Hopp til hovedinnhold

Bok er bra på kino også

Bok er bra på kino også

Til manges glede har filmen av Et helt halvt år kommet på kino. Det er ikke den eneste boka som blir filmatisert i år.

Er historien best som film eller bok? Meningene er delte. Noen liker best å lese boka først, andre foretrekker det motsatte. Selv synes jeg det kan være greit å se filmen først, og så lese boka. Filmen gir meg et lite innblikk i universet, og så utfyller boka med flere detaljer, tanker og forklaringer. Men når jeg har lest ei bok som jeg likte veldig godt, gleder jeg meg ekstra mye til å se den på kino. I løpet av sommeren og høsten kommer det flere filmer basert på bøker som mange har et forhold til. Bøkene kan du selvfølgelig låne på biblioteket.

Boka Et helt halvt år har vært veldig populær, og mange har nok gledet seg til filmatiseringen. For de som ikke har lest boka ennå, handler den om Lou og Will. Lou får seg jobb som assistent for Will, som har blitt lam i en ulykke. Boka er en nydelig kjærlighetshistorie, med alvorlig undertone. Filmen hadde premiere 3. juni. 

 

 

26. august kommer den norske filmen Løvekvinnen. Boka Løvekvinnen av Erik Fosnes Hansen kom i 2006.

I 1912 blir Eva født. Jenta er dekket av hår over hele kroppen, og faren, som er stasjonsmester, vet ikke hvordan han skal takle å ha et så annerledes barn. Hun blir sperret inne i leiligheten, og oppdras av barnepiken Hannah. Hun kjemper for at Eva skal få muligheter til å leve som alle andre. 

 

 

BFG (Big Friendly Giant, eller Store Vennlige Kjempe av Roald Dhal) har premiere 5. august

Mange har nok et forhold til Roald Dahls bøker, og filmatiseringene av dem. Charlie og sjokoladefabrikken var en suksess i 2005, og jeg er fortsatt begeistret for Matilda-filmen fra 1996. Nå er det boka om Store Vennlige Kjempe, SVK, som skal filmatiseres. Den handler om Sofie, som blir venn med SVK. Han er utstøtt av de andre kjempene fordi han ikke vil spise barn. Sofie og SVK legger en plan for å stoppe de slemme kjempene. Steven Spielberg er regissør, og noe sier meg at dette kan bli spektakulært.

 

 

Fantastic Beasts and Where to find them har premiere 18. november

Filmen er basert på boka med samme navn. Boka er skrevet av J.K. Rowling, forfatter av Harry Potter-bøkene. Den er lærebok for elevene på Galtvort, og omtaler de forskjellige fabeldyrene man bør vite om. Filmen er lagt 70 år før Harry Potter leste sitt eksemplar på skolen. Vi følger Salamander Fisle, en spesialist på magiske dyr, som reiser rundt i verden for å dokumentere dem. Denne filmen er jeg spent på. Boka har under hundre sider, og er skrevet som en fagbok. Dette blir altså en helt ny historie fra Harry Potter-universet. Som stor fan, synes jeg alltid det er gøy å få noe nytt derfra.

 

 

Kongens Nei, som har premiere 23.september, handler tre av de mest dramatiske døgn i Norges historie; kongefamiliens flukt fra den tyske krigsmakten og kong Haakons vanskelige valg etter Tysklands invasjon av Norge og senkingen av Blücher ved Oscarsborg natt til 9. april 1940.  Filmen forteller om hvordan Haakon VII sto opp mot den tyske overmakten, noe som fikk betydning for holdningskampen under okkupasjonen. Historien er beskrevet i boka Kongens nei av Alf Reidar Jacobsen. En kortversjon av hva Kongens nei innebar kan du lese her.

 

 

Orker du ikke å vente, er det flere filmer på kino nå som er basert på bøker. 

Alice in Wonderland - Through the looking glass hadde premiere 27. mai. 

Filmen er basert på boka Through the looking glass av Lewis Carroll, og er oppfølger til filmen Alice in Wonderland som kom i 2010. I denne filmen reiser Alice (spilt av Mia Wasikowska) tilbake til Wonderland, og tilbake i tid, for å redde The Mad Hatter (Johnny Depp).  

 

 

Jungelboken er basert på Rudyard Kipling sin klassiker. Den nye filmatiseringen er helt fantastisk, jeg storkoste meg på kino! 

 

 

Flaskepost fra P

Filmen er basert på Jussi Adler-Olsens bøker om Carl Mørck. Dette er tredje film basert på hans bøker. De to første var Kvinnen i Buret (2013) og Fasandreperne (2014) 

 

 

Our kind of traitor

Filmen er basert på John le Carrés bok En forræder etter vårt hjerte. Et par blir lurt inn i en russisk oligarks skumle planer og ender opp mellom den russiske
mafiaen og Britiske Secret Service. Og de kan ikke stole på noen. Our Kind of Traitor kan også lånes på bibliotekenes strømmetjeneste Filmoteket.

 

 

Til slutt tar vi med to filmer basert på tegneserier. 

X-men: Apocalypse

Bygger på Robert Kirkmans tegneserier. 

 

 

Captain America 

Filmen er basert på Marvels Captain America.

 
Google+