Hopp til hovedinnhold

Hvorfor er bergenserne blitt som de er?

Bryggen i Bergen (Wikimedia Commons)

Hvordan har historien skapt bergenseren? Les Morten Hammerborgs bok om hjembyen Bergen og forstå mer.

Fra dag null har jeg levd med bergensere tett på livet, men etter å ha lest Morten Hammerborg sin bok, skjønner jeg at bergenserne i min nærhet ikke har vært hardt angrepet av det bergenske særpreget.

Saklig og underholdende

Denne boka er en praktfull historisk gjennomgang av Bergens historie, med den overordnede problemstillingen: Hva er det som har skapt bergenseren, slik vi kjenner ham/henne? Boka makter å være hundre prosent saklig og historisk korrekt, samtidig som den er hundre prosent underholdende. Det skyldes emnet for boka.

Bergenseren av Morten Hammerborg

Jeg tror ikke jeg har ledd høyt av en eneste bok av Universitetsforlaget før, men det skjedde flere ganger da jeg leste denne. Eksemplene på bergenske uforståeligheter er lang i denne boka, ofte underholdende, noen ganger rystende, som når byen omfavner folk som åpenbart har svin på skogen. Et spørsmål som ofte meldte seg underveis i min lesning var om det ikke er noen voksne hjemme i Bergen, for jeg satt ofte småfnisende til utslagene av lokalpatriotisme.

1814 var en katastrofe

Hammerborgs grunnleggende påstand er at 1814 var starten på en lang nedtur for Bergens posisjon. Norge ble i 1814 organisert etter fransk modell, hvor alt skulle utgå fra et sterkt sentrum (Christiania).

I 1814 var Bergen landets største og viktigste by, men de neste 200 årene har det offentlige sprøytet penger inn i Christiania/Oslo, og Bergen blitt redusert til bare en by i Norge.

Det er her kimen til det helt spesielle Oslo-agget i Bergen kommer fra, ifølge Hammerborg: I motsetning til nummer to-byene Aarhus og Göteborg, har Bergen en gang vært størst og viktigst. Det er en to hundre år lang misforståelse at byen skal styres fra Oslo, og derfor klamrer bergenseren seg til alle tegn på selvråderett, enten det er Nystemten eller å lage furore over hva det står på stasjonsskiltet på byens jernbanestasjon. 

Les, le og klem en bergenser du kjenner.

Ja, forresten: Stavanger nevnes i forbifarten, jeg tror det er to ganger, i boka. Akkurat som Oslo ikke forholder seg til Bergen, forholder ikke Bergen seg til Stavanger som noe annet enn en hvilken som helst by.

Lån Morten Hammerborgs bok Bergenseren på Sølvberget.

Google+