Hva leter du etter?

Fagbøker om oljelandet Norge

Det utgis stadig nye bøker om olje- og gassvirksomheten i Norge. Her er en oversikt over de nyeste fagbøkene.

Oljeboblen; enestående muligheter, forspilte sjanser (2018) av Øystein Noreng

I denne boken forteller Øystein Noreng historien om det norske oljeeventyret, og han retter et kritisk blikk på hvordan vi har håndtert rikdommen og hvordan rikdommen har forandret oss. Han kritiserer veivalg i Statoil og viser hvordan store ressurser er tapt. Han etterlyser en nødvendig satsning på forskning, infrastruktur og næringsutvikling, og sammenlikner dette med hvor mye vi i stedet har brukt på bistand og miljøvern. Prioriteringen av denne «myke» politikken har også et «hardt» motstykke: Norge har aldri brukt så mye oljepenger på kriger i utviklingsland som i denne perioden. Dette er en brannfakkel fra en av våre fremste kjennere av norsk oljepolitikk.

Fakta om olje: hvordan petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen har forandret Norge (2018) av Espen Søbye

"Fakta om olje" gir et fortettet og usminket bilde av olje- og gassvirksomheten i Norge fra letingen startet i 1965 og til i dag, og viser hvordan utvinningen av olje og gass til havs har vokst til å bli en av de betydeligste næringene i landet når det gjelder sysselsetting, økonomiske ringvirkninger og inntekter til staten. Ved hjelp av offisiell statistikk forteller Espen Søbye oljenæringens historie effektivt og faktisk. Han gjør rede for hvordan statistikken over området er blitt utviklet og hva den har tatt sikte på å registrere, og dermed for hvordan petroleumsnæringen er blitt bygget opp.

Det svarte skiftet: vår 30 år lange reise fra lederskap til sinke i miljøpolitikken (2018) av Eivind Trædal

"Det svarte skiftet" er en opplysende og lærerik (og - faktisk: morsom) gjennomgang av et ubehagelig stykke moderne historie, men også en nødvendig påminnelse om hva som står på spill i norsk olje- og klimapolitikk. Boken viser hvordan man skritt for skritt har endret strategi og talemåter, bort fra en forpliktende linje som understreker ansvaret verdens rikeste land har i et globalt fellesskap, til fordel for en rettferdiggjøring av en ekspansiv norsk petroøkonomi.

Drømmefondet : hvordan Norge ble finansbransjens George Clooney, og veien videre (2018) av Camilla Bakken Øvald

8 500 milliarder kroner. Verdens største statlige finansfond. Vår ekstra sparekonto. Oljefondet har gjort Norge til en finansiell stormakt. Denne boka forteller historien om hvordan en konto i Norges Bank ble verdt mer enn noen kunne drømme om. Camilla Bakken Øvald tar leseren med på en reise gjennom Oljefondets døgn, fra de asiatiske markedene åpner i Singapore, via Oslo og London, til børsen stenger i New York. Hver dag, hele døgnet, jobber finansforvaltere og Oljefondets ansatte for å øke fondets verdi. Hvordan oljepengene forvaltes er bestemt av eieren: staten Norge. I et demokrati som vårt betyr det deg og meg. Hvordan vil vi bruke makten Oljefondet gir? Hvorfor snakker vi ikke mer om hva det egentlig betyr å bestemme over verdens største statlige finansfond? Det finnes alternativer til dagens strategi, og i Drømmefondet skisserer forfatteren opp en vei videre for Oljefondet.

