Hopp til hovedinnhold

Fremtid til utlån

Fra en av promo-plakatene til TV-serien Westworld

BOK, FILM OG TV: "Kva er eit menneske utan framtida?", spurte Olav Duun. Tre av høstens mest omtalte utgivelser ser fremtiden i lys av kunstig intelligens og drømmen om evig liv.

Kunstig intelligens og evig liv

Zero K av Don DeLillo, Homo Deus av Yuval Noah Harari og HBO-serien Westworld er tre av høstens mest omtalte og kritikerroste utgivelser. Fellesnevneren for alle er at de ser fremtiden i lys av kunstig intelligens og drømmen om evig liv.

Westworld    

Du husker kanskje Truman Show? Filmen hvor Truman Burbank (spilt av Jim Carrey) har vokst opp i de virkelighetstro kulissene til et reality-show som er den eneste virkeligheten han kjenner. I Westworld er Truman erstattet med AI'er skapt for å tilfredsstille menneskets behov i en gedigen fornøyelsespark. Men i likhet med Truman begynner de etter hvert å stille spørsmål som bryter ned murene mellom det kunstige og det virkelige.

 

Homo Deus. A Brief History of Tomorrow

A breathless, compulsive inquiry into humanity’s apocalyptic, tech-driven future." - The Guardian
Homo Deus. A Brief History of Tomorrow er oppfølgeren til den kritikerroste bestselgeren Sapiens. A Brief History of Humankind.

Dette er populærvitenskap på sitt beste. I sistnevnte guider Harari oss gjennom menneskehetens historie frem til i dag. Mens oppfølgeren Homo Deus er en slags profeti om hvordan mennesket ved hjelp av teknologier som kunstig intelligens kommer til å forfølge drømmen om evig liv.

Zero K

DeLillo er den preapokalyptiske romanens mester, den litterære hovedkartleggeren av de dehumaniserte stedene verden i dag er på vei til. Han nærmer seg toppen av sin karriere med Null K. - Dallas Morning News
I Don DeLillos Zero K (nylig oversatt til norsk) har milliardæren Ross Lockhart skapt et senter der nylig avdøde kropper fryses ned i håp om en dag å gjenoppstå som udødelige.

Gyldendal skriver at Don DeLillo anses for å være en av de største nålevende romanforfatterne i USA, og med Null K setter han på forførende og spektakulært vis det mørke i verden – terrorisme, flom, brann, hungersnød og sykdom – opp mot skjønnheten og menneskeligheten i hverdagen vi alle lever i.

 

Fremtid til utlån 

I 3. etasje har vi nå stilt ut bøker som på forskjellige måter ser for seg fremtiden. 

På biblioteket kan du til og med låne fremtiden! #sølvberget #lesetips #framtid #future

Et bilde publisert av Stavanger bibliotek (@stavangerbibliotek)

Google+