhals, beluga whales, murres and a polar bear hunting a ringed seal with her newborn cubs.

 

Skjønnlitteratur med isbjørn i navnet, bare for gøy:

 

Operasjon Isbjørn av Eirik Wekre

Forlagets omtale:

"En bølge av tragiske familiedrap ryster Norge, og politiets ressurser er sprengt. Hege Tønnesen, i permisjon fra PST, får motvillig ansvaret for etterforskningen av en ny tragedie: I Rendalen er mor og datter brutalt henrettet. Den mistenkte familiefaren er spesialsoldat i Hærens Jegerkommando, og han er sporløst forsvunnet. I jakten på den mistenkte forstår Hege at hun blir sabotert, og at det dreier seg om en sak i en helt annen størrelsesorden. Innsikten skal bringe henne til Svalbard, og en iskald kamp på liv og død.

Skjering med lys: dikt av Hanne Aga

Innholder bl.a. Isbjørntid og Longyear

Isbjørnfantasi av Harald Sverdrup

Dikt fra 1961

 

Isbjørner for barn

Torbjørn isbjørn av Titus Kodzoman & Anne Angelshaug

Langt mot nord bur Torbjørn og alle dei andre isbjørnane. Men Torbjørn er ikkje heilt som dei andre isbjørnane, han frys nemleg. Dermed startar ei lang ferd for å finne ut om Torbjørn eigentleg er den isbjørnen han trudde han var. Her er mange spørsmål og mykje undring.

Besøk fra Sydpolen

Film av Josef Schnelle og Bert Schrickel

OL på Nordpolen og andre historier om isbjørner av Beatrix Mannel & Rooobert Bayer

Oversatt av Johann Grip. Forlagets omtale: Simen Sel og isbjørnen Bernt lager OL på Nordpolen. Alle dyrene svømmer og løper lynraskt, det blir mange lykkelige vinnere. Ole Isbjørn derimot er sjeldent lat. Han rører ikke en pote. Også Oskar Isbjørn holder seg hjemme i hulen sin. Han skjuler nemlig en hemmelighet.

 

Isbjørnen av Sally Grindley & John Butler

Oversatt av Henning Hagerup. Boken handler om isbjørnen Polarstjernen og de to ungene hennes. Vi følger dem fra Snøball og Snøfnugg blir født og noen måneder fremover. Historien gir et lite innblikk i hvordan livet på Nordpolen arter seg for den lille familien.

Av hele mitt hjerte av Jean-Baptiste Baronian

Den lille isbjørnen Polo går ut for å fiske, men akkurat da han har hakket hull i isen, kommer reinsdyret, som sier at vannet er for kaldt og at isbjørnmamma kan bli urolig. Reinsdyret sier at mamma elsker Polo av hele sitt hjerte, og dette gjør Polo nysgjerrig.

 

Avslutningsvis, her er en video fra Youtube som viser at isbjørnen kan være menneskets beste venn:

 
Google+