Hva leter du etter?

Forfattere som også er kjent for noe annet

Visste du at mange forfattere også driver med, eller har drevet med noe annet? Eller hva med at kjente musikere og skuespillere gjerne også har skrevet noen bøker, eller startet karrieren som forfatter? I første etasje på Sølvberget kan du nå finne en hel utstilling dedikert til bøker skrevet av forfattere som også har gjort noe annet. Kanskje får du noen store overraskelser? Det gjorde vi.

David Walliams

David Walliams er en av de best selgende og mest lånte barnebokforfatterne i verden. Siden debuten hans i 2008 har han solgt mer enn 35 millioner bøker, og bøkene har blitt oversatt til 53 språk. Fire av bøkene hans; Mr. Stink, Gutten i kjolen, Gangsterbestemor og Bestefar på rømmen er dessuten filmatisert. Walliams’ bøker er morsomme, rare, og ofte litt absurde. Barn som blir mobbet eller ikke passer så godt inn er heltene i bøkene hans. Disse barna må ofte stå opp mot vanskelige voksne, som ikke helt forstår hva som egentlig foregår. Flere av bøkene har dessuten fantastiske elementer. Når man vet dette kommer det kanskje ikke som en overraskelse at Walliams ofte sammenlignes med selveste Roald Dahl.

Men Walliams sin karriere startet på ingen måter med debuten i 2008. Da hadde han nemlig allerede produsert og spilt i komedieserien «Little Britain». Dessuten har han spilt i flere filmer, deriblant «Dinner for Schmucks» hvor han spiller mot store stjerner som Steve Carell og Paul Rudd. Walliams har også drevet med teater, selv på prestisjefylte West End.

Kanskje visste du allerede at Walliams er et mutlitalent? Det gjorde ikke jeg! Jeg kjenner godt til arbeidet hans i Little Britain, og er stor fan av hans litterære karriere. Jeg visste at forfatteren het David Walliams, men visste ikke hvordan han så ut. Jeg visste hvordan Little Britain forfatteren så ut, men ikke hva han het. At de er én og samme person var en skikkelig overrakselse!

Demontannlegen (2015)

Alfie hater å gå til tannlegen, og blir skremt når han møter hun som har overtatt tannlegekontoret. Ei skremmende dame, med svarte øyne, helt hvite tenner. Hun deler ut sukkerfritt godteri, og tannkrem som brenner gjennom stein. Men så finner Alfie ut at noe langt farligere skjer… Vanligvis får barn penger når de legger en mistet tann under puta, men nå våkner de til døde dyr eller en gamle tånegler i stedet! Alfie må prøve å finne ut hvem det er som skremmer barna, og samtidig sørge for at han får fortsette å bo hos faren sin.

Anbefaling: Walliams leser inn sine egne lydbøker på engelsk, de er utrolig morsomme!

J.J. Abrams

Ja, vi tuller ikke! DEN J.J. Abrams—han som har regissert og skrevet filmmanuset til de nye Star Wars, produsert Star Trek (2009), og dessuten produsert og skrevet flere episoder av, og komponert musikken til, tv-serien Fringe. Et multitalent, altså. Jeg kunne nesten ikke tro mine egne øyne da jeg snublet over en bok i hans navn. Enda mindre kunne jeg tro det da jeg oppdaget hva slags bok det var! En roman ulik noe annet.

Utenom den mystiske boka jeg oppdaget har Abrams vært med på å skrive flere romaner basert på Star Wars, og flere tegneserier. Mens Walliams har skrevet om tannleger, og frykten for dem, hadde Abrams i utgangspunktet tenkt å bli tannlege. Foreldrene hans var begge i filmbransjen, og han endte (heldigvis) opp med å følge i deres spor trass i sin originale plan.

S.

Denne boka er altså et samarbeid mellom Abrams og den amerikanske forfatteren Douglas Dorst. Den er helt utenom det vanlige, vanskelig å beskrive. En professor og en litteraturstudent er begge spesielt interessert i forfatteren V.M. Straka som har skrevet «Ship of Thesus». Hvem forfatteren er er et absolutt mysterium, ingen kjenner vedkommendes egentlige identitet, men det florerer en masse teorier om den. Professoren og litteraturstudenten studerer samme bok for å oppdage identiteten, altså samme eksemplar av boka «Ship of Thesus», og en diskusjon oppstår i margen av boka. Dette er altså to bøker i ett! Vi får lese romanen skrevet av (fiktive) V.M. Straka, og kan også lese notatene mellom professor og litteraturstudent i margen. Selve eksemplaret er originalt (stjålet?) fra et bibliotek, men selv som bibliotekar kan jeg ikke sørge for mye over dette, når ideen er så original og spennende. En krim for litteraturelskere og litteraturvitere! Den mest innovative boka jeg har lest.

