Hopp til hovedinnhold

Er du bevisst på klima og miljø?

En av øyene på Svalbard

Ønsker du å gjøre noen miljøvennlig valg, har vi tips til faglitteratur og sakprosa om miljø og klima.

Noe av det beste jeg vet er å sitte på toget når det tikker inn nyhetsvarsel om at trafikken står på Forus. Det er en deilig følelse å se fjord og fjell fare forbi mens du vet at andre sitter i bilkø og i tillegg vite at min reise er i gjennomsnitt 5 ganger så miljøvennlig som bilen. 

Vi har alltid vært opptatt av vær og vind i dette landet, rett og slett fordi det er mye VÆR i dette landet. Trass denne hverdagslige interessen og kunnskapen om vær er det få av oss som sitter med en dypere, vitenskaplig forståelse av de endringene vi flyktig observerer gjennom livet.  

I internasjonal sammenheng er det mange som mener at klimapolitikken står i stampe, men med den nye Paris-avtalen som sier at ALLE land har forpliktelser i forhold til miljøutfordringene og ikke bare de rike er vi kommet et stykket på vei. Klima appellerer til de unge. Det er bra, for det er de som skal jobbe videre med det vi setter i gang i dag. Da Leonardo DiCaprio endelig fikk sin første Oscar, benyttet han anledningen til å levere en tordentale om klima. Gretha Thunberg ble kåret til TIME's person of the year for sitt engasjement og arbeid for klimaet.

Hvis du ønsker å lære mer om klima og miljø, eller få inspirasjon til et mer miljøvennlig liv, får du lesetips her.

Håp: en praktisk guide for klimaoptimister av Petter Gulli

Trenger du HÅP? Har du dårlig samvittighet for at du ikke strekker til i det grønne skiftet? Her er løsningen! I denne boka får du underlaget du trenger for å kunne diskutere klimautfordringene med kolleger, venner og bekjente. Du får stifte bekjentskap med grønne helter og grønn teknologi. Fordi det er HÅP! Du får grønne hverdagstips for dummies, ting som er enkle å gjennomføre for de fleste av oss, og som faktisk funker. I dag. Som å lage pannekaker. Som å slutte å kjøpe 3 for 2. Som å lage din egen brus. Kort sagt: Det trenger kanskje ikke være så vanskelig å leve et mer klimavennlig liv likevel. Du kommer langt bare ved å bruke litt sunn fornuft og ikke gape over for mye av gangen.

håp

Folkets klimadugnad: med tips og råd til deg som vil bidra 

Alle kan bidra til å redusere verdens klimautslipp, men mange er usikre på hvordan. I første del av boka forteller ulike mennesker om hva de gjør av stort og smått for å ta vare på miljøet og naturen. Del to gir nyttige tips om å ta vare på det vi har. Her får du konkrete råd når det gjelder klær og fritidsutstyr, hus og hjem, mat og mye mer. Vi møter en skredder, en skomaker, en sykkelreparatør, et par møbelsnekkere, en smed og gjenbruksbutikker. Forfatterne har også snakket med næringslivsledere, politikere, bedrifter, organisasjoner og andre samfunnsaktører som viser vei. Det er mange som har utviklet visjoner og strategier for å minimere klimaskadelige utslipp, og det jobbes kontinuerlig med nyutvikling og implementering av teknologi og miljøtiltak. Klimavennlige byer og reiseliv er blant temaene her. 

folkets klimadugnad

Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming av Per Espen Storknes

Vi har aldri hatt tilgang til mer fakta om global oppvarming. Det har ikke vært målt en høyere andel av klimagassen CO2 i atmosfæren på mer enn 800 000 år. Så hvorfor skjer det så lite med problemene? Per Espen Stoknes diskuterer de grunnleggende psykologiske mekanismene som hindrer oss i å handle i klimasaken. Han viser til eksempler fra dagliglivet vårt, industrien og politikken og legger frem nye strategier for hvordan vi kan snakke om global oppvarming på en måte som skaper positive løsninger og meningsfulle handlinger. Hvordan kan vi kommunisere om klima på en slik måte at vi handler mer langsiktig i hverdag og politikk? 

