Hopp til hovedinnhold

Helt konge! (og dronning)

Dronning Elizabeth II av Storbritannia

Dronningen lever i beste velgående: Ingen har regjert Storbritannia lenger enn dronning Elizabeth II. Vi markerte det med egen konge-øy i første etasje.

Dronningen har sittet på tronen siden 6. februar 1952, mer enn 63 år. Hun er dermed den monarken i Storbritannia med lengst regjeringstid, mer enn selveste dronning Victoria (styrte 1837-1901). Selv om det britiske imperiet har forsvunnet, er Elizabeth II fortsatt dronning for 16 av Commonwealth-statene.

Kongelige er takknemlig materiale for diktere. De er både mektige, opphøyde, mystiske og kontroversielle. I første etasje har vi samlet de beste filmene og bøkene om kongelige, fra Eirik Blodøks til Harald V. Les for eksempel Spartacus sin serie om de norske middelalderkongene, eller Tor Bomann-Larsens kritikerroste serie om kong Haakon VII og dronning Maud. Vil du lese om den britiske dronningen, kan du låne Elizabeth: Her life in our times av Sarah Bradford. (Og mens du er på det sporet, les også Inger Merete Hobbelstads fine skyggeportrett av dronningen i Dagbladet.)

Mange har diktet om konger. Her er den beste sangen om kongelige; "Victoria" av The Kinks:

 

Dette er noen av titlene på konge-øya:

 
Google+