Hopp til hovedinnhold

Bokprat: Ei satans bok!

Bokprat: Ei satans bok!

Formidler Karin Hakalax forteller om det du ikke visste men burde vite om Jobs bok i bokpraten 15. november.

15. november

Ei satans bok!
Formidler Karin Hakalax forteller litt om det du ikke visste men burde vite om Jobs bok. Hun gir en underholdende og kunnskapsrik men kort innføring, og tipser om filmer og bøker som Job har inspirert. Job er et av verdenshistoriens ypperste litterære mesterverker, som har influert kunstnere, forfattere og filosofer i årtusener. Det er en rystende tekst som ligger i gjødselhaugen og skraper i våre sår - om ikke med potteskår, så med et skrikende HVORFOR?! 

-Gud vet!

Job var kjent som en rettferdig mann, og boken forteller om de problemer som reiste seg for ham da han ble rammet av ulykken. Jobs bok er et poetisk læredikt om lidelsens problem og tilhører visdomslitteraturen. Den omfatter en kort rammefortelling og en lengre dialog mellom Job og hans venner. Elihu-kapitlene er sannsynligvis senere kommet til. Konklusjonen kommer i Guds tale til den hardt prøvede Job (kap. 38–41). Som menneske har Job et begrenset synsfelt, og selv om han har gjort rett i å hevde Guds rettferdighet, mangler han mulighet til å forstå Guds handlesett. Job underkaster seg og tar tilbake sine anklager. 

Les Jobs bok på bibel.no. Les Ingvar Ambjørnsens tekst om Jobs bok.

22. november
Linda Eide
Eide er gjest i Stavanger i forbindelse med 40 år med organisert homobevegelse i Rogaland. Den allsidige journalisten og forfatteren har mottatt både språk-, homo- og sykkelpriser. I 2012 mottok hun Gullruten for beste kvinnelige programleder med tv-serien Norsk attraksjon. I Bokpraten blir det et møte med Eides bokproduksjon, som blant annet omfatter moderne skillingsdikt, guidebok, lærebok om lyd i journalistikken og for ikke å glemme tegneserieheftet Jolagrisen gisse. I høst er hun aktuell med boka Oppdrag Mottro, som i følge Linda Eide er et personlig forsøk på å forstå både gamle dager, sin egen mor og seg selv.

29. november
Kulturkjerringene kommer - en poetisk time med glimt bak pannen
Mette Arnstad og Hallgjerd Byrkjeland er kulturkjerringer i sin beste alder. Fra sitt kvinneperspektiv presenterer de lyrikk som har utfordret og beriket dem gjennom livet; krydret med personlige fortellinger, refleksjon og humor.

6. desember
Edvard Eikill
Forfatteren Edvard Eikill forteller om sitt forfatterskap og de historiske romanene: Lokes lek, Grim farmannen og Korsferd.

13. desember
Sølvbergets julegavetips
Sølvbergets “nisser” gir deg tips til harde pakker som kan legges under årets juletre

 

Tidligere bokprater høsten 2012:

6. september Bokprat: Sara Mats Azmeh Rasmussen og Jahn Otto Johansen
Norsk-syriske Rasmussen ble tildelt Fritt Ords pris 2012 for sitt modige og kompromissløse engasjement. I år debuterte hun med romanen Skyggeferden. Jahn Otto Johansen er aktuell med boka Hastverk når vi elsker. Intervjues av Elisabeth Hovland.
Arrangeres i samarbeid med festivalen Stavanger på skeivå.

13.september Bokprat: Hele Rogaland leser
Forfatter Paal-Helge Haugen, redaktør for Kolbein Falkeid: Utvalgte dikt, presenterer boken og forfatteren.

20. september Bokprat: Oh My god - Mens vi venter.
Med varme og humor dukker Rogaland teater nå ned i vår alles nære historie. Regissør Yngve Sundvor leker med virkelighet, visjon og sannhet, og retter blikket mot vår største ‘eksportindustri’ før oljå: misjonen! Dramaturg Njål mjøs forteller om stykket.

