Hopp til hovedinnhold

Den vil jeg gi bort til jul

Nisse

Åtte av Sølvbergets ansatte har valgt ut en av sine favoritter blant titlene de har lest i år.  Kanskje kan du finne den perfekte gaven på denne lista?

 1 2 3 4 av Paul Auster

Aud Jorunn Aano: Gi denne boka til en person du vet vil ta seg god tid til å sette seg ned i romjula med ei herlig bok inn i Paul Austers univers. Dette er en detaljert og herlig skildring av et menneskes liv ; i fire ulike utgaver. Alle fortellingene åpner med fødselen til Archibald og følger ham på hans livsvei og gjennom de valgene han tar. Ulike valg gir ulike liv. En vidunderlig bok om hva, hvis, såfremt, ifall? og om alle livets absurde, varme og vonde vendinger.

Auster: 4321

Tobakkshandleren av Robert Seethaler

Carolyn Fjeld: 17 år gamle Franz bor med sin mor i en fiskerhytte ved Attersee i Østerrike. Da morens elsker omkommer i en storm mister de understøttelse og Franz må flytte til Wien og jobbe hos tobakkshandleren Trsjnek. Trsjnek er krigsveteran og jøde. Blant stamkundene er Sigmund Freud, som Franz blir godt kjent med og betror seg til. Nazistene og Hitler begynner å gjøre seg gjeldende. Her leser vi både om den vanskelige kjærligheten og om store forandringer i samfunnet rundt. Flott bok! 

tobakkshandleren

Sommerboken av Tove Jansson

Rebekka Hennum: Dette er historien om et landsted på en øy, med en fin sommerstemning. Her møter vi lille Sophia og farmor, og gjennom dem får vi et innblikk i sommerens late dager og sommerøyas hemmeligheter. Vi får et innblikk i livet på øya, som gjerne kan sees som metaforer for livet generelt. Boken er delt inn i korte fortellinger, som også kan leses alene. Dette gjør den til et godt alternativ, både for de med god og liten tid til lesing. Denne boken passer til voksne, men noen av fortellingene vil også passe for barn. 

sommerboken

Gjør ingen skade av Henry Marsh

Åsmund Ådnøy: Nøkternt om et langt liv som hjernekirurg. Marsh prøver ikke å framstå som supermann av noe slag, men er tvert imot opptatt av at det er begrenset hva legevitenskapen kan få til, selv i 2016. Her er tabber som ødelegger folk for livet og vellykkede operasjoner hvor prisen for videre liv er betydelig for den som blir operert. Boka er også et angrep på moderne sykehusdrift og -byråkrati.  Etter denne boka har jeg blitt mer tilbøyelig til å mene at folk må få dø i stedet for å leve i årevis som hjelpeløse pleiepasienter. Om jeg hadde sagt det samme hvis det var mitt familiemedlem det gjaldt, er selvsagt et annet spørsmål. Denne boka setter tankene i sving, og får deg til å være glad for hver dag du lever uten svulst på hjernen. Boka egner den seg godt for smålesing mellom julens mange programposter, selv om innholdet ikke setter deg i festhumør.

Gjør ingen skade av Henry Marsh

Svarthuset av Peter May

Elisabet Horpestad: Jeg vil gi bort Svarthuset av Peter May. Det er ei god krimbok, men i tillegg får en flotte beskrivelser av  natur, kultur og språk på Ytre Hebridene! 

May:  Svarthuset

Sorg er den greia med fjær av Max Porter

Eli Seim: En mann og de to sønnene hans får uventet hjelp av en kråke til å komme gjennom sorgen etter å ha mistet sin kone og mor.  En underlig og vakker roman som minner oss på at det ikke finnes noen riktig måte å sørge på, og at barn og voksne takler det helt forskjellig.  

Porter:  sorg er den greia med fjær

Et godt liv av Jens M. Johansson

Siri Odfjell Risdal: Vakkert, velskrevet og vemodig om kvinneliv i to generasjoner. Simon og Katjas ekteskap skranter. Og det hjelper ikke at Simon har skrivesperre, og at Katja mister begge foreldrene sine i løpet av kort tid. Det løsner når Simon finner svigermorens gamle dagbøker. Han bestemmer seg for å skrive svigermorens historie, og gradvis ser han Katja med nye øyne. Perfekt gave til svigermødre. 

Et godt liv av  Jens M. Johansson

 

Varm melk av Debora Levy.

Charlotte Steinhaug: Deborah Levy har skrevet en intens og til tider morsom roman om Sofia (25) og hennes mor Rose. Sofia er med sin mor som er hypokonder til en eller annen mystisk klinikk i Sør-Spania. De har pantsatt huset i London, så mye står på spill. Samtidig prøver Sofia å finne sin egen vei, med ønske om å løsrive seg fra sin mor. Sofia sier flere ganger: «Min kjærlighet til min mor er som en øks. Den kutter veldig dypt.» 

Levy:  Varm melk

.

Google+