Hopp til hovedinnhold

Fotball-VM i Brasil!

Fotball-VM i Brasil!

Hurra for VM! Vi har stilt ut mye litteratur om både sporten og landet. Du finner passende litteratur på hele huset - i 1. etasje, Kulturbiblioteket, Faktabiblioteket, Madla bibliotek og Barnebiblå.

Den 12. juni braket det løs i Rio de Janeiro - det er verdens 20. verdensmesterskap i fotball. Sist Brasil huset arrangementet var i 1950, og det er store forventninger til vertslandet. Brasil har blant annet oppgradert sin fotballstadion, Maracanã, med plass til over 87 000 tilskuere. Det er ikke bare fryd og gammen i befolkningen - men Brasil håper at resultatene kan blidgjøre kritikerne.

last ned (1)

Litt om kvalifiseringene, og vi stjeler uforbeholdent fra Wikipedia:

Brasil var automatisk kvalifisert som vertsland, alle andre land - inkludert regjerende verdensmester Spania - måtte gjennom en kvalifiseringsrunde, som i enkelte deler av verden startet allerede i 2011. Bosnia ble eneste debutant, mens Belgia gjorde et sterkt comeback etter noen år på sidelinjen ved å vinne sin kvalifiseringsgruppe klart. Sett med nordiske øyne ble kvalifiseringen en skuffelse: for første gang siden 1982 ble det et VM- eller EM-sluttspill uten nordisk deltakelse, på tross av at Sverige, Danmark og Island kom på 2. plass i sine kvalifiseringsgrupper.

I Sør-Amerika skjedde det noen klare endringer siden forrige VM: Paraguay, som gjorde det sterkt i forrige VM, havnet på sisteplass i kvalifiseringen, mens Colombia, som ikke hadde vært i VM siden 1998, igjen hadde fått et sterkt lag og ble gruppetoer. Uruguay, som kom på 4. plass i forrige VM, måtte på sin side gjennom play-off for å kvalifisere seg. Dette var den fjerde VM-kvalifiseringen på rad hvor Uruguay spilte play-off. Her vant de en klar seier og ble med det det siste av de 32 lagene som ble klare for VM.

 

Norge er altså ikke med - for de av oss som har ligget for lenge i solen. Men selv ønsker jeg nykommeren Bosnia et spesielt lykke til.

Bøker om Brasil og fotball

I Sølvbergets tredje etasje har vi stilt ut en del av de bøkene som kan relateres til VM, og det er bare å spørre oss om flere!

 

Fotball-VM av Øyvind Steen Jensen:

Boka presenterer VM-historien, fra Uruguay vant det første mesterskapet på egne baner i 1930, til Frankrike gjorde det samme i 1998.

 

 

 

 

Brasil i sol og skygge av Arne Halvorsen. Boka ble utgitt i år. Bokhandelen ARK skriver:

"Nå snakker vi om Brasil! Fotball-VM i 2014, olympiade i 2016 og nybakt supermakt. Her skjer ting fort. Brasil er verdens femte største i utstrekning, verdens femte mest folkerike og snart den femte største økonomien. Vi kjenner Brasil som fotball-landet, samba- og karneval-landet, landet med de mange favelaene og de kriminelle bandene, og vi kjenner den mektige Amazonas-floden. Nå registrerer vi også hvordan president Lula og hans etterfølger Dilma har løftet 30 millioner brasilianere ut av den knugende fattigdommen og samtidig satt Brasil på det verdenspolitiske kartet. Brasil har lenge vært kjent og elsket blant norske sjøfolk, eventyrere og gründere. Nå seiler landet opp som turistland og som satsningsland for norsk næringsliv. Journalist Arne Halvorsen har skrevet boka. Den tidligere Viking-spilleren har stått for utallige reportasjer fra Brasil, og det er ingen stor overraskelse at sambafotballen har fått stor plass."