27. september 
Tarald Aano om bøker som åpner verden
 Aano forteller om romaner og reiseskildringer som gir mer enn bare en god leseropplevelse. Dette er bøker som gir ny innsikt i ulike steder og kulturer.

4. oktober
Charles Dickens
I år er det 200 år siden Dickens ble født. I den anledning vil forfatter John Hollen fortelle om hva Dickens betydde for sin samtid og om hans popularitet i dag.

11. oktober 
Amnesty Stavanger anbefaler
Vi varmer opp til årets TV-aksjon og lar regionsleder i Amnesty, Camilla Andersson og hennes kollegaer, anbefale bøker som har gjort varig inntrykk.
Amnesty har dokumentert overgrep og grusomheter, stanset tortur og forfølgelser, og gitt beskyttelse til modige
mennesker som gjør opprør i 50 år. Det er tredje gang organisasjonen har fått TV-aksjonen. Aksjonsdagen er for øvrig 21. oktober. 

18. oktober
Erika Fatland - Året uten sommer
Erika Fatlands første sakprosabok, Englebyen (2011), handler om livet i Beslan i årene etter en terroraksjon hvor 333 mennesker, flesteparten barn, mistet livet. I høst kommer Fatlands andre sakprosabok, Året uten sommer. Fatland har reist på kryss og tvers gjennom et preget land, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør, for å møte overlevende, pårørende, berørte og etterlatte etter 22. juli. De forteller selv om denne dagen og om det første, vanskelige året etterpå.

 

25. oktober 
Edin Kadribegovic
Edin Kadribegovic var ti år gammel da Jugoslavia gikk i oppløsning. Han har aldri tenkt over sin etniske tilhørighet. Han har heller aldri tenkt over at klassekameratene har en annen religion enn ham selv. Boka Jeg var et barn, det var krig, er en sterk fortelling om hvordan det er for et barn å komme som flyktning til Norge.

Edins tilværelse er preget av sorgløs lek med kamerater og av et godt og trygt familieliv. Men krigen får store konsekvenser. Både faren og storebroren blir igjen i Bosnia-Hercegovina, mens Edin og moren flykter. Etter hvert kommer de til Norge, et land de ikke vet noen ting om. 
Krigen i tidligere Jugoslavia var den verste på europeisk jord siden andre verdenskrig. I likhet med mange innvandrere har Edin en historie det vil ta lang tid å bearbeide. Når han drar tilbake til sitt hjemland, er krigens grusomme konsekvenser overalt. Når han oppholder seg i Norge, merker han at ingen er opptatt av hans krig, hans bilder av konsentrasjonsleire, hans kunnskap om massenedslakting av et helt folkeslag.

Møt ham i Kulturbiblioteket klokken 12.00 og på Madla bibliotek klokken 14.00.

1. november
Helge Ole Bergesen 

“Det er ikke døden som banker på sammen med kreftdiagnosen, men livet. Noen ganger så kraftig at det nesten gjør vondt”. Forskningsdirektør og forfatter Helge Ole Bergesen har skrevet en bok om å leve med kreftdiagnose og søke meningen med livet. 1. november klokken 12.00 kan du møte ham på Kulturbibliotekets faste bokprat. Arrangementet skjer i samarbeid med Landsforeningen Hjertefred

Les mer om boken.

8. november 

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
Historiene om livet på de avsidesliggende gårdene i Rogaland er like mange som de er forunderlige. Det veglause folket i Rogaland er den sjette boka Oddgeir Bruaset har skrevet om mennesker, som jamt sto alene i kampen mot sult og fare og nådeløse naturkrefter. Noen av Bruasets historier har også blitt til TV-program i serien Der ingen kunne tru at nokon kunne bu. Møt ham i Kulturbiblioteket kl. 12 og på Madla bibliotek kl. 14.

Bokprat hver torsdag

Bokpratene på Kulturbiblioteket har blitt en kjær tradisjon for mange i Stavanger.

Hver torsdag klokken 12.00 fylles rommet opp av litteraturinteresserte siddiser.

Kulturbiblioteket finner du i andre etasje på Sølvberget

Google+