Hopp til hovedinnhold

Hypnose

Hypnose

Rett over nyttår, den 4. januar, er det den internasjonale hypnosedagen. Vi starter 2015 med å stille ut bøker og filmer som virkelig kan åpne en annen verden.

Hypnose er myteomspunnet, omdiskutert og blir ofte møtt med skepsis. Den kan være medisinsk behandling, terapi, trylleshow-krydder, smertelindring, fobi-behandlende, angst-dempende og svært underholdende som tema i populærkultur.

Det er det siste vi på biblioteket kan bidra med. Vi har funnet fagbøker, romaner og filmer som tar opp hypnose på en eller annen måte. Du finner utstillingen i bibliotekets tredje etasje, og her er noe av det du kan låne.

 

Bøker

 

Hypnotisørens hemmeligheter av Fredrik Praesto

Forfatteren ønsker med denne boka å gi deg metoder for å nå ditt fulle potensial. Trinn for trinn loser han deg gjennom øvelser og transer ved hjelp av bokens tekst og sin egen stemme på vedlagte CD.

 

Hypnose av Paul McKenna

Paul McKenna er en av verdens mest kjente hypnotisører, og hans TV-show har vært vist blant annet på NRK. Her gir han leserne del i sine erfaringer, og lærer dem å forstå og ta i bruk hypnotiske teknikker som øker aktivitetsnivået, kontrollerer stress og gjør at en oppnår resultater.

 

Selvhypnose av Per Carlenius

Forfatterne innleder med å gi en oversikt over hvordan personligheten fungerer og viser hvordan hypnose kan opprette direkte kontakt med underbevisstheten. Deretter følger en trinn-for-trinn-innføring i selvhypnose som kan være et hjelpemiddel i personlighetsutvikling og til å bli kvitt stress og uvaner.

 

Når kroppen husker det du vil glemme av Solveig Bøhle

Bokklubbens omtale: "I denne boka forteller en rekke mennesker hvordan de opplever det å bli behandlet med kroppsterapi. Bilder fra fortrengte hendelser blir tydelige. De forstår på en ny måte - både med kroppen og med følelsene. Boka tar særlig for seg kombinasjonen av rosenterapi og hypnose. Denne utgaven inneholder nye kapitler om energipsykologisk behandling, og intervjuer med forskere om samspillet mellom hjerne og kropp."

 

Sjelsord av Helge Torvund

Forfattaren tek for seg forholdet mellom poesi og terapi, og om erfaringer med å nytta ord for å framkalla hypnotisk transe i terapeutisk samanheng. I granskinga av samspelet mellom poesi og hypnose viser han at moderne poeter nyttar både gamle og nye verkemiddel i dikta. Den raude tråden i boka er det som får mennesket til å ty til ordet. Forfattaren fokuserar på dei ordmøta der menneske er i endring, der forløysande ord kan skapa meir oversikt over det ein opplever, og der orda opnar nye sjelelege landskap. Forfattaren beskriv boka som eit forsøk på å visa at ein kan øva seg opp til å innta ei haldning som lettare opnar augeblinken for nærleik.

 

 

 

Hypnotisøren av Lars Kepler

Forlagets omtale: "Med kort tids mellomrom blir en far, hans kone og datter funnet brutalt myrdet på to ulike åsteder. Sønnen er så vidt i live. Noen har åpenbart ønsket å utslette hele familien. Da politimannen Jonna Linna innser at det finnes enda et gjenlevende familiemedlem, en søster, forstår han viktigheten av å finne henne før morderen gjør det. For å kunne avhøre sønnen tar Joona Linna kontakt med legen Erik Maria Bark. Han overtales til å hypnotisere gutten. Dermed bryter Bark et gammelt løfte om aldri mer å praktisere hypnose, og en skremmende kjede av hendelser settes i gang."

 

Hypnotizing Maria av Richard Bach

Barnes & Nobles omtale:

"Flight instructor Jamie Forbes guides a woman to landing her plane safely after her husband loses consciousness, then flies on to his own destination unimpressed by his act...flight instructors guide students every day. Only after she tells reporters that a stranger appeared in an airplane alongside hers and hypnotized her into landing, and after he meets his own guiding stranger does he solve the bigger mystery: how each of us creates, step by step, what seems to be the solid world around us. The best mysteries are the ones whose answers lie in front of us, in plain sight. The best solutions are those moments when all of a sudden we realize what we've known all along."Les hele omtalen her.