Hvis det var vanskelig å skjønne helt hvordan denne boka ser ut, ta en titt på dette: https://www.youtube.com/watch?v=FQmn1BMdZ6M&t=29s Eller kom innom biblioteket og se selv!

Andrea Bræin Hovig

I Hovig finner vi nok et multitalent. Hun startet karrieren sin som skuespiller ved Det Norske Teatret, fortsatte ved Nationaltheatret, og har også spilt i musikaler på Oslo Nye Teater. Etter en karriere som musikalskuespiller er det kanskje ingen overraskelse at Hovig har gitt ut et album, men hun har altså også gitt ut fire bøker. Tre av disse er skrevet for barn og den fjerde for ungdom. Skuespillerkarrieren har også bragt henne til lerretet. Hun har blant annet spilt i tv-seriene Mammon, Berlinerpoplene og Presten samt filmene Disco, En Affære og De gales hus.

Vanessa Svartmo

Tenåringen Vanessa Svartmo har hatt en åpenbaring. Hun er kloden Tellus' mest ulykkelige menneske. Banna bein. Vanessa bor sammen med moren i Oslo. Hun har nettopp innsett at hun er helt nederst på planeten. Hva lykke angår. Moren hennes drikker og ligger på sofaen, faren er fraværende, og på vennefronten er det mildt sagt skralt. Grandios selverkjennelse, med andre ord. Men nå vil Vanessa bli ny. Da hun møter rikmannsgutten Gabriel, går startskuddet for en ny epoke i livet hennes. Historien følger Vanessa fra isolasjonen og inn i det fellesskapet som oppstår i gruppemøtene hos skolens batikk- og tova ull-kledde sosiallærer Brit Jørstad Moen, a.k.a. BJM. Vanessa Svartmo handler om identitet og vennskap, om å stå utenfor, og om å finne et fellesskap der man aller minst venter det. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Gine Cornelia Pedersen

Skuespilleren Gine Cornelia Pedersen spiller ikke bare forfatter i NRK-serien Unge Lovende, men har også skrevet flere bøker i virkeligheten. Hun er å se som skuespiller i flere norske serier, blant annet Vikingane, Grenseland og Valkyrien. Hun spiller til og med en liten rolle i Lillyhammer. Samtidig har hun gitt ut tre romaner. For boka Null mottok hun Tarjei Vesaas’ debutantpris.

Null

For de som kjenner Pedersens karakter Nenne i Unge Lovende godt, kan hovedkarakteren i Null virke kjent. Som Nenne har hun et brennende ønske om å prestere innenfor kunstfeltet, men der Nenne vil bli forfatter, vil hun bli skuespiller. Begge karakterene opplever store psykiske problemer i møtet med forventningene fra omverden om å bli voksen, om å bli noe. Hovedkarakteren i Null er, i motsetning til Nenne, ikke en overpresterer. Hun knekker for tidlig til å bli det, er tidlig i sitt unge liv inn og ut av psykiatrien. Hun er grenseløs, prøver alt, vil oppleve alt. Hun ønsker seg bare kjærlighet, trygghet og tilhørighet, men hun dytter vekk de som elsker henne.
Selv om dette er en roman er den satt opp som et dikt. Boka er sår, rå og vakker. Noen ganger gjør den nesten vond å lese, men trass i de råe detaljene er språket så vakkert, og historien så fengslende, at en ikke kan la være å lese videre.

Jenny Hval

Jenny Hval er musiker, hun debuterte med albumet To Sing You Apple Trees under navnet Rockettothesky i 2006. Musikken hennes er helt unik. Hun kombinerer teknoaktigelyder med bakgrunnsstemmer - gjerne samtaler - og sang. Sangtekstene har en dybde, forteller en historie, ja analyserer til og med språket.

I en av låtene sine synger hun blant annet «I hate "love" in my own language. It contains the entire word "honesty" inside it, which makes it sound religious, protestant, hierarchic, purified.» (kjÆRLIGhet). Samtidig som hun er en eksperimentell musiker, som eksperimenterer med popen, er hun altså en låtskriver som eksperimenterer med språket. Dermed kommer det kanskje ikke som en overraskelse at hun også har evnen til å skrive gode bøker. Selv om en kanskje forventer eksperimentell poesi etter å ha hørt musikken hennes, skriver hun romaner som er langt mer tradisjonelle i form enn Pedersens bok ovenfor. Hun har skrevet tre romaner; PerlebryggerietInn i ansiktet og Å hate Gud. For musikken sin har Hval blitt nominert til flere priser, mottatt Nordic Music Prize og fått internasjonal annerkjennelse.

