Hopp til hovedinnhold

Bokprat: Nådeløse nordmenn

Bokprat: Nådeløse nordmenn

Torsdag 31. januar besøker Erik Veum Kulturbiblioteket for å prate om den omdiskuterte boken ""Nådeløse nordmenn, Statspolitiet 1941-1945"

Boken forteller om krigsforbrytelser og grove overgrep utført av norske statsborgere på norsk jord. I bokpraten i Kulturbiblioteket forteller Veum hvorfor han har skrevet boken og om den blandede mottakelsen den har fått hos presse og lesere.

Ondskapen var også norsk

Veum, Eirik

For første gang fortelles historien om et stort antall nordmenn som gjorde seg skyldige i grove krigsforbrytelser på norsk jord.

Under andre verdenskrig opprettet NS-regimet og den tyske okkupasjonsmakten en rekke organisasjoner som skulle operere i Norge med norsk personell. En av disse var Statspolitiet, en politisk spesialavdeling i politiet. Fra juli 1941 skulle enheten etterforske og slå ned på motstandsvirksomheten i landet i tillegg til å drive grensekontroll.

Brutalt

nådeløse

I Statspolitiet utviklet det seg et brutalt miljø. De norske polititjenestemennene utførte ugjerninger som savner sidestykke i norsk historie. Boka gir inngående opplysninger om krigsforbrytelsene og de ufattelige overgrepene som ble begått.
Med bakgrunn i et omfattende kildemateriale kaster Eirik Veum lys over en ubehagelig side av norsk krigshistorie som hittil har vært lite belyst.

Les anmeldelse av boken i Stavanger Aftenblad og Dagbladet

Meld deg på Facebook-eventen

Bokprat hver torsdag

Bokpratene på Kulturbiblioteket har blitt en kjær tradisjon for mange i Stavanger.

Hver torsdag klokken 12.00 fylles rommet opp av litteraturinteresserte siddiser.

Kulturbiblioteket finner du i andre etasje på Sølvberget

Google+