Hopp til hovedinnhold

Boktips fra Stavangers kulturliv

Boktips fra Stavangers kulturliv

Sommeren er over, regnet høljer ned og de fleste er tilbake på jobb. For mange av oss betyr ferie og sommer mer tid til å lese. Jeg har spurt flere kulturpersonligheter i Stavanger hva de har lest i sommer, og har fått mange gode lesetips både innen sakprosa og skjønnlitteratur. God lesehøst!

Espen Røsbak - Kapittel-sjef

Detroit: An American Autopsy

Detroit

av Charlie LeDuff

En veldig godt gjennomført bok om byen Detroit, som en gang var USAs rikeste by, men så havnet i ekstremt økonomisk uføre. Forfatteren vokste selv opp i byen og tar utgangspunkt i sin egen, til dels tragiske, familiehistorie. Bør leses av alle som er interessert i USAs samtidshistorie og fordi det er en veldig god bok i reportasjesjangeren.

 

 Børge Lund - skaperen av Lunch

Trilogien om gutten

Trilogien om Gutten

av Jón Kalman Stefánssons

Jeg leser Gutten-trilogien i sommer. Den er fantastisk. Tungt, vakkert og morsomt om liv, død, identitet, natur og fiske på Island. Inderlige greier.

 

 Anne Torill Stensberg - kulturhussjef på Sølvberget

Elskeren

Elskeren 2

Av Marguerite Duras

Denne boka ble utgitt for første gang i 1984. Det er en selvbiografisk roman der handlingen foregår i Indokina på 1920-tallet. Vi får som lesere et innblikk i den franske kolonihistorien. Det som gjorde inntrykk på meg, var møtet mellom den 15-årige hovedpersonen (jeg-personen) og en rik kinesisk mann som blir hennes elsker: elskeren. Hete møter, varme, fuktighet, skam, skyld.

Språket er helt nydelig. Det er som honning å lese denne boka.

 

Leif Tore Lindø - journalist i Stavanger Aftenblad

Det vi tenker på når vi tenker på fotball

Det vi tenker på

Av Simon Critchley

Post fotball-VM leste jeg «Det vi tenker på når vi tenker på fotball» av Simon Critchley. Filosofisk forsøk på å forklare fotballens tiltrekningskraft på folk. En blanding av enkle fotballfortellinger og flyvende filosofi. Rart, annerledes, litt koko og en fyr som bruker 190 sider og en jerrykanne med fremmedord på å si «fordi det er kjekt». Morsomt alternativ til mange av fotballbøkene som stort sett er action og egohistorier om 27-åringer som tjener mer på en uke enn en filosof gjør på et år. Fint brekk fra mitt sedvanlige krim-kjør.

 

Katrine Lilleland - festivalsjef Kammermusikkfestivalen

Bienes historie

Bienes historie

Av Maja Lunde

Leser fantastiske Bienes historie - en skatt av en roman hvor såre enkeltmenneskers livshistorier flettes sammen med den globale klimakrisen... Boken er både skremmende og flott, en forrykende debut.

 

Pål Schreiner - komiker/lærer

Den gylne løve

Den gylne løve

av Wilbur Smith

Ligger mange Smith-bøker på hytta til svigers. Plukker som regel opp en av disse lettleste og kjekke eventyrbøkene om Hal Courtney og familien i løpet av sommeren. Kan absolutt anbefales. Holder nå på med Jo Nesbø sin Macbeth, som også virker veldig lovende.

Til informasjon så har jeg selvsagt alltid Dostojevskij, Kafka og Hamsun liggende parat for å veie opp for Smith. Og smule.

Maren Skjelde - festivalsjef Gladmat

En moderne familie

En moderne familie

Av Helga Flatland

Jeg har nesten ikke lest de siste par månedene, men tidligere i vår leste jeg Helga Flatlands «En moderne familie», og den likte jeg veldig godt. Det er et familiedrama hvor et foreldrepar skiller seg etter 40 års ekteskap, og hvordan det påvirker de tre voksne barna. Boka forteller så godt om situasjoner og utfordringer vi kan kjenne oss igjen i, og jeg synes det er spennende hvordan hun beskriver søsknenes svært forskjellige opplevelser av de samme hendelsene – til tross for at de er nære.  

 

Arne Hovda - musiker

Trilogien om gutten

Trilogien om Gutten

av Jón Kalman Stefánssons

Gutten - en trilogi fra det ugjestmilde Island i gamle dager. Sørgelig og uendelig vakkert - hver eneste setning er et lite dikt i seg selv. Unikt innblikk i et samfunn som til forveksling ligner vårt eget ikke altfor langt tilbake i tid.

Silje Salomonsen - skuespiller/musiker

Jeg har dessverre ikke lest bok på altfor lenge... Har kun lest manus. Sommeren har gått med til jobb, men kjenner at jeg savner bok og gleder meg til bok. Snart høst, og da er jo ingenting bedre en bok, måtte være film i tilfelle. Ikke serier. Film! og bok. Det kan bli en bra høst.

Harald Birkevold - journalist i Stavanger Aftenblad

Nunamiut

Nunamiut

av Helge Ingstad

Hver sommer på hytta leser jeg «Nunamiut», Helge Ingstads fantastiske beretning om året han tilbragte med innlandseskimoene i Alaska i 1949. Den har jeg lest en gang i året siden jeg var sånn ca. 15 år. En annen bok jeg må lese hvert år er Peder W. Cappelens «Alene med Vidda», fra Skjerhøl på Hardangervidda. En siste bok jeg leser hvert år er Cormac McCarthys «Suttree». Tror det var en av hans første bøker, og den skrev han til minne om den tiden han drakk tett. Den er veldig bra. Tragisk og ekstremt morsom på samme tid.

 

Glenn Andre Kaada - skuespiller/teatersjef Rogaland Teater

Frokost med Thorvald

Frokost med Thorvald

Av Thorvald Stoltenberg

Det har vært en globalt oppvarmet sommer, så det har jo vært deilig. Jeg er tvillingfar til to på tre år, så boklesing har jeg bare gitt opp akkurat nå, dessverre. Har lest en del Ole Brumm og de tre bukkene bruse da... utenom det blir det teatermanus jeg må prioritere.

Men rett før sommeren leste jeg «Frokost med Thorvald» av Thorvald Stoltenberg. Nå er jo den dessverre aktuell ettersom han nettopp har gått bort. I den tiden vi er i nå, hvor man får en følelse av at polariseringen øker og folk søker mer konflikt enn forsoning, gir tankene fra denne mannen håp og perspektiv som jeg tror vi trenger. Det er ikke en kjempespennende bok. Men den er interessant og på en måte jordende og inspirerende.

Arnfinn Bjerkestrand- kultursjef i Stavanger

Den svarte vikingen

Den svarte vikingen

#kultursjefen har vært på jobb i hele juli, og til tross for det gode været har det blitt lite lesing. Men et par ferieuker i august la til rette for at han i hvert fall har kommet i gang med en bok. Valget falt på Den svarte vikingen av Bergsveinn Birgisson. Den ble nominert til Brageprisen i 2013. Det er interessen rundt vikinger og vikingkulturen som bragte meg boken som starter i Rogaland i år 846 etter Kristus. Den svarte vikingen og er en sann historie om kongssønn Geirmund Heljarskinn, opprinnelig fra Avaldsnes i Rogaland. Boken skal også gjenskapes i en ny tv-serie regissert av Morten Tyldum.

Google+