Å hate Gud

«Hekseprosa», er sjangerbetegnelsen forlaget har gitt Jenny Hvals bok. Teksten har elementer av essayistikk så vel som prosa. Forfatteren sirkler inn oppveksten og oppbruddet fra hjembyen Arendal, begge gjennomsyret av et hat mot den organiserte religionen, mot gud. På Tøyen i Oslo danner jeg-fortelleren et band med to venninner og begynner å praktisere magi gjennom ritualer. Teksten handler dypest sett om kjønn, kropp, virkelighet og imitasjon: hva er det som styrer tankeprosessene våre, og hva setter sperrer i veien for våre frie, kreative prosesser, vår frie tale? Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Arild Stavrum

Også blant fotballspillere har det dukket opp en rekke forfattere, også når vi ser bort i fra rene selvbiografier. Spillere som tidligere Arsenal-ving Theo Walcott og nåværende Chelsea-manager Frank Lampard jr. har gitt ut barnebøker. Mange av fotballspillerforfatterne har nok kun gitt bort navnet sitt for at forlaget kan selge flere bøker.

Men en som har skrevet selv er Arild Stavrum. Som en av de tre S-ene i spissrekka i Molde på midten av 90-tallet (sammen med Ole Gunnar Solskjær og Ole Bjørn Sundgot) utfordret laget fra rosenes by for første gang Rosenborg om seriemesterskapet. Men da Solskjær søkte eventyret som The baby-faced assassin i Manchester United, så var det slutten på de tre S-ene. Stavrum spilte i Stabæk før han la opp. Han har gitt ut to romaner satt i fotballmiljøet, tre bøker for barn, en biografi om tidligere landslagstrener Åge Hareide, og en bok om sommeren da kona Lisbeth får kreft.

Golden Boys

Norges mektigste fotballagent, Arild Golden, blir funnet brutalt drept på Ullevaal Stadion. Karismatiske Golden frontet Norges beste fotballspillere og var en skruppelløs forretningsmann som presset alle konkurrenter ut over sidelinjen.

I kjølvannet av drapet på Arild Golden virvles det opp rykter om milliardbeløp som ikke lar seg spore, om utroskap og uhørte allianser, og historier om afrikanske fotballtalenter som dumpes uten papirer når de ikke innfrir.

Steinar Brunsvik, tidligere Ajax- og landslagsspiller, nå advokat, havner midt i sakens sentrum. I et skittent spill som blir stadig farligere.

Golden Boys er en energisk og underholdende kriminalroman. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Monthy Python

Det er flere medlemmer i den legendariske komigruppa Monty Python som har skrevet bøker. Eric Idle har skrevet to bøker: «Hello Sailor» (en satire om britisk politikk) og science-fiction-romanen «The Road to Mars». Nylig avdøde Terry Jones har skrevet om barbarer og også laget en boklig adaptasjon av Douglas Adams’ dataspill «Starship Titanic». Men mannen som Eric Idle sa var den klart mest overbevisende i kvinneklær i Monty Python, nemlig Michael Palin, er den ex-Python som har vært mest produktiv som forfatter. Han har reist verden over for BBC, først på eventyr i Phileas Foggs fotspor jorden rundt på 80 dager og senere fra pol til pol, før alderen har tynget mer og han har tatt kortere turer til spennende steder som Øst-Europa, Himalaya og Nord-Korea. Alle disse reisene er dokumentert i praktbøker med spektakulære bilder. Han har også skrevet flere romaner og på 80-tallet fem barnebøker.

Helt Sant

En kritikerrost, tankevekkende, hjertevarm og morsom fortelling om ambisjoner, miljøvern, store forretninger, opprør og svik.

