Hva leter du etter?

I pilegrimenes fotspor

Pilegrimsveien fra den franske byen Le Puy-en-Velay til Compostela de Santiago i Spania er populær, men visste du at det også er pilegrimsruter i Norge?  Biblioteket har bøkene om hva du ser langs rutene.

Bibliotekarene Sissel Dahle og Carolyn Fjeld har imidlertid sett nærmere på den fransk/spanske pilgrimsruten og anbefaler hver sin bok

Jesu døtre og andre usannsynligheter av Jóna Hafdis Einarsson

Boken er nyttig for alle som planlegger å gå denne 1500 km lange pilegrimsruten. Her er reiserute med distanse i kilometer for hver etappe, totalt 53 etapper. Bakerst i boken er det en oversikt over disse etappene samt kart som gjør det enkelt å følge med på ruten.

Boken er illustrert av forfatterinnens mann, Fons Brusselmans, med nesten åtti fargefoto. Han vandret sammen med henne. De gikk hver eneste dag, om det regnet aldri så mye. Det ligger ingen religiøse motiver bak vandringen, men absolutt et helseaspekt, og som forfatterinnen skriver: ”Uansett om man går på pilegrimsveien for å sone en dom, ta et sabbatsår som leder eller teste seg selv – uansett hva motivet måtte være, vil det å gå dag etter dag ute i naturen være av det gode”.

Boken er bygget opp kronologisk med ett kapittel for hver dag. Teksten er en blanding av fakta, møter med andre pilegrimer, beskrivelse av fasilitetene på hoteller og herberger, opplevelser av mat, vennskap, natur, vær, terreng, en lunefull og sliten rygg, en snill og omtenksom mann, partner og medvandrer, og av fortellende bilder. 53 gode og vonde dager. Det vonde er forbundet med ryggen til forfatterinnen og blemmene på føttene og betennelse i leggene til Fons. Jeg som selv har gått store deler av vandringen synes det er underlig at de ikke tok en eneste hviledag. De fleste pilegrimer bruker et sted mellom 60 og 70 dager på denne reisen.

Jeg kjenner igjen forfatterinnens beskrivelse av stillheten og naturopplevelsene der man vandret fra tidlig morgen til kveld. Vennskap med andre pilegrimer og gjestfriheten er også gjenkjennelig, og hvor sliten en ble, men hvor fort kroppen kom til hektene. De fantastiske middagene, spesielt i Frankrike, og tilfredsheten med å nå målet. Pilegrimslivet er ikke alltid en dans på roser, og vi får være med på både opp- og nedturene underveis. (SD)

Veien til Santiago av Knud Helge Robberstad

Jeg er veldig glad i å gå fotturer i inn- og utland, og hiver meg over bøker om emnet, særlig hvis det er appellerende bilder i boka. For mange år siden (i 1997) kom boka Veien til Santago : en vandring til Santiago de Compostela av stavangermannen Knud Robberstad ut.

Det er blitt veldig populært å gå pilegrimstur, enten en har en ”åndelig” hensikt eller bare opplevelse og god mosjon. Denne boka tar for seg den mest kjente av alle pilegrimsleder, fra Le Puy i Frankrike over Pyrenéene til Santiago de Compostela i Spania.

Knud Helge Robberstad er utdannet fotograf og formgiver, og det bærer denne boka preg av. Her er flotte fotografier av landskap og bygninger og fine detalj-nærbilder, og en lettlest, personlig tekst av forfatterens opplevelser langs leden, etappe for etappe. Dessuten er boka nyttig for alle som planlegger å gå denne turen; her er utstyrsliste og reiserute med distanse i kilometer og fyldig bibliografi. Anbefales!

Finn og reserver boka

Norsk pilegrimsruter

Det fremste målet i Norge for pilegrimer, var Nidaros. Sigrid Undset er en av dem som i skjønnlitteraturen har beskrevet en slik vandring. Det er mange som har fulgt Kristin Lavransdatter på den reisen. Nettstedet Pilegrim.no har en fin innføring om pilegrimstradisjonen i Norge.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