"Alexander L. Kielland"-ulykken: ringene i vannet (2017)

27. mars 1980 kantrer boligplattformen «Alexander L. Kielland». 123 menn mister livet, 89 overlever. Hva gjør en så dramatisk hendelse med livet til menneskene som berøres? I denne boken møter du overlevende, pårørende, øyenvitner, redningsmannskap, kolleger, arbeidsgivere og representanter fra myndigheter og offentlighet. Gjennom nåtidige foto og korte personlige utsagn deler de erfaringer og minner. Råolje er en visuell dokumentarbok. Hensikten er ikke å dokumentere den konkrete hendelsen, men å vise hvordan fenomenet «Kielland»-ulykken fortsatt preger individ og samfunn. Boken lar leserne møte de involverte der de er, her og nå. I fotofortellingen kommer leseren tett på enkeltmenneskene som er historien om «Kielland»-ulykken. Flere av disse utdyper også ulike perspektiver rundt ulykken i bokens siste del. Samlet gir dette en nær, genuin og mangefasettert beretning om norgeshistoriens største industrikatastrofe.

De beste intensjoner: oljelandet i klimakampen (2017) av Anne Karin Sæther

De beste intensjoner forteller om mektige interesser, politiske nettverk og klimamål som drukner i oljepenger. Gjennom levende historiefortelling, dyptpløyende analyser og intervjuer får vi historien om hvordan Norge har prøvd å være både oljeland og et ledende klimaland på samme tid. Boken setter lys på oljens makt i norsk politikk - fra de første funn på norsk sokkel og frem til i dag.

Ekofisk, Eidsvoll: eit essay om oljepengar og grunnlova (2017) av Morten Søberg

Kan oljefondet vare evig? Oljefondet er i dag det største fondet i verda. Handlingsregelen er meint å sikre fondet til evig tid. Slik er det ikkje lenger. Noverande regjering legg opp til ein pengebruk som kan føre til at fondet er tomt i løpet av nokre tiår. Morten Søberg, samfunnsøkonom og tidlegare statssekretær i Finansdepartementet, stiller i denne boka eit heilt sentralt spørsmål for nasjonen Noreg: Kan oljeformuen vår tryggjast til evig tid?

Heimdal 1965-2014 : ei lang historie om eit lite felt (2016) av Lars Gaute Jøssang

Heimdal er eit mellomstort gassfelt i Nordsjøen som blei funne på 1970-talet, bygd ut tiåret etter og omgjort til gassenter ved overgangen til 2000-talet. Feltet har hatt sine oppturar og nedturar, men er framleis i drift. I denne boka får du ikkje berre innblikk i ei spennande historie. Forfattaren viser også korleis det norske petroleumssystemet blei til og endra seg frå 1960-åra og fram til i dag.

Hva har oljen gjort med oss?: økonomisk vekst og kulturell endring (2015) av Nils Asle Bergsgard og Anders Vassenden

I de siste fire tiårene har det skjedd store endringer på mange områder i Norge med velferdsstatens ekspansjon, utdanningsrevolusjon, migrasjon og kvinnefrigjøring som noen eksempler. I denne perioden har også oljerikdommen blitt en del av norsk økonomi og kultur. Hva har oljen gjort med oss? er en bok om samfunnsendringer i kjølvannet av den raske økonomiske veksten i Norge. Boka er bredt anlagt og fokuserer på både strukturelle, kulturelle, holdningsmessige og estetiske dimensjoner ved den økonomiske veksten.

Det grønne skiftet: stans Norges kamp mot klimapolitikken (2015) av Anders Bjartnes

Norske politikere vedtar et fremtidig nullutslippssamfunn, samtidig som prognosene for norsk oljeproduksjon legger til grunn en oppvarming på fire grader. Hvis klimapolitikken lykkes kan det bli et dyrt veddemål for Norge. Men Norge må ikke bli en taper i et CO2 fritt samfunn. Anders Bjartnes skriver at et grønt skrifte kan bli god butikk for Norge hvis staten tenker ekspansivt innen fornybarenergi. Hvis Norge rigger Oljefondet til å investere klimariktig infrastruktur og hvis Norge bidrar til at Nord-Europa blir verdens første regionen med CO2 fri kraftproduksjon.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