Hopp til hovedinnhold

Bokprat: Hanne Vasshus om Prøysens kvinner

Bokprat: Hanne Vasshus om Prøysens kvinner

Torsdag 17. januar lar Hanne Vasshus oss bli kjent med Prøysen på en helt ny måte. 

Svik, aborter, purung kjærlighet og bygdedyr er kanskje ikke temaer folk flest forbinder med den folkekjære Alf Prøysen. Hanne Vasshus som er uteksaminert fra Bårdarakademiet, har gått i dybden i Prøysens tekster og lar oss bli kjent med Prøysen på en helt ny måte. 

Jubileum

I 2014 er det hundre år siden Prøysen ble født. Det vakte kraftige reaksjoner da Kulturdepartementet og Nasjonalbibliotekets valg om ikke å gjøre 2014 til nasjonalt Prøysen-år ble kjent. Det er likevel liten tvil om at begivenheten vil bli markert over det ganske land. Les gjerne hvilke planer Prøysen-huset har i jubileumsåret. 

Kulturbiblioteket

Arrangementet med Vasshus er årets første bokprat, og som vanlig finner det hele sted i Kulturbiblioteket klokken 12.00. Der står det som vanlig kaffe og twist klar. Sjekk hele programmet for vårens bokprater her

Kvinner

Prøysen dro som kjent fram uttrykket "det er kvinnen som regjerer" fra glemselen. Prøysen lærte uttrykket i barndommen av sin mor, og han presenterte den også i sin visespalte i «Magasinet for Alle» i 1957. I en stor artikkel om visekunstneren i Aftenposten for noen år tilbake sa Maj Britt Andersen dette om Prøysens kvinner: 
- Han var svært tidlig ute med å skildre jentene som sterke. Det har han sannsynligvis fra moren. Selv om familiens kår var fattigslig og livet var grått, var hun fargerik og sterk. Han hadde en halvsøster. Jeg tror hans sterke forhold til kvinner startet med moren som ble sett ned på fordi hun hadde en lausunge, som de kalte det da. Men mens faren godtok livet som det var, slåss moren mot det hun mente var urettferdig. Prøysen-kvinnene ble ansett for å være løsaktige. Også Alfs bestemor fikk barn utenfor ekteskap, og hans halvsøster kom hjem fra Oslo med barn, forteller hun. 
I samme artikkel sier visesanger Jørn Simen Øverli at mor og barn er hellige hos Prøysen.
- Han beskriver kvinner som komplekse. Mannfolkene er mye flatere. Som mannen til Teskjekjerringa. Han er der, men går bare og tusler, sier Øverli. 

Mer om Prøysen

Bokprat hver torsdag

Bokpratene på Kulturbiblioteket har blitt en kjær tradisjon for mange i Stavanger.

Hver torsdag klokken 12.00 fylles rommet opp av litteraturinteresserte siddiser.

Kulturbiblioteket finner du i andre etasje på Sølvberget

Google+