En gang var Keith Mabbut en uredd og gravende journalist som satte dagsordenen. Nå er han blitt en 56 år gammel separert bestillingsjournalist, som mangler den store gløden. Når han får i oppdrag å skrive biografien om den
folkesky, men innflytelsesrike idealisten og miljøaktivisten Hamish Melville, øyner han endelig muligheten til å skrive noe viktig og meningsfylt. Han oppsøker Melville i India, og jo mer han finner ut om ham, dess større blir beundringen. Men er helten hans den han egentlig gir seg ut for å være? Og hva slags historie er det egentlig oppdragsgiveren ønsker at Keith skal fortelle? Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Gudmund Skjeldal

Den tidligere landslagsløperen i langrenn, milslukeren Gudmund Skjeldal, har etter han la opp som langrennsløper blitt en vel ansett og prisbelønt forfatter og kommentator. Han skriver artikler i Morgenbladet og har også skrevet en lang rekke bøker om temaer så varierte som tennismekkaet Wimbledon, biografi om dikteren Nordahl Grieg, klimautfordringene, historien om norsk olje- og gassvirksomhet og jubileumsskrift til Bergens Tidende. I skisporet var hans beste plassering noensinne en andreplass på femmila i Holmenkollen, og han har også skrevet en egen bok om de som har blitt nummer to i «Nestbest». Og nestbest i langrenn var han i sin egen familie, for broren Kristen Skjeldal har 11 individuelle NM-gull og to OL-gull i stafett. Gudmund har selvsagt skrevet biografi om broren.

Nestbest

Gudmund Skjeldal var en av Norges nest beste skiløpere på begynnelsen av 90-tallet, i gruppen bak Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie. Hans aller mest nestbeste plassering var andreplassen på 50 km i Holmenkollen i 1993. Mange forfattere har et grunnmotiv de kommer tilbake til, og dette skirennet må sies å være Skjeldals. I boka Nestbest setter han moderne konkurranseidrett inn i et idehistorisk perspektiv, og forteller blant annet om hvordan seierspallen ble en del av premieseremonien, og om hvorfor gull, sølv og bronse er valørene vi bruker om de tre beste. Og under det hele ligger den forsmedelige andreplassen fra Holmenkollen i mars 1993. Omtalen er utarbeidet av Åsmund Ådnøy.

Hugh Laurie

Hugh Laurie har hatt mange minneverdige roller gjennom sin etter hvert lange karrière på skjermen. Han er nok mest kjent for sin rolle som misantropiske, men likevel geniale dr. Gregory House. Tidligere har vi sett han som den udugelige prinsen i «Sorte Orm». Hans lange vennskap med Stephen Fry (som også har skrevet en rekke bøker og er elsket som innleser av Harry Potter-bøkene) gav oss deres versjon av P.G. Wodehouses «Jeeves and Wooster», samt fantastiske «A bit of Fry & Laurie». Der viste han allerede sine multitalenter, med morsomme sanger som «Mystery», «I’m in love with Steffi Graf» og «Protest Song». Senere har han gitt ut to blues- og jazzalbum og i 1998 gav han ut boka «The Gun seller». Boka solgte godt, og er oversatt til flere språk.

The Gun Seller

Når Thomas Lang blir tilbudt en stor sum penger for å begå kaldblodig mord på en amerikansk forretningsmann, velger han heller å advare det planlagte offeret. Denne gode gjerningen får, imidlertid, skremmende konsekvenser. Før Lang vet ordet av det slåss han med en Buddha statue, forsøker å overliste onde billionærer og legger (blant annet) livet sitt i hendene til en gruppe femme fataler. Lang ender midt i en konflikt som involverer en CIA-agent som har blitt kjeltring, wannabe-terrorister (wannabe er ikke et godt norsk ord, men så opplest og vedtatt i norsk vokabulær at jeg tror det er innafor) og en våpenselger som prøver å begå et høyteknologisk mord. Lang må redde sin kjære samtidig som han må stanse et internasjonalt blodbad.

Märtha Louise

Hestegaven fra Rimi-Hagen, den beryktede engleskolen og forholdet til «sjaman» Durek Verrett har gjort Märtha Louise til en kontroversiell person, og i det siste har det kanskje overskygget prinsessetittelen hennes. Men hennes forfatterskap har ikke kun handlet om engler og supersensitivitet. I 2004 fikk hun meg seg den prisvinnende illustratøren Sven Nyhus og gav ut en bildebok med sitt selvskrevne eventyr Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet.

Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet

En liten prins seiler over havet fra Danmark til Norge. Egentlig heter han Alexander Edward Christian Fredrik, men nå som han skal bli arveprins av Norge, bestemmer kongen og dronningen at han skal hete Olav.

Den lille arveprinsen vil helst gjøre det samme som andre norske barn. Men det er vanskelig å lage snømann, ake på kjelke og hoppe på ski når man har en krone på hodet.

Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet er prinsesse Märtha Louises egen fortelling om da kong Haakon, dronning Maud og lille prins Olav kom til Norge i 1905 - og om hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