Hopp til hovedinnhold

Boktips for barn og unge

Her er våre favorittbøker fra 2011. De kan gi mange fine leseopplevelser i det nye året.

Boktips fra Barne- og ungdomsbibliotekarene ved Barne- og ungdomsbiblioteket, Stavanger bibliotek og kulturhus

For førskolebarn

 

Røverrotta av Julia Donaldson
Røverrotta viser ikke hensyn, men tar det han vil ha fra dem han møter på veien. Han stjeler kløver fra haren og nøtter fra ekornet og «høy fra sin egen hest!». Ingen kan føle seg trygge, før den modige vesle anda klarer å lure Røverrotta trill rundt.

julegavetips 1

Dyrenes karneval av Marianne Dubuc
Dyrene er invitert på karneval. Husk kostyme, står det på lappen! Løven kler seg ut som en elefant, elefanten kler seg ut som en papegøye. Slik fortsetter det. Vi får se hva alle dyrene kler seg ut som.En tykk og god bildebok full av farger og humor.

Henrik And av Anna R. Folkestad
Henrik And forestiller seg hvordan det er å være et annet dyr enn det han er. En humoristisk bildebok om å finne seg selv

julegavetips 2

Å nei, ikke spis meg! av Carl Norac
Grisen Alex er altfor glad i mat, og får kjeft av moren fordi han spiser mellom måltidene. Plutselig møter han på et monster som også er litt av en slukhals.

En bok av Herve Tullet
Dette er en annerledes bildebok som gir oss instrukser om hva vi skal gjøre. Trykk på den gule sirkelen og se hva som skjer! Her får små lesere være med og leke med farger og begreper.

For 1. til 4. klasse

 

julegavetips 3

Monstrene i Dunderly av Endre Lund Eriksen
I dunderly bor Modika, Buster og Moi og mange andre monstre. En dag kommer det et nytt monster til Dunderly som heter Bulder og som er ganske vill. Dagen etterpå der igjen kommer enda te monster, som fryser, ikke snakker og oppfører seg mistenkelig. Bulder tar saken og spionerer på nykomlingen. Han liker slettes ikke det han finner ut.

Gjøken av Bjørn Arild Ersland
Her kan du lese en fortelling om fuglen som lurer andre fugler til å ta vare på barna sine. Boken inneholder både en fortellingsdel og en faktadel.

Når alle sover av Nicolai Houm
Boka handler om en liten, stille og fredelig by. Folk lever stille og normale liv. Men det bare bakeren og datteren hans Murielle vet, er at når alle andre sover kommer Boba. Boba river ned alt han ser. Han er trettito meter høy, barbent og pleskledd. Men han er ikke den eneste som er stor og jobber om natten…

julegavetips 4

Dragejakten av Bjørn Ousland
I boka møter vi en bortskjemt prinsesse som vil ha en ny gave hver dag. Til fødselsdagen ønsker hun seg en drage. Det eneste kongen kan gjøre er å kalle sammen de sterkeste og modigste i hele riket. Den som kan skaffe en drage skal få halve kongeriket og prinsessen (når hun er gammel nok). Askeladden vil også prøve, og klarer å skaffe et drageegg. Boka har en original og morsom slutt.

Pling i bollen : fine og ufine barnerim av Ingvild H. Rishøi
Pling i bollen er full av elleville, sprelske og humoristiske rim for barn i alle aldre. Her finnes også rolige og underfundige rim, rim som gir en noe å tenke på.

Fra 5. til 7.klasse

27 grader på stranda av Bjørn Arild Ersland
Det er sommer, sol og skolefri. Lars og pølsa sykler til stranda for å være med Oda og Live. De spiller volleyball i sanden, selv om Lars hater volleyball. Pølsa er så stolt av at han har lært å smashe, og Lars vil jo være der Live er, for han er nemlig forelsket. Det er ekstra vanskelig å serve når Live står i bikini på den andre siden av nettet.