Brasil - kjempen våkner av Torkjell Leira er nok en nyutgitt bok. Forlaget skriver:

"Brasil i vårt årtusen er et gigantisk sosialt, økonomisk og politisk eksperiment. Brasil gikk inn i det 21. århundre som en irrelevant koloss i Sør-Amerika. Mest kjent for samba, fotball og karneval. Men nå er det nye tider. Kjempen Brasil har våknet. 
I dag har Brasils verdens sjette største økonomi. Fattigdommen er halvert. Avskogingen i Amazonas er rekordlav. For første gang i historien har landet en kvinnelig president - og Brasil skal arrangere både fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016. 
"Brasil - Kjempen våkner" er en smart, humørfylt, detaljrik og engasjerende dokumentarbok - en variant av den klassiske reiseberetningen med vekt på innsikt, kunnskap og fakta. Torkjell Leira, en av Norges fremste Brasil-kjennere, forteller om det moderne Brasils kultur, økonomi, politikk, miljø og religion. Han tar oss blant annet med til metropolene Rio og São Paulo og til fjerntliggende landsbyer i Amazonas, og han presenterer Brasil gjennom en mosaikk av samtaler, intervjuer refleksjoner og analyser."

Culture and customs of Brazil av Jon S. Vincent

En god dag for fotball:

I denne boken har Aslak Sira Myhre valgt utdrag fra de fotballbøkene som har gjort størst inntrykk på han. Du kan blant annet lese om når fotball blir en kamp på liv og død, hvorfor brasilianerne elsker Garrincha høyere enn Pelé, religionskrigen Old Firm mellom Celtic og Rangers, spansk fotball og fenomenet "morbo", Diego Maradona og Paul "Gazza" Gascoigne, hvordan det er å være supporter i Japan, hvorfor mange amerikanere hater soccer og ManUs utvikling fra idealistisk fotballklubb til storkonsern.

Og to av fotballfilmene våre:

A decade of great goals - en dokumentar med en samling av noen av de største fotballøyeblikkene.

Learn to play the Brazilian way - tittelen er selvforklarende.

 

Fotball på Madla bibliotek

Er du ung og interessert i fotball, eller en forelder som vil at din unge SKAL være det?

Madla bibliotek har stilt ut sine fotballbøker for ungdom:

Fotballguiden av Viggo Strømme, 2014

Tanum skriver i sin omtale: På veien til å bli toppfotballspiller finner du ut før eller siden hvem som er den viktigste aktøren i ditt eget fotballiv. Det er ikke treneren eller foreldrene dine. Det er deg selv. Derfor er det så viktig å forstå at det er du selv som må være flink til å planlegge, til å være forberedt til treninger, kamper og det som kreves av deg. Treningene med laget ditt er ofte preget av generell trening og øvelser samt spill og forberedelser til kamper. Det er lite fokus på individuell oppfølging og behov. I denne boka får du mange tips og råd til hvordan du kan lykkes som fotballspiller på toppnivå, og konkrete forslag til øvelser, treningsprinsipper, kosthold, planlegging og forberedelser. Boka er rettet mot deg som er mellom 15 og 19 år, og som ønsker å nå toppfotballspill. Samtidig er boka også for og til deg som er trener, og som har spillere som har ambisjoner om det samme.

 

Fotballhistorier av Harald Henmo, 2012

Forlaget skriver: Dette er boken for alle som elsker fotball, og de som kommer til å gjøre det! Morsomme, viltre og rare historier og hendelser fra fotballens verden - på og utenfor banen. Felles for dem alle er at de faktisk er sanne! Her får vi svar på f.eks.: Hvorfor spiller ikke Norge som Brasil? Hva i all verden er det med fotballdommere? Hvordan kan man bli skadet av å pusse tennene? Hvilken landslagstrener ble arrestert for heksekunst? Hvorfor er Barcelona og Real Madrid så sinte på hverandre?

 

 

God i mål av Ola By Rise, 1998

Kjente idrettsutøver gir råd og tips om idretten sin. De formidler erfaringer og forteller om teknikk, trening, følelser og problemer - og hva som må til for å bli god. Endelig en bok for fotballkeepere! Ola By Rise, forhenværende landslagskeeper og Rosenborgspiller, byr på en engasjert og lærerik bok om det å stå i mål, om alt fra trening til motivasjon. Målgruppen er målvakter i alderen 10-14+, og trenerne deres. Endelig en bok for keeperen - fotballens glemte utøver. Mange trenere har lite peiling på det å stå i mål, og keeperen må derfor ofte prøve og feile på egen hånd. Denne boka kan gi unge målvakter mye av den hjelpen de trenger for å utvikle seg videre. Den har mer enn 140 instruerende bilder, en rekke treningsøvelser og forklaringer som det er mulig å forstå. Ola By Rise har selv følt problemene på kroppen som ung. Han kan fortelle deg hvorfor ting går galt iblant - og hva som skal til for å bli bedre. Boka er tilegnet alle som liker å stå i mål, eller kjenner noen som har en keeperdrøm. (Uttalelsen er fra forlaget.)

