Hopp til hovedinnhold

Darwin Day

Darwin Day

Glem Valentines. Husk Darwin Day!

Den 12. februar feires Darwindagen, en relativt nyetablert merkedag som skal hedre Charles Darwin på fødselsdagen hans (12.2.1809). Dagen markeres av vitenskapsentusiaster, universiteter og lærde verden over. På hjemmesiden til Darwinday kan vi finne et motto: "Let's celebrate intellectual bravery", og få kan vel krangle på at Darwin og hans etterfølgere var modige. I Store Norske Leksikon kan vi lese:

"I sin bok Artenes opprinnelse framla Darwin sin verdensberømte hypotese om at alt liv på jorda er i slekt og har utviklet seg over mange millioner år. I samme bok foreslo Darwin også at naturlig utvalg var mekanismen bak evolusjonære endringer.

Darwins vitenskapelige bidrag anses som blant de viktigste i historien. Spesielt hans idé om evolusjon gjennom naturlig utvalg har hatt stor påvirkning på fag også utenfor de klassiske naturvitenskapene – ikke minst innen filosofi og idéhistorie."

Artenes opprinnelse skapte stor furore, og mange av teoriene ble raskt opptatt som vitenskapelig sannhet. Men teorien om naturlig utvalg ble ikke mottatt med så stor entusiasme. Han deltok ikke mye i debattene som fulgte, men fikk noen svært dedikerte tilhengere, som Thomas Huxley og Richard Dawkins (i nåtid). Idag er hovedlinjene i hans verk allment akseptert innen vitenskapen.

Så for all del, feir kjærligheten på søndag. Men ikke glem at den styres av naturlig utvelgelse! 
Les mer om feiringen på de offisielle nettsidene til Dawin Day. 

Bøker

I faktabiblioteket finner du blant annet disse titlene:

Darwin - i vitenskapens tjeneste av Michael White

Biografien gir et innblikk i Charles Darwins utvikling som menneske og tenker, samt i utarbeidelsen av en teori om evolusjon ved naturlig utvalg som har hatt stor betydning for våre oppfatninger.

Og selvfølgelig: 

Om artenes opprinnelse av Charles Darwin

Full tittel er: "Om artenes opprinnelse gjennom det naturlige utvalg, eller De begunstigede rasenes bevarelse i kampen for tilværelsen"! Charles Darwins banebrytende verk har hatt grunnleggende innvirkning på vestlig kultur og på det moderne menneskets oppfatning av sin plass i utviklingen. Oversatt av Knut Johansen etter første utgave, London 1859.

Historien om oss av Torfinn Ørmen

Denne boken tar for seg menneskets opprinnelse og utvikling, og presenterer oppdaterte forskningsresultater. Den gir også en gjennomgang av menneskets plass i dyreriket og av våre slektninger primatenes utvikling.

Evolusjon av Markus Lindholm

The greatest show on earth av Richard Dawkins

Gener, Gud og Gaia av Dag O. Hessen

Forfatteren inkluderer sin kunnskap om genteori, biologi og evolusjonslære i en personlig og fabulerende bok om livet på jorden - om vårt forhold til det metafysiske og om de utrolige tilfeldighetene som preger tilværelsen.

Darwin for begynnere av Jonathan Miller

Boken gir en innføring i Darwins liv og bidrag til biologien, og trekker linjer fra hans vitenskapelige forgjengere til de senere modifikasjonene hans egne utviklingsteorier har måttet igjennom.

Charles Darwin av Thomas Hylland Eriksen

Forfatteren beskriver biologen og mennesket Charles Darwin, og presenterer hans forskning og bøker. I tillegg drøftes de historiske betingelser som Darwin sto i gjeld til, og det miljøet han var en del av.

Evolusjonsteorien og ost av Bas Haring

Del 1 forklarer utviklingslæra. Du får vite korleis utviklinga går for seg, kva det kjem av at det finst så mange ulike dyr- og planteslag, og kva gen er for noko. Del 2 handlar om mange ulike emne og spørsmål som utviklingslæra kaster lys over.

Origin of species

British Museums egen utgave om teorien.

Ida - the Link av Colin Tudge

Relatert til tema: I mer enn ett århundre har forskere kappes om å finne ut mer om menneskets stamtre. Nå kan alt vi trodde vi visste om primatenes opprinnelse plutselig være snudd på hodet. Årsaken er funnet av den perfekt fossilerte primaten Ida, 47 millioner år gammel.

Aper - mennesker, slektskap og utvikling av Kåre Elgmork

I en gallup i 1991 stilte hver annen nordmann seg avvisende eller tvilende til spørsmålet om mennesket har utviklet seg fra dyreriket. Disse tvilerne og andre interesserte finner i denne boka hvilken dokumentasjon som ligger bak påstanden om at vi stammer fra apeliknende former gjennom en utvikling som kan spores millioner av år bakover i tid.

Darwin - verden ble aldri den samme

Denne boken presenterer sentrale forskere innen ulike fagområder synspunkter på hva Darwin og hans evolusjonsteori har betydd. Første del av boka omhandler Darwins liv, hvordan Om artenes opprinnelse ble mottatt, og hvilken status utviklingsteorien har i dag. Andre del tar for seg hvordan teorien kan benyttes innen forkjellige fagfelt, mens siste del tar for seg teoriens konsekvenser for menneskesyn, livssyn og tro.

Darwins teori - evolusjon gjennom 400 år av Erik Tunstad

Erik Tunstad er utdannet biolog og har vært fagredaktør i forskning.no, programleder i Verdt å vite på NRK P2 og har skrevet flere fagbøker.

 

 

  

 
Google+