Kabang av Mark Haddon
Moren til Jim er blitt karrierekvinne, og søsteren hans har funnet seg en morderisk mc-kjæreste. Livet blir ikke enklere da Jim og bestevennen Charlie avlytter lærerværelset og hører to lærere snakke sammen på et ukjent språk. Kanskje de to lærerne er spioner- eller utenomjordiske….

Bak dødsfjellet. Første bok i serien Spøkelsene på Frostøy av Hilde Hagerup
Jens bor sammen med moren sin i et gammelt hus på Frostøy, og han blir plaget av de andre på ishockeylaget. En dag dukker Wilma opp. Hun har blonde musefletter og rosa ørevarmere og vil bli vennen hans. Bak huset ligger en mørk skog og bak skogen ligger Dødsfjellet. Jens har pleid å gå rett fram og se rett ned, men Wilma tar ham med og viser ham hvilke grusomheter øya skjuler. Tror du på gjenferd? Hva gjør du når du finner ut at hele familien din er spøkelser?

Ida av Jørn H. Hurum
Flott fagbok om Ida som levde for 47 millioner år siden i jungelen i Tyskland. Her får du vite hvordan vi vet alt det vi vet om henne, og hvordan hun er i slekt med oss mennesker. Passer for skolebarn i alle aldre.

julegavetips5

Bønna og B laget – serie på tre bøker til nå av Bjørn Sortland
Bønna bruker mye tid sammen med vennene sine i den gule sofaen i kjellerstua, der spiser de ostepop og spiller Xbox. Nå har foreldrene til Bjørnar fått nok av innesittingen og kommanderer dem ut for å spille forball. Pappa er trener og mamma er manager. Kjempemorsom fotballbok-serie. B-laget er dårlige, men å tape med stil, det kan de.

 

For ungdom

Spille død. Første bok i serien Blade av Tim Bowler
Blade lever livet sitt i storbyens gater. Han klarer seg, men prøver å glemme fortiden. Spørsmålet er om han har noen framtid? Han gjemmer seg. Han vet at folk leter etter han. Som er farlige. Men Blade har kontroll og vet hvordan han skal holde seg unna. Helt til han treffer noen som sakte begynner å rive ned forsvarsverkene hans…

Matched av Ally Condie
Ungdomsroman om Cassie som er 16 år og lever i et framtidssamfunn. I samfunnet vet og bestemmer myndigheten alt: Hva du skal jobbe med, hva du skal spise og også hvilken gutt du skal bli sammen med. Dette får du vite på 16 års-dagen din. På Cassias 16- årsdag går ikke ting helt som de skal. Cassia må for første gang ta sine egne valg. Hun må velge mellom trygghet og lidenskap.

julegavetips7

Minus meg av Ingelin Røssland
Linda snart tretten sitter på trikken. Blikket hennes blir fanget av en blek gutt med isblå øyne, og hun kjenner en smerte i brystet. Noen dager senere stanser hjertet hennes helt, midt i et stup, Den mystiske gutten komer Linda til unnsetning. Han redder henne fra døden. Eller?

Himmelfallen av Brian Selznick
I denne boken veves to gripende og fullstendig uavhengige historier sammen. Vi blir kjent med Ben og Rose. Bens historie er satt i 1977 og fortelles med ord. Roses historie foregår i 1927 og fortelles mest i bilder. En spennende og vakker bok fra en begavet og visjonær kunstner.

Apefjes av Tor Ærlig
Martin og moren er stadig på flyttefot. Han er rotløs i forhold til venner, skole og fritid. Apefjes er en sjangerblanding mellom roman og tegneserie. Det er en spenningsfortelling som tar deg inn i Martins innerste tanker og høyt over byens skyskrapere.

Skriv ut listen ved å trykke på PrintFriendly-knappen nederst til høyre.

 

Kontakt oss!

Telefon: (+47) 51 50 71 51
E-post: biblioteket@solvberget.no
Besøksadresse: 3. etasje, Sølvberggata 2

Google+