Hopp til hovedinnhold

Ferske lesetips fra Sølvbergets ansatte

På utkikk etter lesetips i sommer? Sjekk de ferske anbefalingene fra husets bokelskere.

Svært mange besøker biblioteksavdelingene ved Sølvberget for å fylle opp kofferter og bager med lesestoff til ferieukene. Bibliotekarene har det travelt med å fylle opp i anbefalingshyllene og mange er ute etter tips om bøker utenfor bestselgerlistene. Vi kan også nevne at flere av bibliotekarene har satt igang sin egen interne konkurranse for å se hvem som greier å låne ut flest av sine favoritter. På Facebook kan du se hvordan de ansatte promoterer bøkene.

Ansatte

Mette Langeland, Charlotte Steinhaug, Ann-Helen Hatlestad, Ingeborg Sanner, Olaug Øygarden, Randi Pettersen, Egil Henriksen og Linn Tønnessen har samlet en fyldig liste med tips om nye bøker.

Lesetips for sommeren 2012:

Skjønnlitteratur for voksne:

kroko

Krokodillens gule øyne (2011) av Katherine Pancol
Romanen foregår i Paris og handler om søstrene Josphine og Iris. Josphines mann forlater henne, og hun får svært dårlig råd. Da Iris foreslår at Josphine skal skrive ei bok om 1100-tallet, men at de skal late som om Iris er den egentlige forfatteren, har hun ikke råd til å la være å gå med på forslaget.

Indias datter (2011) av Shilpi Somaya Gowda
På landsbygda i India har jentebarn ingen verdi, så når Kavi føder en datter, blir spedbarnet drept av faren. Når den andre datteren blir født, klarer Kavi å bringe henne til et barnehjem. Datteren Ashi vokser opp i USA, men ønsker å finne sin bakgrunn, og reiser derfor til India. Historien fortelles av de to mødrene og datteren, og strekker seg over 20 år.

Ready Player One (2011) av Ernest Cline
USA, år 2044. Verden er preget av energikrise og fattigdom, og er nærmest ubeboelig. Som alle andre bruker Wade Watts hver ledig time på virkelighetsflukt i form av onlinespillet Oasis, en livaktig virtuell utopi. Oasis' skaper har gjemt en rekke gåter knyttet til åttitallets populærkultur i spillet, og som alle andre drømmer Wade om å være den som løser gåtene og vinner en formue.

Sønnen (2012) av Michel Rostain
I denne selvbiografiske romanen forteller forfatteren om tapet av sønnen Lion, som døde 21 år gammel. Han spør seg hvordan man kan leve med en slik sorg, og viser alle sidene ved en fars kjærlighet til sin døde sønn. Michel Rostain kommer til Sølvberget i september!

Havmannen (2012) av Carl-Johan Vallgren
Det er Nella som passer på lillebroren Robert, for faren er i fengsel og mora sover eller er full. Så begynner plutselig mystiske ting å skje, ting som endrer forutsetningene for alt. I en verden som tilsynelatende er uten håp, finnes det likevel noe fantastisk, noe som viser at det svake også kan være sterkt. Carl-Johan Vallgren kommer til litteraturfestivalen Kapittel i spetember. Vallgren har tidligere skrevet den fantastiske boken Den vidunderlige kjærlighetens historie (2010)

Konglehjerte (2012) av Laila Sognnæs Østhagen
Dette er en roman om Jenny som kaller seg Johnny, og som løper til det er kveld. Når Jenny blir voksen og gift, kan hun endelig stå stille. Men når Jennys kone sier at hun vil ha barn, så begynner Jenny å løpe igjen. Fantastisk lekent språk om et kronglete kjærlighetsforhold mellom to jenter.

Sakprosa:

Regnbønnen: et liv i kontraster (2007) av Aslam Ahsan
Aslam Ahsan kom fra Punjab til Norge i 1971 og er kjent som første asiatiske innvandrerpolitiker i Norge. I denne boken forteller han om sitt liv, fra oppvekst i en fattig landsby med dype religiøse normer, til møtet med det norske samfunnet og politiske verv.

Hammerstein, Hitlers egensindige general (2012) av Hans Magnus Enzenberger
Boka forteller historien om Kurt von Hammerstein (1878-1943), hærsjef i Tyskland da Hitler kom til makten i 1933, og en gåtefull skikkelse i tysk historie. Har personregister.

