Hopp til hovedinnhold

Boktips fra Sølvbergets ansatte

Trenger du lesetips? Sjekk ut hva Sølvbergets ansatte anbefaler!

bokprat 10.5.12

10.mai - Bibliotekarene anbefaler

På vårens siste bokprat får du med deg noen gode boktips fra Sølvbergets egne ansatte.. Skulle du ønske deg flere tips, se bloggen Bibliotekarene anbefaler.

Programmet for høsten er i støpeskjeen, har du ønsker eller tips, er du velkommen til å ta kontakt. Bruk gjerne vår facebook-side. Velkommen tilbake til bokprat til høsten!

 

 

 

-----------------
Tidligere bokprater i 2012:

Terjesen

19.januar - Møte med Marianne Terjesen

NRK-journalisten Marianne Terjesen debuterte i høst som skjønnlitterær forfatter med romanen For Leas skyld. Boka som ble godt mottatt, handler om jødeforfølgelsene under 2. verdenskrig og opprettelsen av staten Israel. Se også vår omtale av boka på bloggen Bibliotekarene anbefaler.

 

Hulda

26. januar - Arnhild Skre om Hulda Garborg

Hulda Garborg : Nasjonal strateg ble nominert til Brageprisen i november 2011. Arnhild Skre forteller levende og opplysende om den store nasjonsbyggeren Hulda Garborg, - en kvinne som stod meget støtt på egne bein og eget intellekt selv om hennes mann var Arne Garborg.

OBS! Passer ikke dette tidspunket, kan samme bokprat oppleves på Madla kl 14.00.

 

Fluenes herre

2. februar - Fluenes herre

Rogaland teater har satt opp mesterverket Fluenes Herre som er skrevet av Nobelprisvinner Golding. Stykket, som er et ekstremt bilde på sivilisasjonens fall, er filmatisert og spilt på mange teaterscener. Nina Godtlibsen, teatermaker ved Barne- og ungdomsteateret og dramaturg for forestillingen, forteller.

Les mer om forestillingen på www.rogaland-teater.no

Drangsholt, Janne

9. februar - Møte med Janne Drangsholt

Norske Rakel ankommer Tokyo. Kjenner ingen, forstår lite. Humlefangeren er en bok om terror, om det uforståelige, om det magiske, om kjærlighet. Janne Drangsholt, som er tilknyttet UiS, debuterte med denne romanen i 2011.

 

 

 

Øyvind Foss

16. februar - Huset midt i byen

Boka Huset midt i byen - med Gestapo, jøssinger og nazister, forteller historien om en familie som bodde i et hus som var eid av et NS-medlem, samtidig som de jobbet for motstandsbevegelsen. Forfatteren Øyvind Foss har skrevet en bok men et innhold han har holdt for seg sjøl i 65 år.
Bokprat som vanlig klokken 12.00 i Kulturbiblioteket. Samme bokprat blir også holdt samme dag klokken 14.00 på Madla bibliotek.

 

Bokprat

23. februar - Bibliotekarene anbefaler

Våre litteraturformidlere og andre ansatte på Sølvberget forteller om sine favoritter. De som kommer med bokanbefalinger denne dagen er Marit Egaas, Sigrun Hetland Grøtteland, Dorthe Stramrud, Aud Jorunn Aano og Carolyn Fjeld.
Bokanbefa

 

linger fra våre litteraturformidlere dukker det også jevnlig opp på bloggen Bibliotekarene anbefaler.

 

 

Rostøl, Jack: Kasper Idland

1.mars - Jack Rostøl om Kasper Idland

I boka Tungtvannssabotør Kasper Idland : fra krig til kamp av Jack Rostøl og Nils Helge Amdal forteller Rostøl om Figgjo-mannen Kasper Idland som deltok i den dramatiske sabotasjeaksjonen mot Norsk Hydros anlegg på Rjukan. Men hva skjedde med Idland seinere?

 

 

8.mars - Kvinner velger bøker

På kvinnedagen har vi utfordret tre av Stavangers mektige kvinner til å formidle hvilke bøker som har gjort sterkest inntrykk på dem. Møt ordfører Christine Sagen Helgø, varaordfører Bjørg Tysdal Moe og leder for Arbedierpartiets bystyregruppe Cecilie Bjelland. De forteller om sine beste leseropplevelser.