 

Fotball av Francoise de Guibert, 2007

Boka er del av serien Mine små leksikon. Boka handlar om fotball, og du kan m.a. lese om fotballaget og -banen, ustyr, kva dei forskjellige spelarane skal gjere på banen og kva dommaren gjer.

 

 

 

 

Fortellingen om Christiano Ronaldo av Tom Stalsberg, 2010

Ronaldo ble skadet, men har visst friskmeldt seg til Portugals første kamp, så vi tar med en faktabok om ham. Denne boka forteller om ham fra han begynte å spille fotball som 4-åring hjemme på Madeira til han som voksen spiller for Real Madrid og på det portugisiske landslaget.

 

 

 

Brasilianske forfattere på kulturbiblioteket

Blir det litt mye fotball? På kulturbiblioteket i andre etasje finner du utstilt skjønnlitteratur av brasilianske forfattere som tar deg meg på litterære reiser til Brasil. Brasil var æresgjest på bokmessa i Frankfurt i 2013, og det har vært en økende satsing på og interesse for brasiliansk litteratur. Du kan lese mer om dette i NRKs reportasje fra bokmessa i fjor. Flere unge brasilianske forfattere har blitt oversatt til skandinaviske språk, og Gyldendal gir i år ut to unge samtidsforfattere på norsk; Michel Laub og Daniel Galera.

Michel Laubs roman Fallet. Dagboknotater er allerede på plass på Sølvberget, mens Daniel Galeras romanArvens ansikt kommer i oktober 2014.

Slik beskriver forlaget Laubs roman:

Fallet.-Dagboknotater_productimage

"En bestefar som overlevde Auschwitz, en far med Alzheimer og et barnebarn som definerer livet sitt etter en obskur hendelse fra skoledagene. En fortelling om et land og generasjoner.

Brasilianske Michel Laubs hovedanliggende er de følelsesmessige bristene som oppstår i forhold. Fallet. Dagboknotater  går igjen og igjen tilbake til et nøkkeløyeblikk i fortellerens ungdom,  og knytter det langsomt til større spørsmål om hvordan familien hans har håndtert minner og glemsel.

Vi får aldri vite navnet til fortelleren i Laubs roman. Han er en mann sent i trettiårene eller tidlig i førtiårene og er gift med sin tredje kone, som han venter barn med - får vi vite på bokens siste sider. Det er til dette ufødte barnet han forteller historien. Eller, for å være nøyaktig, historiene. Minner er sentrale i en del av romanen, knyttet til fortellerens far. Halvveis i boken oppdager vi at han har fått diagnosen Alzheimer. Dette retter også et skarpt søkelys mot spørsmålet om fortellingene vi bestemmer oss for å fortelle om oss selv, og om andre. Laub blander elegant disse tre elementene - høsten, Auschwitz og Alzheimer - for å stille spørsmål om identitet og tilgivelse."

 

Ellers er nok den mest kjente brasilianske forfatteren Paulo Coelho, og på kulturbiblioteket kan du lese Coelho på flere språk, både på originalspråket portugisisk, men også oversatt til spansk, engelsk og norsk.

 

Batista

En annen anerkjent forfatter er Jorge Amado (1912-2001). Romanene hans er oversatt til en rekke språk, og han har ifølge SNL.no vært «den forfatter som sterkest har bidratt til å gjøre omverdenen kjent med Brasils kulturelle egenart og manfold». På kulturbiblioteket finner du Amados romaner både på norsk og portugisisk. 

 

 

 

 

 

Også Brasil har sin store 1800-tallsforfatter, og hvis du vil orientere deg bredt i det brasilianske litteraturfeltet, er nok dette stedet å starte. Joaqium Maria Machado De Assis, eller bare Machado De Assis (1834-1904) er Brasils store 1800-tallsforfatter. Forlaget Ka ga i 2013 ut romanene hans på norsk, med et forord av Susan Sontag. På kulturbiblioteket finner du begge utgivelsene, Dom Casmurro (1880) og Brás Cubas’ posthume memoarer (1889).  