Skyggeferden (2012) av Sara Azmeh Rasmussen
Denne selvbiografiske romanen gir et levende bilde av det syriske samfunnet, men er også ei innvandringshistorie. Historia starter i Damaskus på 1970-tallet, og romanen skildrer et menneske med enorm frihetslengsel, et menneske som pendler mellom resignasjon og motstand. Dette er forfatterens debutroman.

Da Norge mistet dyden (2011) av Jan Erik Ebbestad
I boka blir Mykle-saken, et av de store slagene i kulturkampen på 1900-tallet, plassert i en bred idehistorisk sammenheng. Den viser hvordan det norske samfunnet anno 1956 var preget av moralsk angst og opprør. De nye framstillingene av nakenhet og seksualitet i smusslitteratur, skjønnlitteratur og vitenskap utfordret ikke bare menneskesyn, ytringsfrihet og moral, men ble også oppfattet som en trussel mot selve samfunnsordenen. Har sak- og personregister.

Bøker for barn:

pæra

Den utrolige historien om den kjempestore pæra (2012) av Jakob Martin Strid
En dag finner Mitcho og Sebastian en flaskepost. Det kan se ut som om brevet er fra Solbys forsvunne borgermester, som skriver at han har funnet Den mystiske øya. Det ligger også et frø i flaska, og etter at Mitcho og Sebastian planter det, vokser det fram ei kjempestor pære i hagen deres. Sammen med professor Glykose legger de ut på ei reise hvor de møter både pirater og en havdrage, og til slutt finner de borgermesteren. Dansk forfatter best kjent for Mustafas kiosk hos oss. Herlig og absurd historie inndelt i 10 kapitler. Bildebok som passer for 4-8-åringer

Anton og vennene hans (2012) av Ole Könnecke
Boken inneholder tre historier om Anton. I den første prøver Anton å imponere jentene, i den andre kan han trylle, og i den tredje prøver Anton og vennene hans å fange et løv.

Opp og ned (2012) av Oliver Jeffers
Gutten og pingvinen er gode venner og gjør alt sammen. En dag finner pingvinen ut at han har lyst til å fly, men det har han lyst til å klare aleine.

Bøker for ungdom:

Blackout (2012) av Elen Betanzo
I boka følger vi de fem ungdommene Maria, Sebastian, Siss, Irina og Joakim i løpet av tre døgn. Alle vil de bli sett av hverandre, de vil inn i hverandres liv og de krever hverandres oppmerksomhet på forskjellige måter.

Inn i elden (2012) av Aina Basso
Finnmark, 1600-tallet. De to unge jentene Elen og Dorothe havner på hver sin side i den grufulle heksejakten. Elen er datter av en "klok kone", mens Dorothe er riksmannsdatter fra København. De to jentenes liv krysser hverandre da Dorothe blir giftet bort og flytter til Vardø med mannen sin.

Dødelig kaos (2012) av Matt Dickinson
Romanen tar utgangspunkt i det man innen kaosteorien kaller sommerfugleffekten. Den starter med at en sommerfugl kryper ut av puppen sin i Wiltshire i Storbritannia, letter fra et eiketre og flyr sin vei. Dette får betydning for livene til ei rekke mennesker som ikke har noe med hverandre å gjøre, og for noen blir livet forandret for alltid. Romanen følger den unge klatreren Kuni på Mount Everest, flykapteinen Tina Curtis, Jamie og Will som skulker skolen, den afrikanske gutten Bakili som blir angrepet av bavianer og amerikaneren Shelton som planlegger massemord.

Ellers er det mange unge som spør etter The Perks of beeing a wallflower (1999) av Stephen Chbosky som også kommer på film til høsten. Denne anbefales varmt!

Salmandergåten (2012) av Jørn Lier Horst
Sammen med vennene Leo og Une, og hunden Egon oppdager Cecilia at det bor noen mystiske typer på pensjonatet som Cecilias far driver. De bestemmer seg for å se nærmere på de skumle gjestene, og for å finne ut om de har noe å gjøre med den døde mannen som er blitt funnet på stranda. Sokrates' moralfilosofi er brukt som et bakteppe for boka. Dette er den første boka i Clue-serien.

De kom om natta (2011) av Jørn Jensen
Kaldt blod er en serie lettleste spenningsbøker, ment både for frilesning og til bruk i skolen. Søsknene Tobias og Simone havner stadig opp i spennende situasjoner.
God sommer!

Google+