Foto:  Rogaland teater

15. mars - Molieres Misantropen

Hvorfor velger et teater å sette opp Mollière i 2012? Har dagens samfunn noe å lære av en forfatter født i 1622? Vi er glade for at vi igjen får besøk i forbindelse med en oppsetning på Rogaland teater. Møt oppsetningens dramaturg eller regissør av en av Mollières klassikere.
Misantropen høstet strålende tilbakemeldinger både fra publikum og anmeldere etter premieren i Stavanger. Den samstemte dommen fra kritikerne er at Misantropen er en fulltreffer. Idalou Larsen i Klassekampen mener at Sigrid Strøm Reibo har skapt en morsom og moderne Misantopen. ”Det imponerende ved Sigrid Strøm Reibos regi er at hun har klart å aktualisere den over 300 år gamle teksten uten å dekonstruere den, bare ved å lete frem til dens egentlige budskap. Skuespillerne fremfører sine replikker i bundet versemål som om det var helt dagligdags, og imponerer stort med en framifrå diksjon. Satiren treffer og understrekningen av det tidløse gjør den bare mer treffende. Konklusjonen er klar: Strøm Reibos Misantopen er en gjennomført og vellykket aktualisering av en klassiker.”
Bøkene låner du selvsagt i biblioteket

 

Mimir Kristjánson:  De superrike

22. mars - Mimir om de superrike

Kristjansson vokste opp i Stavanger med islandsk far og norsk mor. Høsten 2011 ga Kristjansson ut boka De superrike. Ifølge boka har det aldri vært flere norske milliardærer enn i 2011, og de har aldri vært rikere. Boka gir et humoristisk og satirisk blikk på de norske milliardærene. Kristjansson var tidligere leder i Rød Ungdom og jobber i dag som politisk journalist i Klassekampen.

 

 

Foto: Aschehoug

29. mars - Møte med Helge Torvund

Torvund er en storartet formidler og hans siste diktsamling Alabama? er nettopp utkommet i 3. opplag, noe som ikke er så vanlig for en diktsamling. ” Lyset/ du treng/ finst”, har Helge Torvund satt som motto for den siste diktsamlingen Alabama? I boka, som kom i år, skriver han dikt om kreftsykdom og cellegift, men også om lyskrefter og musikkens motkraft. Torvund debuterte med Hendene i byen i 1977 og har siden gitt ut over 25 diktbøker. Han har også skrivet barnebøker, fagbøker og gjendiktet amerikansk lyrikk.

plot

12. april - PLOT - et tidsskrift blir til

I magasinet Plot, med seks utgivelser hvert år, er gjennomgangsmelodien undersøkende og grundige journalistiske metoder. Magasinet følger ikke nødvendigvis det løpende nyhetsbildet, men er i høyeste grad samfunnsaktuelt. Plot er mer enn et gravemagasin, selv om den avslørende saken skal være grunnsteinen i magasinet. Fortellerteknikken er sentral. Magasinet gir rom for de drivende historiene og dyptpløyende personreportasjene.
I medielandskapet plasserer Plot seg i det store tomrommet mellom avisenes helgebilag og dokumentarbøkene. Hele magasinet er basert på fakta, ikke fiksjon. Erlend Frafjord, daglig leder og en av utgiverne av Magasinet PLOT, besøker Kulturbiblioteket for å fortelle om tidsskriftets ide og filosofi.

Skagestad: Tro, håp...

19. april - Tove Skagestad - tro, håp og revolusjon

I boka Tro, håp og revolusjon - et møte med en iransk kvinne, forteller Skagestad om iranske Sedegheh. Det er en spennende livshistorie med Iran som historisk bakteppe, og hvordan hun må kjempe for å skape seg et nytt liv i Norge. Les mer om boka på vår blogg Bibliotekarene anbefaler

 

 

2012-04-12-Bokprat (italiensk flagg)

26. april - Jon Rognlien - Fra Dante til Saviano

Gjennom Italias historie har litteraturen vært et åsted for maktmisbruk. Fra Dantes Guddommelige komedie, via Machiavelli til dagens samfunnskritiske krimbøker. Jon Rognlien er litteraturforsker, kritiker og oversetter. Han har blant annet oversatt Roberto Saviano, Paul Auster, Alessandro Boffa, Andrew Miller, Andrea Camilleri, Umberto Eco, Dave Eggers og Sam Shepard i tillegg til over 150 spillefilmer i kinodistribusjon. I møtet med ham får du en oversikt over italiensk litteraturhistorie, samt et innblikk i de utfordringene en oversetter møter når denne litteraturen skal få en norsk språkdrakt.
Rognlien stiller opp i Kulturbiblioteket på Sølvberget klokken 12:00 og på Madla bibliotek klokken 14:00.

 

3.mai - Et møte med Espen Røsbak

Kapittel-sjef Espen Røsbak besøker bokpraten for å snakke litt om årets tema: Arr. Han vil også fortelle om egne bokfavoritter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bokprat på Kulturbiblioteket

  • Tid: Hver torsdag kl. 12.00
  • Sted: Kulturbiblioteket, 2. etasje
  • Pris: Gratis, inkl. kaffe og Twist
  • Kontaktperson:Linn Tønnessen

 

 

 

 

 

 

 

 

Google+