Hopp til hovedinnhold

Hele Rogaland elsker Falkeid

Failkeid

Utvalgte dikt av Kolbein Falkeid ble delt ut gratis i 2013. 

Leseprosjektet Hele Rogaland startet som et rent Stavanger-prosjekt i 2008 som en del av Gjestfrihetens kunster på Sølvberget, Stavanger kulturhus. Med bakgrunn i suksessen med Hele byen leser gjorde man i 2010 prosjektet regionalt. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur.

Falkeid

I 2012 var det  Utvalgte dikt av Kolbein Falkeid som ble trykket opp i minst 40.000 eksemplarer for å deles ut gratis til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Alle kan stikke innom sitt lokale bibliotek og hente ett eller flere gratiseksemplarer. Dette var første gang lyrikk er med i Hele Rogaland leser, og det er ekstra spennende siden Kolbein Falkeid er en av våre største samtidslyrikere.

Gratis bok

Lørdag 22. september var det lange køer utenfor Sølvberget da forfatteren signerte boken. Falkeid fylte også Breitorget til randen da han var en del av Kapittel-festivalen. Per 23. september var det delt ut over 10 000 eksemplarer av boken via Sølvbergets biblioteksavdelinger. 

Priser

Kolbein Falkeid (f. 1933 i Haugesund) debuterte med diktsamlingen Gjennom et glass-skår i 1962 og har siden skrevet en rekke diktsamlinger. Han har mottatt flere priser for forfatterskapet. Falkeid ble tildelt Herman Wildenveys poesipris for sitt forfatterskap under Wildenvey-dagene i Stavern sommeren 2001 og fikk Brageprisen (hedersprisen) i 2011. Falkeid har nådd et stort publikum ikke bare med egne bøker, men også i kraft av samarbeidet med vise-rockgruppen Vamp, som har satt musikk til flere av tekstene hans. Utvalgte dikt er redigert av Paal-Helge Haugen.

 Sjekk hva vi har tilgjengelig av Kolbein Falkeid på biblioteket i Stavanger .

Høydepunkter

Utvalgte dikt (utgitt i 2005) inneholder høydepunkter fra forfatterskapet og gir leseren en god oversikt over Falkeids rike diktunivers. Her finnes både alvorlige og spøkefulle dikt, lange dikt på flere sider, men også korte dikt på et par linjer, for eksempel Jeg finner nok frem:

Døden er ikke så skremmende som før.
  Folk jeg var glad i
  har gått foran og kvistet løype.
  De var skogskarer og fjellvante.
  Jeg finner nok frem.

Samarbeid

Hele Rogaland leser er et samarbeid mellom Sølvberget, Stavanger Kulturhus, Rogaland fylkeskommune, LO Rogaland og Næringsforeningen i Stavanger-regionen. SpareBank 1 SR-bank og Nasjonalbiblioteket støtter prosjektet økonomisk.

Lydbok

Boka blir også tilgjengelig som lydbok i kampanjeperioden. Denne gang har vi et samarbeid med CappelenDamm sitt lydbokforlag, som gjør boka tilgjengelig for streaming på Ordflyt.no. Der blir den tilgjengelig både for PC og ymse nettbrett og smarttelefoner, enten via ordflyt.no eller gjennom appen som fins for Android og iPhone m.m.

Tidligere titler i prosjektet:

  • 2008: Arild Rein: Kaninbyen
  • 2009: Kielland: Fortuna
  • 2010: Risa: M. Kanne & Søn
  • 2011: Lene Ask: Hitler, Jesus og farfar

Foto: Hans Jørgen Brun
Her er en video fra Kapittel-opptredenen på Breitorget:  

Hele Rogaland leser Falkeid

  • 13. sept. kl. 12.00: Bokprat om Falkeid i Kulturbiblioteket
  • 22. sept. kl. 12.00: Møt Falkeid og få signert ditt eksemplar på Sølvberget.
  • 22. sept. kl. 20.00: Falkeid og Bjørnstad

Stig Beite Løken

Telefon, arbeid: 51516874

Telefon, mobil: 92828482

E-post:Stig.Beite.Loken@rogfk.no

Kontakperson ved Sølvberget: Kulturhussjef Marit Egaas - 908 53 123

Google+