Hopp til hovedinnhold

Får hakkespettene hodepine?

Får hakkespettene hodepine?

Hvorfor har Jupiter 67 måner og vi bare 1? Og hva ville skjedd om alle mennesker plutselig forsvant? Få svar på biblioteket! 

 

Populærvitenskap

Sjarmen med tarmen

I boka Kan kuer gå i trapper? får vi blant annet svar på hvorfor hakkespetter ikke får hodepine:

Hakkespetter har faktisk svært små hjerner, og de hjernene de har, ligger i væske. I tillegg til støtdempere i nebbet betyr det at all hamringen sannsynligvis har liten virkning på skallene. - Paul Heiney

 

 

 

 

Nå er jo ikke dette et av livets viktigste spørsmål, men de siste årene har det kommet en haug med fagbøker som forsøker å forklare vitenskapelige problemstillinger og teorier på en lettfattelig og ofte underholdende måte. F.eks. Trærnes hemmelige liv av Peter Wohlleben (om hvordan trærne "kommuniserer" med hverandre), Sjarmen med tarmen av Giulia Enders (om menneskets tarmsystem), Sapiens. En innføring i menneskehetens historie av Yuval Noah Harari, og Den sjette utryddelsen av Elizabeth Kolbert (om utryddelse av dyrearter i lys av klimakrisen).

Men hvordan kan en bok om utryddelse være underholdende? Kolbert klarer dette ved å fremstille enkelte dyrs utrolige skjebner, og komme nært på ildsjelene – ofte litt snodige typer – som gjør sitt ytterste for å bremse eller i det minste forstå utryddelsen. 

 

Populære bøker

På biblioteket merker vi godt at denne typen bøker er populære, og de har derfor fått en tilnærmet permanent utstilling i 3. etasje: 

 

Et utvalg populærvitenskapelige godbiter  

Google+