Slik beskriver Ka Forlag de to romanene:

”Ærlighet er en død manns fremste plikt,” skriver fortelleren i Brás Cubas’ posthume memoarer. Rikmannen Brás Cubas er død, men er samtidig en

ka-forlag-machado-deassis-bras-cubas-forside

av verdenslitteraturens mest levende skikkelser. Hinsides graven utfordrer han leseren til å forholde seg til sitt uheroiske liv. I et tidvis fragmentarisk og lattervekkende, tidvis dypsindig språk blir vi kjent med en mann med stor forfengelighet, halvhjertede politiske ambisjoner og en rad don quijotiske innfall. Susan Sontag skriver i bokens forord: ”Jeg kjenner kun ett eksempel innen den fengslende sjangeren diktet selvbiografi som garanterer for dens ideelle og – slik det viser seg – komiske virkeliggjørelse, og det er mesterverket Memórias pósthumas de Brás Cubas.

 

 

 

ka-forlag-machado-deassis-dom-casmurro-forside

"Som så mange andre store romaner fra 1800-tallet, utforsker Dom Casmurro temaene ekteskap, utroskap og sjalusi. Det særegne ved Machados roman, og det som gjør den til en så stor leseopplevelse, er dens eksentriske og vilt uforutsigbare språk og form. Når den aldrende Dom Casmurro av kjedsomhet bestemmer seg for å skrive sine memoarer, åpnes langsomt en avgrunn av uoppgjort raseri og fortvilelse; et sinn i dyp nød. Dom Casmurro er en oppvisning i ironi og språklig mesterskap, men mye mer enn det. Det er en historie om kjærligheten og dens hindringer, om falskhet og selvbedrag, og om minnets manglende evne til å tilpasse livets begynnelse til dets slutt."

 

 

 

 

 

Bøker som lukter garderobe!

Åsmund Ådnøy i 1. etasje har laget en nettartikkel med lesetips fra sportens verden. Fotball er selvfølgelig også med:

1982_listitem

Dag Solstad/Jon Michelet, "VM i fotball 1982":

I 1982 var jeg seks år gammel, så jeg kan ikke si at jeg husker noe fra det mesterskapet. I mange år var denne boka min eneste inngangsport til den VM-turneringen. I dag er det lett å glemme at Solstad og Michelets bok var noe av et pionerarbeid da den ble utgitt. I dag kan du se direktesendt fotball hver dag hvis du vil, for ikke å snakke om Youtube-klipp. Det skrives og snakkes om fotball hele tiden. Jeg har sett mye av 1982-VM på nettet, men vender likevel tilbake til boka. Jeg liker Solstad best, kanskje mest fordi jeg ikke deler Michelets dype fascinasjon for Brasil. Og jeg liker Solstad sine kritiske og presise formuleringer, blant annet om hvordan fotball skal spilles. Boka anbefales alle som husker VM 1982, og alle oss som ikke gjorde det. 

 

 

Stamping-grounds_listitem

Charlie Connelly, «Stamping grounds»:

Det finnes drøssevis av bøker om de store lagene. Dette er ikke en av disse. Charlie Connelly forelsker seg i landslaget til Liechtenstein og blir besatt av dette lille alpelandet. Han følger laget i tykt og tynt gjennom hele kvalifiseringen til VM i 2002, og minnes nok fortsatt godt da Liechtenstein nesten scoret mot Israel. En feelgood fotballbok om at det viktigste er å delta. 

 

 

 

 

Inverting-the-pyramid_listitem

Jonathan Wilson, «Inverting the pyramid»:

Jonathan Wilson har skrevet en virkelig bibel om fotballtaktikk. Han har gått gjennom alle store endringer i fotballtaktikk fra møljene i fotballens spede barndom på 1800-tallet, via Ungarn på 1950-tallet og til playmakerens nye rolle på 2000-tallet. Og Wilson skriver godt; forklarer hvordan og hvorfor endringene skjedde på en forståelig måte. En bok man lærer masse av!

 

 

 

Fotball-i-sol-og-skygge_listitem

Eduardo Galeano, «Fotball i sol og skygge»:

Den uruguayanske forfatteren og skribenten Eduardo Galeano har skrevet den ultimate boken om kjærligheten til fotballen. Dette er boka du tar frem når du trenger litt trøst etter laget ditt har tapt en viktig kamp og i affekt sier til deg selv at du aldri skal se fotball igjen. Fotballterapi i behagelige doser. 

 

 

 

 

God ball!

 

 

150px-Maracana_Stadium_June_2013

Google+