Hopp til hovedinnhold

Du leser feil bok

Du leser feil bok

Har du også en bunke bøker liggende hjemme som du burde ha lest? Og en lang liste boktips du burde ha sjekket ut? Drit i dem. Les en tegneserie i stedet. Gjerne en med feil i.

Som bibliotekar og småbarnsmor med et irriterende tett forhold til tidsklemma har jeg lenge hatt dårlig samvittighet for alle bøkene jeg ikke rekker å lese. Helt til jeg i fjor begynte å jobbe med tegneserier. Med en tekstmengde som ikke krever en sommerferie å pløye gjennom, og samtidig en visuell dimensjon som går langt forbi romanen, har tegneseriene gitt meg noen av mine fineste leseropplevelser! Da skjønte jeg at jeg har hatt feil bøker liggende på nattbordet.

Nybegynnerfeil

Trodde du (som meg) at tegneserier handlet mest om superhelter? Eller at de bare appellerte til menn med skjegg og bukseseler? Feil begge deler. Riktignok finnes det mange kule superhelter og tegneserielesende menn med skjegg der ute. Men tegneserier er også for slitne småbarnsmødre og andre tidsklemte folk som savner å lese noe mer givende enn avisens boligbilag, men aldri rekker å komme i gang med mursteinene til Knausgård. Man må bare begynne på riktig sted. Eller rettere sagt feil sted. Her er mine tips til årets sommerlesing:

På feil sted

På feil sted av Brecht Evens

Jeg leste På feil sted en kveld «alle andre» var på konsert, og gikk fra å føle at jeg skulle vært et annet sted til å tenke at det var de andre som var på feil sted. Selv om Evens historie egentlig handler om det motsatte, nemlig den rastløse følelsen man gjerne får på fest, skaper han med sine utradisjonelle akvareller og pinlig treffende personskildringer et univers så fascinerende at man bare vil bli der. Bokas omdreiningspunkt er den karismatiske Robbie som alle vil være i nærheten av, men det som gjør mest inntrykk er de sårbare menneskene rundt ham som på ulike måter blir påvirket av hans nærvær – eller fravær. Bla i boka her.

 

Du snakker med feil person

Du snakker med feil person av Martin Ernstsen

En samling selvbiografiske historier fra en mann som er under gjennomsnittet i alder, men over gjennomsnittet morsom. Vi følger hovedpersonen gjennom studietiden når han flytter fra Oslo til Stockholm, via Berlin og tilbake til Oslo igjen. Boka er delt inn i kortere historier, noe som passer perfekt for oss som må lese innimellom vasking av fotballdrakter og dugnad i barnehagen. Den er lettlest uten å være overfladisk, og fikk meg til å rødme/fnise gjenkjennelig ved flere anledninger. Samlingen er laget over flere år, og både strek og handling gjennomgår en fin utvikling som gjør at historien vokser. Også etter at man har lest boka ferdig.

 

Du går feil vei

Du går feil vei av Jason

 Jason har en egen evne til å formidle dyp innsikt gjennom sine tragikomiske historier. Morbid humor og absurd action er vanligvis ikke min greie, men det er noe veldig gjenkjennelig med Jasons karakteristiske dyrefigurer. I denne boka får Frankensteins monster nytt liv, gjenskapt som en ensom og forknytt fyr som må lære seg spillereglene i den moderne sivilisasjon for å finne seg en dame. Et befriende morsomt skråblikk på hvordan vi alle må lære oss livets spilleregler for å passe inn. 

 

Neste gang blir alt riktig

Neste gang blir alt riktig av Lene Ask

Dette er en av de bøkene der hovedpersonen fortsetter å være en del av livet ditt lenge etter at du er ferdig med å lese. Boka er lavmælt i både tekst og bilder, men bærer på en rørende og allmennmenneskelig historie. Marit er bibliotekar. Hun er single, bor i Oslo og har et anstrengt forhold til moren og hjembygden sin. Når faren dør tvinges hun til å ta et oppgjør med denne bakgrunnen. En prosess som involverer en asylsøker som venter på oppholdstillatelse, en odelsgutt fra hjemstedet og en erkjennelse av at alt man har lært ikke alltid er riktig. Se teaser for boka her.

 

Alle bøkene er selvsagt til utlån på Stavanger bibliotek. Vil du ha flere tegneserietips? Sjekk ut den bra tegneseriebloggen til min kollega Lars Gundersen: Tegneserier en må lese fordi sånn er det bare 

Google+