Hopp til hovedinnhold

Foreldrelitteratur

Foreldrelitteratur

I andre etasje, inne blant småbarnsbøkene og bildebøkene, har vi en egen bokhylle med foreldrelitteratur. Her har vi blandet faglitteratur og skjønnlitteratur som handler om småbarnstilværelsen.

Her er det både dikt, personlige fortellinger, og bøker fra diverse eksperter og psykologer som skal gjøre det lettere å oppdra barn! Om du trenger trøst eller tips, humor eller alvor. Her er noen av bøkene du kan finne på foreldrelitteraturhyllen. Det er også tatt med noen romaner fra vanlig skjønnlitteratur som har samme tematikk. En del av bøkene finnes også i ebokbib.

barsel

Barsel
Kristin Storrusten

Hvert år fødes seksti tusen barn i Norge. I seksti tusen hjem sitter noen og føler alle ting på én gang. Denne boken er tilegnet dem - og alle som en gang skal sitte der, og alle som en gang har sittet der. Barsel er nemlig en diktsamling om å få barn. Den er mørk, morsom og setter en klissete syltetøyfinger på hvordan det er å være i permisjon. Det handler om følelsen av å være totalt ensom, samtidig som du aldri får være alene. Den er en beretning til deg som har glemt hvordan det var å ikke kunne spise et varmt måltid. Den river av skorpen på minnet om hvordan det var å våkne hver time natten igjennom.

 

 

 

levepistolen

Levepistolen
Hege Susanne Bergan

Det lekende barnet er allmektig. Verden bygges med legoklosser. Krigen utkjempes mellom playmofigurer. Døden oppheves med et skudd fra levepistolen. Barnet stiller tusenvis av spørsmål. Selv de enkleste kan være vanskelige å svare på. Og noen av svarene gjør vondt. Kaos og kontroll. Frykt og fortryllelse. Kjeft og kjærlighet. Med lekenhet, varme og humor beskriver Levepistolen det eksistensielle alvoret i å få barn.

 

 

 

 

 

 

 

mammasjokket

Mammasjokket: Trøst og oppmuntring for småbarnsmødre
Helena Brodtkorb

Hvis man skal tro på rosabloggerne er barseltiden en dans på roser. Men hvordan er virkeligheten? Helena Brodtkorb forteller her, usensurert og med humoristisk snert, om det å få sitt første barn. Hun avliver myten om alle tingene du skal rekke i  barseltiden, og tipser om alt utstyret du faktisk IKKE trenger å kjøpe. Budskapet hennes er: Du må senke både skuldrene og ambisjonsnivået for å takle det sjokket det er å bli mamma.

 

 

 

 

 

 

 

Barnet mitt

Barnet mitt
Hilde Hagerup & Kristin Roskifte

En mamma reflekterer over hverdagene og foreldrerollen. Er hun bra nok? Er det noe mer hun kan gjøre for datteren? Er det ikke ufattelig at hun får lov til å være mamma til den vakreste jenta i hele verden? Vi følger samværet deres gjennom bl.a. stressede morgener, henting i barnehagen, samsoving om nettene, utelek og hjemmekos – gjennom bekymring og glede. Men det aller fineste mellom dem er den uendelige kjærligheten og den gjensidige gleden de har av hverandre. Dette er en bildebok og gavebok som passer like godt til både mammaer og pappaer.

 

 

 

 

 

velkommen

Velkommen til verden
Bjørg Thorhallsdottir

En hyllest til livet og det nyfødte barnet. Billedkunstneren Bjørg Thorhallsdottir har satt ord til sine egne bilder. Dette er en vakker liten bok som varmer. 

 

 

 

La mamma bæsje

La mamma bæsje i fred! En ærlig bok om familielivet
Malin Meekat Birgersson

Malin Meekatt Birgersson følte at alle mammaene rundt henne var lykkelige og perfekte. De bakte cupcakes, trente med babyen og dokumenterte selvsagt det hele behørig på sosiale medier. Men en dag innså Birgersson at de bare løy! At det ikke bare var hun som drakk kartongvin, bannet, banket hodet i veggen og spiste ferdige kjøttboller. I denne boka forteller hun sannheten om mammalivet gjennom varme og humoristiske historier som vil være gjenkjennelige for mange småbarnsforeldre. Det har også kommet en oppfølger som heter "Mamma har du bæsjet ferdig snart? Mer tårer og latter fra slagmarken på hjemmefronten".

 

 

 

 

 

Foreldremagi syv enkle steg for å lykkes med oppdragelsen  Hedvig Montgomery

Foreldremagi : syv enkle steg for å lykkes med oppdragelsen
Hedvig Montgomery

Alle foreldre ønsker at barna deres skal ha det bra, og at barn og voksne skal ha det bra med hverandre. Denne boken handler om hvordan man kan få til dette. Blant temaene som tas opp er hvordan man skaper selvtillit hos egne barn, hvor man kan forberede dem på sorger og utfordringer i livet, konflikt og sinne og de vanligste feilene foreldre gjør. Dette er den første boken i en planlagt serie. Hedvig Montgomery er psykolog og har 20 års erfaring som familieterapeut. Hun har skrevet boken i samarbeid med journalist Eivind Sæther.

