Hopp til hovedinnhold

Favoritter fra leseåret 2020

Favoritter fra leseåret 2020

I 2020 har jeg lest 72 bøker. Det ble en god blanding av barnebøker, ungdomsbøker, dikt, romaner, personlige beretninger, selvhjelpsbøker og sakprosa.

Her er mine beste leseopplevelser 2020!

Forventning av Anna Hope

Vi følger tre venninner i 30-årene, samtidig som vi får tilbakeblikk fra studietiden deres og den kronglete veien videre. Dette er en bok det er lett å kjenne seg igjen i. Det er stemningsfulle beskrivelser av situasjoner både i nåtid og tilbakeblikk. De tre kvinnenes historier er nydelig vevd sammen. Hver side var en fryd å lese, innsiktsfullt og engasjerende.

 

Forventning av anna hope

Alle andre av Sally Rooney

Hva kan stå i veien for ekte kjærlighet? Vel, klassetilhørighet, sosial status, egen usikkerhet og en hel haug med ting kan sabotere for denne kjærlighetshistorien.
Vi følger Marianne og Connell fra videregående til studenttiden. Boken setter ord på finstilte følelser. Den får frem usikkerheten i relasjoner og ulike sosiale sammenhenger. Hva som blir sagt, hva som ikke sies, hva som ligger mellom linjene.
Boken maler frem en magisk stemning. Alle følelsene, det føles så inderlig og ekte. Til tider er det hjerteskjærende, trist og rått, til tider vakkert. Akkurat som livet er.

Alle andre av Sally Rooney

Kunsten å finne ro av Audun Myskja

Inspirerende bok om å finne ro i en stressende hverdag. Lærerikt om hvordan kropp og sinn henger sammen. Audun Myskja er lege, og han deler mange tankevekkende historier fra livet sitt og fra pasienter. Jeg føler han har en varm og omsorgsfull stemme i det han forteller og lærer oss. Med et glimt i øyet! Det mange gode pusteøvelser i boken.

Kunsten å finne ro av Audun Myskja

Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson

For en fantastisk inspirerende bok! Åsa er firebarnsmor og lærer frem til hun går på veggen. Som sykemeldt begynner hun å undersøke om man virkelig må være to i fulltidsjobb for å kunne forsørge en familie. Hun begynner med melk og finner ut at hun kan spare over 6000kr på å kjøpe 14 liter i stedet for 25 liter i uken! Etter det går sparingen slag i slag. Det er underholdende, lærerikt og veldig engasjerende lesing!

Jag lämnar ekorrhjulet Åsa Axelsson

Notat ved avgrunnen av Ellen Kristvik

En mor forteller om datterens selvmord. Gripende.

Notat ved avgrunnen av Ellen Kristvik

Mysteriet mamma av Trude Lorentzen

En datter forteller om morens depresjon og selvmord. Tankevekkende og gripende.

Mysteriet mamma av Trude Lorentzen

Der krepsene synger av Delia Owens

En jente vokser opp alene ved sumpene i North Carolina på 50-tallet. Fascinerende om natur og utenforskap. Og et nydelig vennskap som vokser seg til kjærlighet. Det er også en mordetterforskning som holder på spenningen.

Der krepsene synger av Delia Owens

Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes

Tegneserie for tweens. Vi leser dagboken og følger hverdagen til ei jente midt mellom barn og ungdom. Noen vil fremdeles bygge hytte i skogen, noen forelsker seg. Nydelige tegninger. Lun humor. Tar barns tanker og bekymringer på alvor.

Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Glimrende underholdning!
Hva skjedde i Horten som gjorde at 17 år gamle Lena og familien måtte flytte til Oslo? Det får vi etter hvert nøstet opp i, mens Lena finner seg til rette på ny skole. Men det er ikke en hvilken som helst klasse hun begynner i. Hun går i klasse med tvillingene kronprins Karl Johan og prinsesse Margrethe! Lena som egentlig vil holde lav profil forelsker seg i kronprinsen, og han i henne. Forviklinger venter.
Veldig underholdene, humoristisk, varm og levende fortelling. Språket flyter så lett, personene og situasjonene er lett å se for seg. Man blir glad i Lena og familien hennes. Jeg vil være med på fest og hyttetur med kronprinsen og prinsessen og gjengen deres!
Håper ungdom oppdager denne boka! Jeg skal i alle fall formidle den høyt og lavt i biblioteket. Og jeg blir ikke overrasket om boka blir film.

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Google+