Hopp til hovedinnhold

Fem gode ungdomsbøker

Fem gode ungdomsbøker

UNGDOMSBØKER: Jeg har kastet meg over ungdomsbøkene igjen. Enten man er ung eller voksen tror jeg det er mye å hente i disse fine fortellingene om vennskap, kjærlighet, om å finne seg selv. 

Sannsynligheten for kjærlighet ved første blikk av Jennifer E. Smith

Sannsynligheten for kjærlighet ved første blikk

Hadley er 17 år og må reise til London for å være med i farens bryllup. Det er et år siden de har snakket sammen, og Hadley har ikke spesielt lyst til å treffe sin nye stemor. Skjebnen spiller en stor rolle i denne boken, for Hadley mister flyet og må vente på neste. Da møter hun Oliver. De to snakker sammen mens de venter, og på flyet, og det er lett å forstå at det er noe i luften mellom dem. En kjempefin bok om kjærlighet ved første blikk, og om familieforhold.

 

 

 

 

Natt på Frognerbadet av Sverre Henmo

Natt på frognerbadet

Simon er snart ferdig i 10.klasse. Han er en av gutta, men noen ganger føler han seg ganske utenfor likevel. Han har et brannsår på overkroppen som gjør at han ikke tør bli med når de andre har stupekonkurranse. Og så forelsker han seg i Petra. Men det er det ingen av gutta som kan forstå. Dette er en bok om den vanskelige ungdomstida, om uskrevne regler, og behovet for aksept.

 

 

 

 

 

Anna og det franske kysset av Stephanie Perkins

Anna og det franske kysset

Anna blir sendt på internatskole i Paris av foreldrene sine. Det har hun overhodet ikke lyst til! Hun kan ikke fransk en gang. Hun er forelska, har en kul jobb utenom skoletid og gode venner, og så må hun bort. Men det tar ikke lang tid før hun møter interessante mennesker på den nye skolen. Og Paris er ikke det verste stedet å bli sendt på skole.

Her er det flust av fargerike karakterer. Boken er medrivende, lettlest og veldig underholdende.

 

 

 

13 grunner av Jay Asher

13 gode grunner

Clay Jensen finner en eske med kassetter på trappa. Når han lytter til dem hører han stemmen til Hannah Baker som tok sitt eget liv to uker tidligere. Hun forteller at han er en av grunnene til valget hun tok. Hun forteller historien sin, og vi får møte mange personer som har en del av skylden for det som skjedde. Alle skal de motta kassettene og høre historien hennes.

Dette er et vanskelig og tungt tema, men boken er engasjerende og tankevekkende. Forfatterens måte å vise hvordan en ung jente blir påvirket av menneskene rundt seg er overbevisende og troverdig.

 

 

 

Bare i Brooklyn av Una LaMarche

Bare i Brooklyn

En fengslende og medrivende kjærlighetshistorie om 16 år gamle Devorah og Jax. Devorah er ortodoks jøde og har vokst opp med utrolig strenge regler. Hva skjer når hun møter en gutt utenfor det lukkede miljøet? Brått blir hun i tvil om alt hun har vært så sikker på. Hun tøyer grensene bak ryggen på familien, men det er umulig å holde det skjult for alltid.

Jax er flink på skolen, han har fem yngre søstre han hjelper til med, og han jobbar utenom skolen. Men hva hjelper det når han ikke er jødisk.

Synsvinkelen veksler mellom Devorah og Jax. Begge sider av historien er godt beskrevet, og man blir glad i karakterene. Men det var spesielt interessant å lese om Devorah, fordi det var så lærerikt om det ortodokse jødiske miljøet. Det gode forholdet mellom alle i familien, og beskrivelsen av alle tradisjonene er veldig godt beskrevet. Men også tankene og spørsmåla Devorah etterkvart slit med, og den utviklingen hun går gjennom når ho blir kjent med Jax.

Google+