 

 

miraklenes tid

Miraklenes tid: 0-2 år
Hedvig Montgomery

Å få en baby er et mirakel. Hver eneste gang. Og som forelder vil du så gjerne gjøre det rette. Denne boken er en guide på veien. Til søvn, mat og lek, til ordene som begynner å komme og behovene som melder seg. Boken er en reise gjennom milepælene alle nye foreldre har foran seg, men først og fremst gir den tryggheten både du og barnet trenger for å utvikle et langt og godt forhold sammen. Psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery har 20 års erfaring med arbeid blant barn og familier. I denne boken hjelper hun deg å skille gode råd fra dårlige, og hun viser deg hvordan du - i alt dette kaoset - finner din egen foreldrestemme.

 

 

 

Den lille foreldre-trøsteboka Heine Vihovde Vestvik

Den lille foreldre-trøsteboka
Heine Vihovde Vestvik

Vi foreldre pleier å være gode til å trøste våre barn når de trenger det. Men for at vi skal være gode trøstere for våre barn, trenger vi også selv litt trøst av og til! Denne boken tilbyr på en uhøytidelig måte trøst i mange av de mer krevende situasjonene som oppstår med våre barn, slik at vi får ny energi til å takle disse. Heine Vihovde Vestvik er utdannet barnevernspedagog, og har en mastergrad i europeisk sosialt arbeid. Han har jobbet med familieveiledning i over 10 år. I de siste 5 årene har han studert temaet tilknytning, og jobbet med tilknytningsterapi for grupper og familier. Han har selv 3 barn og ett bonusbarn, og er  bosatt i Haugesund.

 

Hvordan snakke

Hvordan snakke så barn vil lytte & lytte så barn vil snakke
Adele Faber & Elaine Mazlish

Dette er bestselgeren som vil gi deg det du trenger for å få et bedre forhold til barna dine - og deg selv. Boken har fått mye skryt av foreldre og profesjonelle over hele verden. Adele Faber og Elaine Mazlish har en jordnær, respektfull tilnærming som viser hvordan livet med barn i alle aldre kan bli mindre stressende og mer givende. I denne 30-års jubileumsutgaven deler de prisvinnende ekspertene sine nyeste kunnskaper og forslag med utgangspunkt i tilbakemeldinger de har fått gjennom årenes løp. 

 

 

 

 

 

hjerteforeldre

Hjerteforeldre : de fem enkle stegene som bygger barnets selvtillit og hjelper dem å vokse sosialt, emosjonelt og intellektuelt
John Mordechai Gottman

 I «Hjerteforeldre» beskriver John M. Gottman hva som skal til for å bygge barns selvtillit og styrke dem på alle livets områder. Hans forskning viser at det foreldre gjør i de kritiske øyeblikkene er med på å avgjøre hvor barna deres ender opp sosialt, helsemessig og emosjonelt. Forfatteren viser til fem enkle steg som kan ha grunnleggende betydning for barnets utvikling. John M. Gottman er professor emeritus i psykologi. 

 

 

 

 

 

Heia mamma

Heia mamma!
Anne Lindmo & Helle Vaagland

En bok om graviditet, fødsel og livet i småbarnsfamilien. Det handler om den store brutale lykken og om de knøttsmå praktiske detaljene. Om å være kvalm i sjela, om å ha en alien i magen, om å vrenge seg selv og føde et barn, om å vente på lykken og føle angst, om å huske ekstra votter og kjempe for mer søvn, om å jobbe som et dyr, og om å føle seg mislykket. Dette er en bok som vil gi gjenkjennelse, trøst og pågangsmot for ferske mødre.

 

 

Jeg satte mitt håp

Jeg satte mitt håp til verden
Cathrine Grøndahl

Jeg satte mitt håp til verden er dikt om å bli mor; om å forlate sivilisasjonen for en stund i fødestua, trille ut med et mirakel, leve i tidssoner av melk og søvn, plante barn i barnehagen, følge Pippi til danseskolen og komme hjem med Annika og tumle rundt i en tilværelse inni en vaskemaskin. "Jeg satte mitt håp til verden er en diktsamling som også kan nå ut til mennesker som vanligvis ikke leser dikt. Og kanskje er Grøndahls dikt like matnyttige som mange av de kommersielle håndbøkene som finnes for nybakte foreldre? Grøndahl viser uansett at hun er en viktig norsk samtidspoet." Brynjulf Jung Tjønn, NRK

 

 

 

 

Romaner på vanlig skjønnlitteratur med tematikken å få barn:

 

barnet

Barnet
Kjersti Annesdatter Skomsvold

 «I sårene vi påfører hverandre, eller om det er det samme såret som for hver gang blir litt større, dypere, så har vi plantet et barn, to barn, og fra dette såret skal barna våre vokse frem.» Dette er en kjærlighetshistorie. En mor forteller sitt nyfødte barn om de hendelser som har ført fram til dette barnet. Det er historier om lang tids sykdom, ensomhet og sorg. Om redselen for å elske noen, men å våge det likevel. Romanen undersøker eksistensen med en uvanlig sårbarhet og et veldig klart blikk for hva som gjør oss i stand til å knytte oss til andre, og hva som gjør det umulig.

 

 

 

 

 

Dyret

Dyret
Heidi Furre

Dyret er noko så sjeldsynt som ein svangerskapsroman. Den gir deg svaret på det du ikkje får vite i fagbøkene. Den spør kva jomfru Maria og di eiga mor lurte på då dei gjekk gravide. Om å være to personar i ein kropp og likevel være einsam. Og om å plutselig være meir dyr enn menneske. 

Google+