Hopp til hovedinnhold

Filosofiske romaner

Filosofiske romaner

Vil du lese romaner som får deg til å tenke over de store spørsmålene i livet? Her har jeg samlet lesetips som både er lærerike, tankevekkende og underholdende. 

Munken som solgte sin Ferrari av Robin S. Sharma

Julian Mantle, middelaldrende, berømt stjerneadvokat, men dypt ulykkelig, klapper sammen midt under rettsforhandlingene. Stort jobbtempo og et liv uten innhold og lidenskap er nær ved å jage ham i graven. Men istedenfor å dø setter han kursen mot helt andre horisonter, uten Ferrarien. Tre år senere får hans nære kollega og partner overraskende besøk av en ungdommelig, flott og harmonisk mann... Dette er fortellingen om den tidligere advokatens fantastiske odyssé som ender i en landsby høyt oppe i Himalaya, hos vise og fredfylte munker som lever etter evigunge prinsipper og tidløse teknikker som ser ut til å frigjøre både sinnet, kroppen og sjelen. Boken følger Julian Mantle i det han begynner å formidle munkens urgamle kunnskap til sin tidligere kollega, og dermed til leseren.

Munken som solgte sin Ferrari av Robin S. Sharma

Profeten av Kahlil Gibran

Et mesterverk som har favnet millioner av lesere over hele verden. "Profeten" er blitt så enormt populær fordi den samler i seg så mye innsikt, håp, inspirasjon og en inderlig medfølelse med det menneskelige sinn. Den utforsker den indre reise - sjelens lengsel etter å forenes med evigheten.

Hovedpersonen, profeten Almustafa, taler til oss om kjærlighet og ekteskap, om familie, barn og om tro. I et poetisk, men samtidig lett tilgjengelig språk, forteller han oss hvordan vi skal leve for å være fullverdige, moralske mennesker.

Profeten av Kahlil Gibran

Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel av Robert M. Pirsig

Filosofisk roman om livskvalitet, og en undersøkelse av verdier. Boka er også fortellingen om en far og hans elleve år gamle sønn, som reiser rundt på en motorsykkel - en reise på flere plan: i fortiden, innover i seg selv, og geografisk på tvers av det amerikanske kontinent. Om østlig og vestlig filosofi, virkelighetsforståelse, og forholdet mellom intellekt og følelser

Zen og kunsten og vedlikeholde en motorsykkel av Robert M. Pirig

Surfing i Himalaya av Frederick Lenz

Med energi, humor og innsikt, er dette den engasjerende historien om en ung amerikansk snowboarder som reiser til Himalaya for å finne den ultimate surfeopplevelsen.  Men han surfer inn i en opplevelse som er mer transcendent enn han noen gang hadde forestilt seg. Etter en ulykke finner snowboarderen veien til en buddhistisk munk som heter Master Fwap, som tar ham inn som en åndelig lærling. Ved å bruke snowboarding som en vei til opplysning, viser den sjarmerende og lærde Master Fwap hvordan man ved å frigjøre sinnet og utfordre sjelen, kan mestre hvilket fjell som helst - og mestre seg selv.

Surfing i Himalaya av Frederick Lenz

Sofies verden av Jostein Gaarder

"Sofies verden" er en fascinerende gåte, en roman som forbløffer, opplyser og gleder. Inn i romanen har Jostein Gaarder vevd en historie om hele den vestlige verdens filosofi der han belyser og utforsker de store mysteriene om livet og verden omkring oss. 
"Sofies verden" er solgt i 40 millioner eksemplarer verden over, er oversatt til 59 språk og er den største litterære suksessen i Norge noensinne.

 

Sofies verden av Jostein Gaarder

En sommer med Montaigne av Antoine Compagnon

«Jeg finner alle emner like fruktbare», skriver Montaigne.
For ham kan selv de mest dagligdagse hendelser bli til gjenstand for kontemplasjon over livets store spørsmål: Et fall fra hesteryggen fører til innsikter om menneskets bevisshet, det å miste en tann blir et utgangspunkt for fabuleringer om døden,
et møte med en hermafroditt gir grunn til å fundere på det uregjerlige ved viljen og begjæret. Gjennom førti korte essays inviterer Antoine Compagnon til en vandring gjennon Montaignes mangesidige og motsetningsfylte tankeverden
på en lett og uanstrengt måte presenterer han Montaignes refleksjoner omkring mennesket, livet og døden, krig og fred, vennskap og kjærlighet. 