det vi tenker på

Verden på vippepunktet: hvor ille kan det bli? av Dag O. Hessen

For 70 000 år siden fantes det en art, bestående av spredte bestander på noen hundre individer, som stort sett levde fredelig i et hjørne av Afrika. I dag teller arten 9 milliarder, og er i ferd med å forandre planeten fundamentalt. Arten det er snakk om er oss. Det vi gjør mot jorda registreres på en geologisk tidsskala, over hundretusenvis av år. Så omfattende er utslippene av klimagasser og reduksjonen av naturmangfoldet vi har stått for i løpet av et ørlite øyeblikk i klodens lange historie. Dag O. Hessen tar derfor bladet fra munnen. Med utgangspunkt i forskning, ikke skremselspropaganda, viser han hvordan det står til med natur og klima - og hvor ille det kan gå. 

verden på vippepunktet

Fakta til makta av Al Gore

Fakta til makta oppdaterer deg på miljøforskning, og er en håndbok som gir deg kunnskap til å diskutere en mulig løsning på klimakrisen. Fakta til makta gir deg bakgrunnsmateriale for å forstå hvorfor det er så viktig at hver enkelt innbygger engasjerer seg i kampen om fremtiden vår. Samtidig er det en håndbok for dem som ønsker å bli effektive talsmenn for en mulig løsning på klimakrisen. Tidligere visepresident under Bill Clinton, Al Gore, har talt miljøets sak i over 25 år. Her er han tilbake med oppfølgeren til bestselgeren En ubehagelig sannhet fra 2007. For sitt arbeid for miljø og klima mottok Al Gore Nobels fredspris i 2007. 

fakta til makta

Jordnært: enkle tips til en mer miljøvennlig hverdag av Anette og Susanne Bastviken 

I Jordnært deler forfatterne enkle råd, erfaringer og tips til hvordan du kan ta bedre vare på deg selv og miljøet. Søstrenes visjon er å gjøre det gøy og enkelt å være miljøvennlig, selv for deg som føler du ikke har tid eller overskudd. Anette og Susanne er alltid på leting etter inspirerende mennesker, produkter og mat som er i tråd med verdiene de ønsker å leve etter. I boka deler de sine egne erfaringer, gir deg enkle oppskrifter og tips til en mer miljøvennlig hverdag. Søstrene Anette Bastviken (28) og Susanne Bastviken (27) er grunnleggerne av bloggen og bedriften Radical Broccoli. De er alltid på jakt etter ny inspirasjon som kan gjøre havet renere og jorda vår til et bedre sted. De har for eksempel forsøkt å leve en hel måned uten å bruke plast.

jordnært

Livet uten plast av Annelise Bunk og Nadine Schubert

Er det mulig å spise, drikke, handle, dyrke og vaske helt uten plast? Denne boken gir råd om hvordan man kan gjøre nettopp det. Plast forurenser naturen og verdenshavene våre, og overføres til maten vi spiser og hygieneproduktene vi bruker. Konsekvensene for miljøet og for helsen vår er alvorlige. Boken gir blant annet tips om smart dagligvarehandel og produkter du absolutt bør unngå å kjøpe. Noen av grepene er enkle å implementere i hverdagen, andre bør innføres steg for steg

livet uten plast

Dette forandrer alt: kapitalismen mot klimaet av Naomi Klein

Naomi Klein, forfatteren bak «The shock doctrine» og «No logo» er ute med en ny bok, denne gang om klimakrisen. Forfatteren argumenterer for at det ikke handler om global oppvarming. Det handler om kapitalisme. Med sin provoserende stil tar Klein for seg den største trusselen menneskeheten noen gang har stått ovenfor, og hun mener det er vår avhengighet av profitt og vekst som er i ferd med å ta knekken på oss. I følge Klein er klimaendringene en stor vekker, et kraftig signal som blir gitt til verden i form av branner, oversvømmelser, stormer og tørke. Det handler om å forandre verden, før verden endres så drastisk at ingen lenger er trygge. 

dette forandrer alt

Google+