Hypnotisert av Gayle Lynds

En kvinnelig stjerneadvokat får livet snudd på hodet i løpet av et øyeblikk. En topphemmelig FBI-agent prøver å løse et vanskelig oppdrag. De er på sporet av den samme sannheten og avdekker topphemmelig informasjon som igjen kan sette fyr på den kalde krigen.

 

Molly Moons utrolige bok om hypnose av Georgia Byng

Hittebarnet Molly bor på det begredelige barnehjemmet Hardwich House. Der regjerer den grusomme, hårete Miss Adderstone, som tvinger Molly til å vaske toalettene med tannbørsten sin. Men Molly finner en mystisk gammel bok om hypnose, og som ved et trylleslag blir livet hennes forandret. Hun oppdager at hun har en spesiell kraft som får folk til å gjøre akkurat det hun vil. Snart har hun Miss Adderstone helt i sin makt, og kan planlegge sin dristige flukt fra barnehjemmet. Dette er den første boka om Molly Moon.

 

 

 

 

Filmer

Donnie Darko

Fritt fra Wikipedia og eget minne: Donnie Darko er en dramathriller og fantasyfilm, skrevet og regissert av debutanten Richard Kelly. Hovedrollen spilles av Jake Gyllenhaal. Filmen ble raskt ansett som en kultfilm.

Filmen blander elementer fra en mengde sjangere, deriblant science fiction, skrekk, drama, mystery, kunstfilm og high school-komedie.

Handlingen sentrerer rundt Donnie Darko, en 16-årig schizofren og svært intelligent gutt. En natt blir han kalt ut av huset av den uhyggelige, nesten 2 meter høye kaninlignende skapningen Frank, som forteller ham at verden vil gå under om 28 dager, 6 timer, 42 minutter og 12 sekunder. Mens Donnie er ute av huset, krasjer en flymotor gjennom taket til rommet hans.

Filmen fortsetter med å fortelle hva som hendte disse 28 dagene. Og så blir Donnie hypnotisert hos terapeuten.

 

The Manchurian candidate

Dette er en amerikansk krigsfilm fra 1962.

Under Koreakrigen kidnappes en gruppe amerikanske soldater av sovjetiske soldater, som fører fangene til Mandsjuria i Kina der de blir utsatt for hjernevask (eller hypnose!) av kinesiske psykologer. Ikke for å røpe noe. Filmen har Frank Sinatra, Janet Leigh, Lawrence Harvey og Angela Lansbury i rollene. Det ble laget en ny versjon i 2004 med bl.a. Meryl Streep og Denzel Washington.

 

 

Shallow Hal

Platekompaniets omtale: "Jack Black er Shallow Hal, en overfladisk skjørtejeger som - takket være en improvisert hypnose av selvhjelpsguruen Tony Robbins - ikke forstår at den fantastisk vakre kjæresten hans (Paltrow) faktisk er en 130 kilo tung og ikke fullt så stilig dame."

Platekompaniet anbefaler denne filmen som hjertevarm og en stor kjærlighetshistorie, men jeg slutter meg virkelig ikke til det. Den er heller kynisk, korttenkt og får deg til å riste på hodet, men den er litt morsom også. Men Hal er på en måte hypnotisert, så den er med her!

 

Zoolander

Denne, derimot, er kjempemorsom. Det er en av filmene der samarbeidet mellom Ben Stiller og Owen Wilson glitrer med humor, varme, og skuespillernes totale mangel på selvhøytidelighet. Stiller spiller en steindum modell som kommer i trøbbel med mafia og statsoverhodet, og på et tidspunkt blir offer for hypnose som gjør ham til en iskald morder. Men det går bra, altså.

 

Serenity

En annen film der hypnose gjør en hovedperson til en iskald morder, men her er settingen en ganske annen. Joss Whedons Firefly-serie på kansellert etter bare en sesong, noe jeg selv synes er det groveste overtrampet noensinne gjort mot en TV-serie. Men Whedon fikk midler til å avslutte serien med brask og bram, og laget denne sci-fi spillefilmen sammen med alle de opprinnelige skuespillerne. Den er utrolig bra. Whedons humor og blikk for karakterer er på sitt beste her, og det er dessuten noen veldig ekle menneskeetende mennesker, samt verdens tøffeste tynne lille dame, River, som altså er hypnotisert av og til.

Google+