 

En sommer med Montaigne av Antoine Compagnon

Den niende innsikt av James Redfield

Et eldgammelt manuskript er funnet i Perus regnskog, med ni grunnleggende innsikter, som menneskene er forutbestemt til å erfare. Bokas hovedperson får vite om manuskriptet, og drar til Peru. Der motarbeider både Regjeringen og Kirken utbredelsen av manuskriptet, av frykt for visdommen det inneholder. Men gjennom hendelser og møter, erfarer hovedpersonen likevel åtte av manuskriptets innsikter. Det niende lar seg ikke avsløre like lett, men han forsøker likevel. Boka utkom første gang på norsk i 1995 og vakte stor oppsikt. Den er senere blitt fulgt av Den tiende innsikt, Shambhalas hemmelighet og Visjonen. 

 

Den niende innsikt av James Redfield

Denne flammende verden av Siri Hustvedt

Siri Hustvedts nye roman er en intellektuell detektivfortelling fra kunstens verden. Det handler om gjenoppdagingen av kunstneren Harriet Burdens verker. Verkene gikk upåaktet hen mens Burden levde, men får gradvis større oppmerksomhet etter hennes død. Identitet, kjønn, feminitet og kunstnerisk eierskap er temaer som undersøkes.
Gjennom notatbøker, dagbøker, avis- og magasinartikler trår Harriet stadig tydeligere fram som kvinne og kunstner, der hun kjemper for å finne sin plass i en mannsdominert kunstverden samtidig som hun tviholder på egen identitet.
 

 

Denne flammende verden av Siri Hustvedt

Siddhartha av Hermann Hesse

 Forfatteren fordyper seg i buddhismens visdom for å finne holdepunkter for sin egen modning. Historien om den søkende brahman Siddhartha skildrer et ungt menneskes frigjøring fra familie- og samfunnsmessige konvensjoner og utvikling fram mot et selvstendig liv. Sentralt i boken er erkjennelsen av at bevisstheten ikke overføres ved læresetninger, men bare erverves gjennom egen erfaring.

 

Siddhartha av Hermann Hesse

Alkymisten av Paulo Coelho

Boka forteller om den andalusiske gjetergutten Santiago, og hans drøm om å finne en av verdens rikeste skatter. Fra Spania reiser han til Tanger og gjennom Egypts ørken til et skjebnesvangert møte med alkymisten. Om å lytte til sitt hjerte, forstå tegnene livet gir, og følge sine drømmer. 

 

Alkymisten av Paulo Coelho

 

De som beveger verden av Ayn Rand

Dette er en gigant i verdenslitteraturen og et flammende forsvar for enerne, de som bringer verden videre. Ayn Rand fletter sammen en medrivende intrige med ingredienser som etikk, metafysikk, politikk, økonomi og sex. Resultatet er en kunstnerisk kraftprestasjon som har fascinert millioner av lesere verden over siden boka kom ut første gang.  Ayn Rand regnes i dag som en av kapitalismens store filosofer, og boken la grunnlaget for den filosofiske retningen objektivisme, som er basert på fornuft, selvrealisering og frihet.

De som beveger verden av Ayn Rand

 

Schopenhauerkuren av Irvin D. Yalom

Etter å ha fått sjokkbudskapet om dødelig kreft etter en rutinesjekk, blir den anerkjente psykoterapeuten Julius Hertzfeld nødt til å gå i seg selv, og se på livet sitt og på arbeidet han har gjort, med nye øyne. Har han utrettet noe godt, og har han hjulpet pasientene sine slik han burde? Og hva har skjedd med de pasientene han sviktet underveis? Møtet med den tidligere pasienten Philip viser seg å bli helt annerledes enn Julius kunne ha forestilt seg. Med på kjøpet får han en uventet innføring i Schopenhauers filosofi.

 

Schopenhauerkuren av Irvin D. Yalom

Fem mennesker du møter i himmelen av Mitch Albom

Krigsveteranen Eddie er en mann som etter at årene har gått, har forandret seg fra å være en optimistisk , ungdommelig mann til en sur og bitter gammel mann. På sin 83-årsdag dør han, og våkner i det hinsidige, der han erfarer at himmelen ikke er noen Edens hage, men et sted der det jordiske livet blir forklart gjennom fem mennesker han levde samtidig med. En etter en kaster de lys over de usynlige forbindelsene i livet hans mens han levde.

 

Fem mennesker du møter i himmelen av Mitch Albom

Penelope er syk av Ole Robert Sunde

En forfatter og hans kone bor i Thereses gate i Oslo. Hun er syk, alvorlig syk, og forfatteren er på vei til Adamstuen for å kjøpe sushi. Men veien dit er fylt av avbrudd og forstyrrelser. Mens forfatteren stadig tenker på sin kone og hennes tilstand, trekkes blikket hans i alle retninger, inntrykkene flommer på, assosiasjonene myldrer og konsentrasjonen svikter. Og det som skulle vært en kort spasertur med ett enkelt mål, blir en tilsynelatende evigvarende odyssé opp og ned Thereses gate, mens Penelope er syk og venter der hjemme.

 

Penelope er syk av Ole Robert Sunde

Google+